V. Baltraitienė. Baudos kirs per norą užimti svetimą žemę

Seimo narė, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė įregistravo LR administracinių teisės pažeidimų bei LR administracinių nusižengimų kodeksų pakeitimo projektus, kuriais siūloma sugriežtinti šiuo metu galiojančias sankcijas už savavališką valstybinės žemės užėmimą bei jas diferencijuoti pagal teritorijas.

„Akivaizdu, kad šiuo metu esančios baudos už savavališką valstybinės žemės užėmimą yra neadekvačiai žemos. Net jei pažeidėjams ir tenka sumokėti baudą, ji yra tokia menka, kad jiems ir toliau apsimoka naudoti savavališkai užimtą žemę. Todėl siūlau didinti baudas bei numatyti skirtingus jų dydžius, kad pažeidėjas, prieš užimdamas valstybinę žemę, gerai pagalvotų, kuo jam tai baigsis“, - teigia Seimo narė.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, bauda už savavališką žemės užėmimą yra vienoda tiek kaimuose, tiek miestuose. Tai, pasak žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės, yra neadekvatu dabartinei situacijai.

„Vilniuje užimto žemės aro vertė gali siekti ir 1200 eurų, kai, pavyzdžiui, Kupiškio ar Rokiškio rajone ši vertė tėra 13 – 29 eurai. Kiti faktai taip pat iškalbingi: 2015 m.  atliktos žemės naudojimo valstybinės kontrolės duomenimis, daugiausiai pažeidimų užfiksuota Vilniuje – 238, Kaune – 24, Klaipėdos mieste – 19. Akivaizdu, kad ten, kur žemė brangiausia, yra ir daugiausiai suinteresuotų pažeisti įstatymus. O bauda už pažeidimus – ne tik menka, bet ir vienoda, tikrai neužkerta kelio pažeidimų vykdymui. Todėl siūlau ne tik ženkliai didinti baudas, bet ir jas diferencijuoti pagal tai, kokioje teritorijoje yra užimta žemė“, - sako V. Baltraitienė.

Šiuo metu bauda už savavališką žemės užėmimą siekia nuo 289 iki 579 eurų. Pakartotinis pažeidimas ar vengimas po įspėjimo raštu grąžinti savavališkai užimtą turtą užtraukia baudą nuo 579 iki 1158 eurų. 

Priėmus šiuos įstatymo projektus bauda už savavališką žemės užėmimą kaimo gyvenamojoje vietovėje siektų nuo 578 iki 1158 eurų, pakartotinai nusižengus ar vengiant grąžinti žemę - nuo 1158 iki 2316 eurų.

Savavališkas žemės užėmimas mieste arba saugomose teritorijose užtrauktų baudą nuo 1445 iki 2895 eurų. Pakartotinai nusižengus – nuo 2895 iki 5790 eurų.