Vytautas Ročys: kai vadovai tiki savo kraštu ir turi noro dirbti – visi keliai atviri

Sakoma, kad jei žmogus į tai, ką daro deda visą širdį – kuria gėrį ir pakilimas yra neišvengiamas. Darbo partijos kandidatas į merus Kretingos rajone V. Ročys tiek kasdieniam savo darbui, tiek ir laisvalaikiui skiria ypatingai daug laiko ir dėmesio. Tad tikrai ne sutapimas yra tai, kad ir darbovietė, ir sporto komanda pirmauja Lietuvoje.

Su Darbo partijos Kretingos skyriaus pirmininku, Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariu, kandidatu į merus Vytautu Ročiu kalbamės apie kasdienę motyvaciją, Kretingos krašto išskirtinumą bei darbo santykius Lietuvoje.

Kaip prasidėjo Jūsų 2019 m.? Kokius naujametinius pažadus davėte sau ir ar pradėjote juos vykdyti?

2019 m. man prasidėjo puikiai! Tikiuosi ir Jums visiems taip pat. Senus metus aš palydėjau duodamas sau pažadą, kad ir toliau sportuosiu maksimaliai tiek, kiek man leis sveikata. Sporto nemesiu tol, kol nors vienas pirštelis dar krutės! Tai čia tokie planai, susiję su laisvalaikiu. Na, o darbuose – kiekviena diena iššūkis. Tad mano tikslas – daryti viską, kad kolektyvo mikroklimatas būtų geras. Tada ir aplinka gera, ir dirbti maloniau, ir darbai vyksta produktyviau.

Kas Jus motyvuoja dirbant Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariu?

Galimybė padėti žmonėms. Vienareikšmiškai. Nėra geresnio jausmo, nei tas, kai žmonės kreipiasi, o tu gali jiems padėti, išspręsti jų problemas. Tai – pagrindinė mano motyvacija.

Esate kandidatas į Kretingos rajono savivaldybės merus. Jau esate dirbęs mero pavaduotoju. Kuo ši patirtis Jums buvo naudinga?

Prieš tai neteko betarpiškai dirbti savivaldoje. Tad per tuos 4 metus iš arčiau susipažinau su visais darbo savivaldybėje niuansais, specifika. Tuo metu man teko tokia sritis, darbui kurioje man teko važiuoti į vizitus pas ministrus, kur vykdavo derybos, buvo derinami svarbūs Kretingos kraštui klausimai. Aš visa tai pajaučiau – koks yra ir gali būti mero, vicemero ar administracijos direktoriaus, jo pavaduotojo darbas.

4 metų pakako perprasti, ką reiškia bendravimas su vietos gyventojais, bendruomenėmis ir atitinkamų institucijų atstovais ar vadovais. Ši patirtis man davė labai daug. Iš tiesų prasiplėtė mano akiratis, kompetencijos, žinios. Teko gilintis į tas sritis, su kuriomis anksčiau neteko susidurti.

Kokios sritys, Jūsų manymu, Kretingos rajone yra silpniausios, kokią rajono problematiką matote?

Mano akimis žiūrint pagrindinė rajono problema – per mažos verslo investicijos. Šį klausimą pastaruoju metu dažnai keliame, tačiau jam dar vis nėra skiriama pakankamai dėmesio. Mes turime ieškoti būdų, strateginis skyrius turi dirbti daug aktyviau – ne tik laukti, kol investicijos ateis į mūsų kraštą, bet ir patys ieškoti kelių ir galimybių. Kretingos mieste turime plotų, kur galėtų kurtis verslas – tiek vietinis, tiek ir užsienio kapitalo.

Kitas svarbus rajonui klausimas – pradėtų projektų užbaigimas. Kretingos rajone pradėtas ne vienas projektas, pvz.: sporto komplekso statybos ir t.t. Procesai neturi sustoti ar sulėtėti. Maža to, reiktų peržiūrėti rengiamus projektus ir įsitikinti, kad jiems mūsų rajone ir mieste tikrai yra poreikis. Turėtumėme vengti tokių atvejų, kai pritraukiamos investicijos tam, kas nėra būtina, kuo žmonės nesinaudos.

Dar viena, mano manymu, silpna sritis – savivaldybės tarnautojų ir darbuotojų komunikacija su vietos gyventojais ir bendruomenėmis. Džiugu, kad šiuo metu kaimiškų vietovių bendrovės plečiasi ir stiprėja, jų aktyvumas didėja. Tad ir Savivaldybė neturi atsilikti nuo šių tendencijų – privalu pradėti dirbti iš tikrųjų betarpiškai. Turime padaryti viską, ką galime, kad kaimo bendruomenės išliktų, kad žmonės jose norėtų gyventi, turime galvoti, kaip ten pritraukti verslą, kad kurtų darbo vietas. Na, o tam, kad savalaikiai išsiaiškintume poreikius – turime žymiai aktyviau komunikuoti.

Negaliu nepaminėti ir to, kad mūsų institucijų valdžios dėmesys jaunimui ir jaunimo reikalams yra per mažas.  Kuriami centrai, bendruomenės, kalbama apie užimtumo skatinama... Bet to negana. Šiuo klausimu taip pat reikėtų pasitempti.

Koks bus Jūsų pirmasis darbas tapus Kretingos rajono meru?

Pirmiausia – iki tos dienos nuveiktų pagrindinių, strateginių darbų analizė. Kaip naujas meras aš turiu susidaryti bendrą vaizdą ir žinoti, kas, kodėl, kaip ir kada buvo daroma ar numatyta daryti. Na, o po to jau galėčiau susidėlioti prioritetines sritis, klausimus, darbus, problemas. Žinočiau, gal kur nors reikia lėkti jau dabar, gal su kažkuo susitikti reikėjo jau vakar, gal kažkas jau seniai laukia pagalbos.

Sakoma, kad visas sritis kuruoja administracijos direktorius. Tačiau ir aš, kaip meras, noriu žinoti viską.

Kitas žingsnis – komandos formavimas. Man labai svarbu, kad mane suptų stiprūs ir profesionalūs žmonės, kuriais aš galėčiau pasitikėti, kurie eitų su manimi petys petin ir mes kartu kasdien kurtumėme Kretingos krašto gerovę.

Kokių turite naujų idėjų Kretingos rajono žmonėms?

Kretinga – vienas iš gausiai tuštėjančių Lietuvos miestų. Žmonės emigruoja, nes nori geresnių gyvenimo sąlygų, didesnio atlygio už darbą. Nemanau, kad turėtumėme kurti naujas idėjas ar išradinėti dviratį. Turime remtis kitų šalių ar miestų patirtimi, atrasti priemones ir kryptingai dirbti, kad išvažiavusieji norėtų grįžti, o likusieji – gyventi ir kurti šeimą Kretingos rajone.

Pasikartosiu, bet tam šiuo metu svarbiausia prisitraukti gerai apmokamas darbo vietas kuriantį verslą. O kai žmonės galės dirbti ir užsidirbti – nebebus poreikio kelti sparnų svetur. Nepaslapis, kad svečiose šalyse lietuviai dirba sunkiai ir uoliai. Taip pat dirbtų ir čia, tik ar gali šeima su keliais vaikais nuomojamame bute pragyventi už 400-500 Eur atlygį? Deja, atsakymas – neigiamas.

Kretingos rajonas yra įsikūręs dėkingoje geografinėje padėtyje. Mes turime visą infrastruktūrą – per Kretinga eina geležinkelis, visai čia pat Klaipėdos uostas ir Palangos oro uostas. Visa tai galima, netgi būtina išnaudoti!

Geležinkelis yra ypatingai parankus medienos pervežimui. Čia galėtų klestėti baldų gamyba. Iš uosto prekes eksportui galima plukdyti į Skandinavijos šalis, Vokietiją. Oro uoste gali leistis lėktuvai, pilni poilsiautojų. Tereikia aktyviau ieškoti, daugiau komunikuoti ir stipriau argumentuoti, kodėl Kretinga – geriausia vieta vienos ar kitos srities verslui kurtis. Jei vadovai tiki savo kraštu, turi pakankamai žinių, įgūdžių ir, svarbiausia, noro dirbti – visi keliai atviri.

Esu už tai, kad ne tik didelės įmonės ar fabrikai kurtųsi Kretingoje. Esu taip pat ir už smulkaus ar vidutinio vietinio verslo skatinimą. Turime ugdyti mūsų žmonių verslumą ir sudaryti visas sąlygas kurti savo įmones. Galbūt kažkas svajoja gaminti žvakes, o kitas – turėti jaukią arbatos krautuvėlę. Visa tai kuria kokybiškesnį gyvenimą rajone, tad tam turi būti skiriama pakankamai dėmesio.

Nuo 2016 m. dirbate Socialinių reikalų ir darbo ministerijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėju-vyriausiuoju darbo inspektoriumi. Papasakokite apie savo kasdienį darbą?

Darbas – be galo intensyvus, įdomus ir atsakingas. Kasdien į darbą atvažiuoju bent valanda anksčiau ir išvažiuoju – vėliau. 2017 m. liepą įsigaliojus naujam Darbo kodeksui labai padidėjo žmonių kreipimųsi į Darbo inspekciją srautai.

Džiugina tai, kad žmonių pasitikėjimas Valstybine darbo inspekcija stipriai išaugo. Reitinguose skelbiama, kad iš visų valstybių institucijų, pagal gyventojų pasitikėjimą, esame 1 vietoje. Kasdien žmonės kreipiasi, atvyksta konsultuotis. Bet aš ir vėl pasikartosiu – turime ne tik ieškoti, kaip nubausti, turime labiau komunikuoti su verslu. Juk darbo santykiai – tai dvipusio eismo gatvė. Negalima apsunkinti eismo nei viena kryptimi. Taigi, vienas iš mūsų tikslų – švietėjiška veikla, supažindinimas su įstatymine baze. 2018 metais tikrai daug seminarų surengėme, važiavome tiesiogiai į įmones, pasakojome apie darbdavių ir darbuotojų teises ir pareigas, darbuotojų sveikatos ir saugos nuostatas. Neketiname sustoti ir šiais metais ne tik tęsime darbus šia kryptimi, bet ir plėsime priemones siekiant dar geresnės komunikacijos.

Negaliu nepapasakoti, kad esame sudarę sutartį ir su Darbo birža. Konsultuojame jaunus, norinčius kurti verslą asmenis. Pristatome visas darbo sutarčių rūšis, jų privalumus, skirtumus, padedame išsirinkti tinkamiausius variantus. Siekiame, kad kiekvienas norintis pradėti savo verslą, rastų geriausią variantą tai daryti.

Žmonės turi žinoti, kad tokia institucija kaip Darbo inspekcija egzistuoja ir ji nėra sukurta būti kardomąja priemone. Ji gina tiek darbdavių, tiek darbuotojų teises, vykdo švietėjišką veiklą ir konsultuoja visais, su darbo santykiais ir darbų sauga susijusiais klausimais.

Papasakokite apie savo pomėgius. Nuo 2001 m. esate Kretingos rajono stalo teniso klubo pirmininkas ir Lietuvos Respublikos stalo teniso federacijos Kretingos skyriaus prezidentas. 2015 m. Kūno kultūros ir sporto departamentas suteikė stalo teniso trenerio kvalifikaciją. Ar dirbate treneriu?

Turiu papildyti – šiuo metu taip pat esu aukščiausios lygos žaidėjas. Su komanda Kretingos „Sala“ 2019 metais sieksime tapti Lietuvos Respublikos čempionais. Treniruotės vyksta du kartus į savaitę, beveik kiekvieną šeštadienį – varžybos. Didžiulę savo laisvalaikio dalį skiriu sportui. Tiesa, nors ir turiu stalo teniso trenerio kvalifikacija – dirbti šio darbo laiko nebelieka. Galbūt tai – dar ateityje!