Vytautas Būtė: Skuode turime daugiau dėmesio skirti vietiniam verslui

„Lietuva prasideda nuo Skuodo,“- su šypsena ir pasididžiavimu darbietis Vytautas Būtė cituoja neseniai pasirodžiusio dokumentinio filmo pavadinimą. Tiesmuko žemaitiško charakterio ir nestokojantis optimizmo politikas gimė ir užaugo Skuode. Į savivaldos rinkimus jis žengia žinodamas, ko reikia jo gimtajam kraštui.

Apie pačiame Lietuvos pakraštyje įsikūrusio rajono problemas ir jų sprendimo būdus, artėjančias šventes ir tai, ko reikia, kad ,,nuverstum kalnus“ kalbamės su Darbo partijos Skuodo skyriaus pirmininku, Skuodo rajono savivaldybės tarybos nariu Vytautu Būte.

Papasakokite, kas Jus atvedė į politiką?

Politiniame gyvenime dalyvauti pradėjau seniai - prieš 15 metų. Tuo metu kaip tik kūrėsi Darbo partija, kurios ideologija man buvo artima. Labai norėjau prisidėti prie pokyčių Skuodo rajone ir visoje Lietuvoje. Buvau jaunas ir energingas, todėl norėjosi papildomos, prasmingos veiklos. Tiesa, pirmus 4 -5 metus nebuvau aktyvus darbietis – stebėjau ir mokiausi. Paskutiniuosius 10 metų aktyviai dalyvauju tiek rajono, tiek partijos politiniame gyvenime.

Esate Darbo partijos Skuodo skyriaus pirmininkas. Kaip galėtumėte apibūdinti skyrių ir jo žmones? Kokie Jūs?


Mes esame tikri žemaičiai! Užsispyrę ir tikslo siekiantys. Šiuo metu mūsų tikslas – dar labiau bendram tikslui suvienyti Darbo partijos Skuodo skyriaus narius, kad pasiektume kuo geresnių rezultatų artėjančiuose savivaldos rinkimuose.

Skuodo darbiečiai jau trečią kadenciją iš eilės dirba savivaldybės taryboje. Pirmą kadenciją turėjome 2 tarybos narius, vėliau – po 3. Šiuo metu Darbo partiją ir skuodiškių interesus atstovauja Daiva Jonušienė, Dovydas Būtė ir aš.

Esate Skuodo rajono savivaldybės tarybos narys. Ko pavyko pasiekti? Ko labiausiai, Jūsų akimis, šiuo metu trūksta Skuodui?

Mes dirbame opozicijoje. Taigi didelės įtakos pokyčiams neturime. Tačiau, nepaisant to, keli sprendimai, mūsų dėka, buvo pakeisti Skuodo rajono labui. Taip pat nemažai esame padirbėję spręsdami individualius Skuodo miesto gyventojų prašymus. Galime pasidžiaugti tuo, kad pokalbiuose – diskusijose su Skuodo rajono savivaldybės administracija,  Darbo partijos Skuodo skyriaus tarybos narių nuomonė yra svari. Dėl to galime išspręsti nors ir mažas, bet rajono gyventojams aktualias problemas.  

Opozicijoje esame 3 partijos. Bendrų tikslų vedini dirbame Skuodo žmonių gerovei, neleidžiame valdantiesiems priimti, mūsų nuomone, nepriimtinų sprendimų.

Pati opiausia mūsų rajono problema yra ta, kad jis pamažu lyg ir nyksta. Maždaug prieš 10 metų Skuodo rajone buvo registruoti 28 000 gyventojų. Šiandien – 18 000. Didžioji dalis rajono gyventojų – senyvo amžiaus. Kažkada ne tik Skuodo mieste, bet ir kiekviename jo kaimelyje veikė po mokyklą. Dabar, be meno ir kaimo verslų, amatų mokyklų, Skuodo mieste bei rajone yra likusios tik 3 gimnazijos, 1 progimnazija, 2 pagrindinės ir 1 pradinė mokyklos. Širdį drasko matant tuštėjančias gatves, užkalamas ugdymo įstaigų duris, vis dar lagaminus kraunančius ir Lietuvą paliekančius jaunus, ambicingus žmones.

Mano nuomone, Skuode reikėtų daugiau dėmesio skirti vietiniam smulkiajam verslui, nes pinigai, kuriuos gyventojai išleidžia įsigydami vietinių gaminių ar maisto produktų, sugrįžta  atgal į tą pačią bendruomenę, todėl ji finansiškai stiprėja. Be to, šie verslai įdarbina vietos gyventojus, todėl augant paklausai kuriamos ir naujos darbo vietos. Tai būtų naudinga ne tik rajono, bet ir visos šalies ekonomikai. Taigi turėtumėm mažinti biurokratiją lengvinant procesus įkurti savo verslą, ieškoti galimybių subsidijoms ar paskolų teikimui. Galima galvoti ir apie nemokamą viešąjį transportą, kuris  suteiktų galimybę darbuotojams iš atokesnių kaimelių pasiekti darbo vietą nepatiriant finansinių išlaidų.

Galimybė kurti savo verslą, manau, paskatintų jaunimą likti Tėvynėje. Kuriamos darbo vietos prisidėtų prie didesnių galimybių kurti šeimą čia, kur gimei ir užaugai.

Visai ne už kalnų šv. Kūčios ir Kalėdos. Papasakokite apie savo šeimos tradicijas pasitinkant šias šventes.

Kalėdos – tai šeimos šventė. Mūsų šeimoje įprasta susiburti kuo gausesniam artimųjų ratui. Anksčiau visi rinkdavomės pas mano mamą. Dabar ji jau gyvena kartu su mano šeima. Tad mano namai tapo mūsų šeimos ir artimųjų traukos centru. Visi labai laukiame žiemos švenčių, kai prie balta staltiese dengto stalo susėda visi man brangiausi žmonės – mama, mano vaikai, broliai, seserys, ir mudu su žmona. Širdį ir namus užplūsta šiluma, meilė, ramybė – žodžiais to jausmo apsakyti neįmanoma.

Žinoma, laikomės tradicijos, kad ant Kūčių stalo būtinai turi būti ne mažiau 12 patiekalų. Šios šventės neįsivaizduoju be kūčiukų, kisieliaus bei neluptų bulvių su silke ir žemaitiška „cibulyne“. Kalėdos - stebuklų metas. Jei galėtumėte padaryti stebuklą - kokį padarytumėte?

Visiems Lietuvos žmonėms norėčiau palinkėti kuo daugiau optimizmo. Net jauni žmonės, regis, užgeso. Nebedega vilties liepsna jų širdyse. Galbūt todėl ir nebesistengia niekas dėl mūsų šalies gerovės. Galbūt todėl Lietuvos žmonės išvyksta ieškoti laimės svetur. Todėl norėčiau, kad per šias Kalėdas Lietuvos žmonėms grįžtų optimizmas, pasitikėjimas ir noras save realizuoti Lietuvoje.

Ko palinkėtumėte Šv. Kalėdų ir Naujųjų Metų proga visiems Darbo partijos nariams ir Skuodo gyventojams?

Pasikartosiu – optimizmo. Juk kai gera nuotaika, tai ir sunkiausius darbus nudirbti lengviau sekasi. Ir dar pridėsiu – sveikatos! Nes sveikata – brangiausia, ką turime.

Optimizmas ir gera sveikata – tai du pagrindiniai gyvenimo varikliai. Jei esi sveikas ir gerai nusiteikęs – gali nuversti kalnus. To ir linkiu!