Šalčininkų rajone nuolatinė problema - kelių priežiūra

Šalčininkų rajone nuolatinė problema - kelių priežiūra, t. y. pavasarį ir/ar rudenį jie nepravažiuojami, o žiema nevalomi nuo sniego. Žmonės skundžiasi kelių būkle, rašydami laiškus, skambindami. Dėl nesutvarkytų kelių kyla labai daug problemų: autobusai, kurie vežioja gyventojus į darbus, nenori įvažiuoti į kaimus, todėl žmonėms tenka keliauti per miškus, rizikuojant būti užpultiems vilkų; nėra tinkamai užtikrinamas vaikų nuvežimas į mokyklas; greitoji medicinos pagalba neturi galimybės padėti sunegalavusiam asmeniui; prekybos automobiliai neprivažiuoja prie vienkiemiuose gyvenančių asmenų (gyventojai praranda galimybę nusipirkti būtinų prekių) ir t.t. 

Pagal 2018 m. Šalčininkų rajono viešųjų pirkimų planą, 2018-2019 m. sezono kelių priežiūros paslaugas pirko tik Gerviškių ir Jašiūnų seniūnijos, kurių bendra kaina sudaro 7 334 Eur (su PVM). Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyrius pateikė informaciją, kad kitoms rajono seniūnijoms administracija kelių priežiūros paslaugas pirko centralizuotu būdu, o sutartis šiais metais baigėsi. Tačiau viešoje erdvėje minėtos sutartys nėra paviešintos, nors pagal įstatymą tokio pobūdžio sutartys yra viešos. 


Padarius tyrimą, paaiškėjo, kad Šalčininkų rajono savivaldybės administracija kelių priežiūros paslaugas pirko tik 6 seniūnijoms (Šalčininkų, Jašiūnų, Turgelių, Akmenynės, Poškonių ir Dieveniškių seniūnijoms), 1 seniūnija kelių priežiūros paslaugas nusipirko savarankiškai (Gerviškių seniūnija), o 1 seniūnija minėtas paslaugas nusipirko papildomai (Jašiūnų seniūnija).


Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos darbuotojai teigia, kad kelių priežiūros paslaugų sutarčių vykdymo kontrolė yra pavesta įgaliotam asmeniui, tačiau asmens, į kurį gyventojai galėtų kreiptis su skundais dėl kelių nepriežiūros, nenurodė. 


Įvertinus visą situaciją, natūraliai kyla klausimas, ar kelių priežiūros paslaugų teikimas yra tinkamai užtikrinamas? Kadangi už rajono kelių priežiūrą yra atsakingas vienas asmuo, tai kaip jis per vieną darbo dieną (8 valandas) gali įvertinti ar paslaugų teikėjai tinkamai išvalė kelius visame rajone. Daroma išvada, kad labai tikėtina, jog darbų (kelių priežiūros paslaugų) įvykdymo aktai pasirašomi tinkamai neįvertinus ir nepatikrinimus, ar buvo suteiktos kokybiškos kelių priežiūros paslaugos, o pinigai už šias paslaugas sumokėti veltui. 


Mano nuomone, reikėtų kelių priežiūros paslaugas pirkti pagal darbams nustatytus techninius reikalavimus ir kiekvienos seniūnijos įgaliotas darbuotojas priimtų atliktus kelių priežiūros darbus konkrečioje seniūnijoje – pasirašytų darbų priėmimo aktą ir tai būtų jo asmeninė atsakomybė. 


Norėčiau atkreipti dėmesį, kad Šalčininkų rajono biudžetą sudaro mokesčių mokėtojų pinigai, kurie į rajono biudžetą patenka kiekvieną mėnesį iš gyventojų atlyginimų atskaičiuotų mokesčių. Dauguma Šalčininkų rajono gyventojų važiuoja dirbti į sostinę, tačiau jų sumokėti mokesčiai atkeliauja į Šalčininkų rajono savivaldybės biudžetą, todėl rajono administracija turi pareigą užtikrinti, kad gyventojai galėtų važinėti ir grįžti į namus saugiais keliais, t. y. bent minimaliai užtikrinti rajono gyventojų poreikius, suteikti kokybiškas paslaugas.


Mano pasiūlymas būtų toks: 1) savivaldybės administracija turėtų kalbėtis su ūkininkais, kurie turi galimybę prižiūrėti kelius savo vietovėse, suderinti su jais planus, kada ir kokiais atvejais jie padėtų tvarkant vietinius kelius; 2) sudarius sutartį dėl kelių priežiūros paslaugų teikimo, apie tai informuoti gyventojus, informuojant gyventojus į ką jie gali kreiptis kai neįmanoma išvažiuoti iš gyvenvietės. 


Kritiškai vertinu mūsų vietinės valdžios teiginius, kad kelių priežiūros paslaugoms teikti biudžete trūksta lėšų. Tarkim, 2018 m. viešųjų pirkimų plane nurodyta, kad Šalčininkų rajono savivaldybės administracija įvairiems maisto produktams išleido 33 157,40 eurų, papuošalams, rankdarbiams, laikrodžiams 19 409,76 eurų, restoranų ir maisto tiekimo paslaugom 24 049,67 eurų, maistui, gėrimams, tabakui ir kt. susijusiems produktams 12 427,40 eurų, iš viso apie 100 000 eurų. Taigi daroma išvada, kad visiems Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos renginiams ir reprezentacinėms išlaidoms biudžete esančių lėšų užtenka, tačiau būtiniausiems rajono gyventojų poreikiams užtikrinti, šiuo atveju kelių priežiūros paslaugoms suteikti, lėšų savivaldybės biudžete pritrūksta.