Rolandas Janickas: Darbo partija palaiko Savivaldybių asociacijos siekius

Rugsėjo 7 d. Prezidentūroje vyko kasmetinis Regionų forumas, skirtas svarbiausiems regionų politikos ir savivaldos plėtros klausimams aptarti. Šiame forume dalyvavo ir Darbo partijos atstovas, Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Renginys, organizuojamas kartu su Vidaus reikalų ministerija ir Lietuvos savivaldybių asociacija, buvo skirtas savivaldos savarankiškumo stiprinimo temai.

Meras R. Janickas, kalbėdamas apie savivaldos ir didžiosios politikos ryšį, pastebėjo, kad neretai trūksta susikalbėjimo. Anot jo, neretai pasitaiko, jog valdantieji paima gerą idėja ir ją iškraipo, o tai sukuria dar daugiau barjerų.

Tiesioginių mero rinkimų klausimas – vienas tokio sudėtingo dialogo pavyzdžių.

„Darbo partija yra už tiesioginius mero rinkimus. Savivaldybių asociacija padarė namų darbus, pateikė siūlymus, Seimui reikėjo tik išgirsti, deja...“ – apie daug aistrų keliamą klausimą dėl tiesioginių mero rinkimų sako meras.

Darbo partija į savivaldybių savarankiškumo, partnerystės tarp centrinės valdžios ir regionų santykį žvelgia labai rimtai.

„Darbo partija dar kurdama savo rinkiminę programą išgirdo Savivaldybių asociacijos kreipimąsi į partijas, kad pagrindinę problematiką, susijusią su savivalda, jos įtrauktų į savo programas. Darbo partija tai padarė. Partija taip pat pasirašė memorandumą dėl savivaldybių savarankiškumo. Manome, kad Savivaldybių asociacija yra vienas rimčiausių partnerių, teikia labai konkrečius pasiūlymus. Palaikome asociacijos sprendimus ir raginame valdančiąją daugumą, kurie turi visus svertus, išgirsti tai“, - kalbėjo R. Janickas.

Praėjusių metų rugsėjį partijos įsipareigojo stiprinti Lietuvos savivaldybių savarankiškumą bei atsakomybę, didinti jų įtaką formuojant ir įgyvendinant regioninės politikos tikslus.

Tuomet sutarta peržiūrėti funkcijų pasiskirstymą tarp centrinės ir vietos valdžių, plėsti savivaldybių finansinį savarankiškumą, užtikrinti šimtaprocentinį valstybės savivaldybėms deleguotų funkcijų finansavimą, stiprinti Lietuvos savivaldybių interesų atstovavimą Seime, Vyriausybėje ir kitose valstybės institucijose. Tačiau, pasak mero R. Janicko, ne visos partijos savo veikloje laikosi memorandumo principų.