R. Lekavičius. Akistatoje su pandemija – dėmesys kaimui

Gyvename įdomiu metu - penkerius metus iš eilės sulaukiame pavasarinės sausros, žiema buvo tik kalendoriuje, o jai besibaigiant per pasaulį nusirito pandemijos banga. Klimatologai dėl šylančio klimato jau seniai skambina pavojaus varpais, tačiau bandymai stabdyti kenkėjišką žmogaus veiklą prieš savo planetą liko be atgarsio arba labai riboti. 

„Dabar dar sunku pasakyti, iš kur atsirado šių dienų „rykštė“ COVID-19. Ar dėl gamtos, o gal dėl žmogaus neapdairumo... Mažiausiai norėtųsi tikėti, kad virusas atsirado sąmoningai. Palydovų nuotraukos fiksuoja mažėjantį planetos užterštumą, žemė bent trumpam ilsisi, kol žmonija bando apsiginti ir sustabdyti koronaviruso plitimą. Sunku pasakyti kodėl, bet atrodo, kad su pandemija didžiausių problemų turi šalys, laikančios save išsivysčiusiomis ir demokratiškomis“, - pastebi  Darbo partijos Šakių skyriaus pirmininkas Ričardas Lekavčius. 

Politikas nori tikėti, kad Lietuvoje koronaviruso plitimas, nors ir vėluojant su sprendimais, bandymais beprasmiškai meluoti, suvaldytas. 

„Kaip visada, sunkiomis akimirkomis susivienijame ir laikomės karantino. Stebint ir analizuojant dabartinę situaciją darosi neramu tik dėl vieno - kodėl nėra ruošiamasi gyvenimui po karantino? Turime suprasti, kad ten,  kur buvome iki karantino, negrįšime. Nepasidėsime į šoną kaukių, stiklinės pertvaros tarp pirkėjo ir pardavėjo neprapuls ir dar šimtai dalykų bus kitaip. Norime to ar ne, per karantiną įgyti savisaugos įgūdžiai niekur nedings“, - teigia R. Lekavičius, neabejojantis, kad koronavirusas niekur neišnyks, tiesiog išmoksime gyventi atsakingai.

Jis taip pat ragina visus savęs paklausti: kaip gyvensime po karantino? Ar mūsų vykdoma veikla prasminga, o gal dabar tinkamas laikas viską keisti? Atrodo, kad dirbtinis noras sukurti modernų pasaulį su stiklo dangoraižiais ir sunaikintu kaimu patiria fiasko. 

„Prasidėjus pandemijai tie, kurie turėjo galimybę, labai greitai iš savo „stiklo pilių“ pabėgo į kaimus. Nutilo visi, rašantys, kaip karvės teršia orą, bet užsimerkdami ir nepastebėdami beprasmiškai skraidančių tūkstančių lėktuvų, deginančių milijonus litrų degalų.  Pasirodo, kaimas - saugiausia vieta atsiradus rimtiems išbandymams. Galima laisvai judėti savo namų valdoje, užsiimti ūkio darbais, šalia - gamta, laukai, upeliai ir miškai, darbas gena darbą“, - sako politikas, ragindamas išnaudoti susiklosčiusią situaciją ir sugrąžinti kaimui deramą vietą Lietuvoje.

Šakių skyriaus pirmininkas neabejoja, kad kaimo vietovėse turėtų gyventi, o ne egzistuoti, viena trečioji šalies gyventojų, turi būti sudarytos sąlygos išlikti gyvybingiems mažiems šeimos ūkiams, kurtis verslams. Anot jo, akistatoje  su pandemija pasirinkus tinkamą politiką kaimo atžvilgiu,  kaimas turi dideles galimybes prisikelti ir suklestėti.