Darius Ulickas. Aplinkosaugai nepakanka tik „žalių“ lozungų

„Aplinkos apsaugai Lietuvoje ir visame pasaulyje dar nėra skiriama pakankamai dėmesio, bet pati gamta su kiekviena diena apie tai primena. Neužtenka vien „žalių“ lozungų, reikalingas kasdienis sistemingas darbas“, - įsitikinęs Darius Ulickas, buvęs Seimo narys, 2012-2016 m. dirbęs Aplinkos apsaugos komitete ir planuojantis tęsti darbus šioje srityje po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų.

Politikas žino – lengva nebus, nes aplinkos apsaugos srityje iššūkių apstu. Būtina ne tik prisiminti 2015 metų  Paryžiaus susitarimus, bet ir įdiegti suvokimą kiekvienam, kad ir kasdieniame gyvenime reikia galvoti apie aplinką bei planetos išsaugojimą.

Tikslas – tęsti darbus ir imtis naujų

Aplinkos apsaugos komitetas, anot D. Ulicko, buvo vienas produktyviausių ir daugiausia įstatymų projektų paruošęs bei pateikęs Seimo komitetas.

„Iš kertinių ir visiems Lietuvos žmonėms aktualių nuveiktų darbų noriu paminėti depozito sistemos įvedimą, dėl kurio visų mūsų aplinka tapo švaresnė, Statybos įstatymo priėmimą, ženkliai supaprastinusį statybos leidimų išdavimo tvarką, Geriamojo vandens įstatymą, kuriuo susisteminta vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tvarka... Taip pats svarbus ir Atliekų tvarkymo įstatymo priėmimas - įvesta dvinarė rinkliava – kurią, kaip parodė patirtis, dar teks tobulinti, Medžioklės įstatymas, kuriuo pavyko pasiekti kompromisą tarp žemės, miškų savininkų ir medžiotojų. Taip pat , bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija, “išjudinta” daugiabučių namų renovacija bei tramdyti ežerų ir upių pakrantes apsitvėrę sodybų ir vilų šeimininkai“, - apie svarbiausius komitete nuveiktus darbus pasakoja politikas, šiuo metu aktyviai besirengiantis Seimo rinkimams kartu su Darbo partija.

Gavęs žmonių pasitikėjimą D. Ulickas ir toliau dirbtų aplinkos apsaugos srityje. Planuose – tęsti tai, kas pradėta, pavyzdžiui, praeitoje kadencijoje priimtas Lietuvos Respublikos Bendrasis planas suteikė galimybę statyti vėjo jėgaines, tačiau dėl intrigų ši galimybė taip ir netapo “kūnu”. Vėjo jėgainės, anot politiko, sumažintų Lietuvos priklausomybę nuo perkamos iš užsienio energijos.

„Negalima užmiršti ir Sodininkų bendrijų, kurios  praktiškai integravosi į gyvenamąsias teritorijas, veiklą reglamentuojančių teisės aktų. Būtina sudaryti galimybę sodininkų bendrijoms dalyvauti projektuose, finansuojamuose iš ES, valstybės bei savivaldybių biudžetų tvarkant inžinerinę infrastruktūrą (vandens tiekimą bei nuotekų šalinimą). Taip pat būtina skatinti elektromobilių parko plėtrą ne simbolinėmis lengvatomis, kad įsigyjant elektromobilį būtų taikoma ne mažesnė kaip PVM dydis kompensacija, juk transportas yra vienas didžiausių taršos šaltinių“, - teigia D. Ulickas.

Delsti negalima

Paklaustas apie didžiausias aplinkos apsaugos srities problemas, kurias reikia spręsti nedelsiant, D. Ulickas išskiria kelias jų.

„Įsibėgėjus daugiabučių namų renovacijai būtina įsteigti Renovacijos fondą, kuris 100 proc. padengtų renovacijos sąnaudų, kompensuojamų iš gyventojų už šildymą sutaupytų lėšų, bei nukeltų nuo žmonių pečių būtinybę bendrauti su bankais, imant paskolas. Analogišku principu turėtų būti sukurta ir veiktų viešosios paskirties pastatų (mokyklų, darželių, ligoninių, poliklinikų ir kt.) Renovacijos programa. Tai pagreitintų pastatų energetinio efektyvumo didinimo tempą ir mažintų aplinkos taršą“, - pasakoja politikas.

Jis taip pat išskiria būtinybę sukurti efektyvią visuomenės informavimo apie aplinkos būklę sistemą, kurioje būtų pateikiama operatyvi ir aktualiausia informacija.

Politikas siūlytų atšaukti automobilių „registracijos“ mokestį, pakeičiant jį realiu taršos mokesčiu, kurį transporto valdytojai mokėtų automobilio techninės apžiūros metu.

Didelį dėmesį būtina, anot D. Ulicko, skirti atliekų problemai – svarbu uždrausti bet kokį atliekų importą į Lietuvą, įvesti vieningą rinkliavos už atliekas skaičiavimo metodiką visoje šalyje bei užtikrinti, kad kiekvienas atliekų turėtojas mokėtų tik už savo sukauptas atliekas.
 
„Esu įsitikinęs, kad Vyriausybės, kuriai vadovaus Viktoras Uspaskich, prioritetas bus aplinkosauga ir visų Lietuvos žmonių gerovė“, - pabrėžia D. Ulickas, žinantis, ką ir kaip reikia keisti, kad aplinkos apsauga atsidurtų tiek politikų, tiek visų Lietuvos žmonių dėmesio centre.