E. Vaitekūnas: Kultūra ir mes

Mes, vilniečiai, visuomet norime, siekiame ir dirbame tam, kad  miestas turėtų savo veidą, dvasią, energiją, kultūrą. Kad svečiams galėtume pasakyti ir parodyti,  jog mūsų miestas įdomus,  patrauklus visiems -  jaunimui, verslininkams, investuotojams, menininkams. Ir  kad  būtent kultūra yra ta užburianti jėga, kuri stiprina mūsų miesto bendruomenę,  skatina verslumą bei kūrybines idėjas.

Bet ar mes visi vienodai  suprantame kultūros vertę ir svarbą savo šaliai ir savo miestui? Štai vėl artėja rinkimai. Ir ne vieni. Ką girdime debatuose, pasisakymuose ? Viskas apie rinką, ekonomiką, socialinius klausimus, politiką,  o pastaruoju metu daugiau ir apie švietimą. Puiku. Labai aktualios, rūpimos temos mus visiems. O kur kultūra?  Lyg būtų sutarta, jog anapus ekonomikos nėra tikrovės.  Kultūra, lieka mūsų kultūros strategijos ir politikos užribyje, o meno ir kultūros valstybės prioritetų sąraše nematyti.  

O juk kultūra turi didžiulių galimybių.  Daile, architektūra, tekstais, muzika galima padaryti tai, ko niekada nepasieks nedidelės šalies verslas ir politika. Daugelio užsienio šalių svečių Lietuvą pradeda pažinti per M. K. Čiurlionį, V. Urmanavičiūtę-Urmaną, E.Nekrošių ir kt. Pagaliau ir investicijos mūsų šalin ateina esant vienai iš sąlygų - mieste plėtojama kultūrinė aplinka. 

Vilnius – tai mūsų pasididžiavimas, mūsų šalies sostinė. Miestas, kur kūrybingoje erdvėje gyvena aktyvūs, kūrybingi, pilni naujų idėjų  žmonės. Todėl jiems  ir svečiams  turi būti suteikiamos geriausios sąlygos įkvėpimui, kūrybai, naujiems iššūkiams, kūrybinių sumanymų įgyvendinimui.  

O tam reikia konkrečių, realių politinių sprendimų. Ar visada jų yra? Deja. 

Štai, sostinėje, kurioje susikoncentravę valstybinės ir nacionalinės institucijos  kultūrai skiriama mažiau lėšų nei Kaunui ar net  Klaipėdai. Kodėl?  O gal gražios kalbos geriau nei realūs sprendimai?  Pigiau? Daug metų kalbama apie kai kuriuos  kultūros objektus Vilniuje.  O kur sprendimai, rezultatai? 

Štai,   prieš penketą metų buvo  pristatytas bene ambicingiausias Tautos namų ant Tauro kalno projektas,  buvo numatoma pastatyti net kelias koncertines sales su unikaliu valstybės istorijos muziejumi ir visa infrastruktūra.  Kur visa tai?  Ypač keista, kai pastaruoju laiku savivaldybė daugiau kalba ne apie  koncertų salę ant Tauro kalno statybas,  o  kaip bus galima ją pasiekti.  Net buvo rodomi judančio šaligatvio brėžiniai, pasakojo apie juo į salę kelsiančius žiūrovus!  Lyg tai būtų pats svarbiausias su minėtomis statybomis susijęs klausimas. Tarsi į kalną nevažiuotų joks transportas ir  tam būtinas judantis šaligatvis. 

Rinkimai.  Pasirinkime  teisingai. Politikų žodžiai, pažadai turi būti pagrįsti realiais sprendimais. Mes už kultūrą!

« - Aš atsakau už savo žodžius »,- darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich.   

Būtent tuo mes kiekvienas grindžiame savo darbus  ir to reikalausime iš aplinkinių.  

Kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, sąraše nr. 9 Edmundas Vaitekūnas.