Aidas Gedvilas: kas, jei ne mūsų sostinė, turi pirmauti?..

Kas, jei ne mūsų sostinė, turi pirmauti?.. pagal švarą mieste, šilumos kainas, atliekų tvarkymo sistemą, žemiausią užterštumo lygį, tvariausią transportą.

Kas Jus, kaip sėkmingą verslininką, paskatino tapti politiku?

Globalizacija, dinamiška aplinka, laisva rinka, inovatyvumas, tinklaveika ir kiti panašaus pobūdžio veiksniai verslui nuolat kelia ne tik kiekybinius, bet ir kokybinius iššūkius, kuriuos savo ruožtu sprendžiame ir su viešojo administravimo sektoriumi. Tačiau viešasis sektorius nėra toks lankstus, kaip privatus. Ne paslaptis, kad verslininkas prisiima didesnę asmeninę riziką, atlieka detalesnes analizes ir priima objektyvius, racionalius sprendimus, labiau orientuojasi į rezultatą, o ne procesą, ieško naujovių, jas efektyviai adaptuoja. Manau, kad norint integruoti šiuos bruožus į viešąjį sektorių, verslininkams tiesiog būtina dalyvauti politikoje.

Savivaldybės ar kitos įstaigos darbuotojas dažnai neturi patirties privačiame versle, o politikai dažnai suinteresuoti savo reitingo pozicija suvestinėje. Dažnam jų svarbiau įsiteikti rinkėjui, didinti savo populiarumą, vietoje to, kad pagrįstų sprendimo neišvengiamumą ir priimtų teisingą sprendimą ilguoju laikotarpiu visiems miestiečiams. Kaip pavyzdį išskirčiau Švietimo ir mokslo ministrės istoriją, kuomet apie mokytojų skaičių valstybėje prabilo tik po to, kai buvo atleista. Turime daug skaudžių temų valstybėje, tačiau privalome pradėti nuo mažesnio vieneto, esančio arčiausiai gyventojo – savivaldos ir nuo savęs.

Kodėl nusprendėte kandidatuoti savivaldos rinkimuose su Darbo partija?


Žinau, kad Darbo partijos komanda geba priimti sprendimus vadovaujantis verslo logika, apeinant prisitaikėliškus metodus. Prieš 15 metų kuriantis Darbo partijai būriau Šiaulių miesto skyrių, jam vadovavau. Vėliau persikėliau gyventi į Vilnių ir jau kuris laikas matau sostinės problemas, negaliu būti abejingas gyventojas. Kiekvienas esame atsakingas už savo aplinką. Manau, kad Darbo partijos stiprybė – verslininkiškas požiūris į miesto valdymą ir problemų sprendimą. Matome, kaip sparčiai pasikeitė Kaunas, administracinis aparatas, valdymo kultūra, investicijos. Girdime, kad Šiauliuose pigiausias šildymas, nors Vilniuje didžiausias šilumos vartotojų kiekis. Ar Vilnius nepakankamai ambicingas? Ar trūksta politinės valios užsibrėžti didesnius tikslus ir kryptingai jų siekti? Deja, dažnai daromi sprendimai labai susiję su asmenine nauda ir prisidengiant viešuoju interesu.

Manote, kad Vilnius gali pirmauti ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje?

 
Tam tikrose srityse – taip. Tai įmanoma pasiekti pasitelkus ne tik politikų sprendimus, bet ir verslo, mokslo atstovus bei miestiečius, jų bendruomenes. Turime labiau pasitikėti savo gyventojais ir įtraukti juos į sprendimų valdymą. Kadangi esu Darbo partijos Energetikos ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas, man artima būtų aptarti šią sritį kiek detaliau. Būtina pasitelkti mokslininkus, verslininkus, dirbančius energetikos, aplinkosaugos srityse. Jie gyvena tomis aktualijomis kiekvieną dieną, keičiasi gerąja patirtimi, tyrimais su kitais teoretikais, praktikais ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Todėl, mano giliu įsitikinimu, jų žinios yra itin vertingos. Tačiau pastebiu, kad jie dažnai yra atitraukiami nuo sprendimų alternatyvų svarstymo arba paliekamas vienas verslo atstovas, kuris vėliau ir tiekia paslaugą. Tokia situacija Mūsų Sostinėje Vilniuje leidžia įtarti nepakankamą skaidrumą priimant svarbius sprendimus. Pats laikas politikams visokeriopai pradėti vertinti žmonių tikrąsias dalykines kompetencijas, kelti ambicingus tikslus ir juos pasiekti. O gerosiomis patirtimis turime dalintis su mažesniais miestais, regionais, kad ir visa šalis augtų kartu su Sostine. Savivaldybių administravimo kultūrą plėtoti turime sparčiau nei tai vyksta dabar.

Ne mažiau svarbus momentas - gyventojų įtraukimas į miesto valdymą ir jų švietimas įvairiais prevenciniais klausimais. Taip mes tampame vieningesniais, bendruomeniškesniais, atsakingesniais. Turime išmokti pasitikėti vieni kitais, išsikelti pačius ambicingiausius tikslus ir siekti jų kasdien. Tuomet kartu užtikrinsime saugią, sveiką ir ekologišką bei gražią aplinką, patogų ir šiltą būstą kiekvienam, o Vilnius taps žaliausia Europos sostinė su tvariu judumu.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą
Aidas Gedvilas