A. Astikas: didžiuojuosi Širvintų rajono žmonėmis, nebijančiais išsakyti ir apginti savo nuomonę

Nyčė buvo teisus: kas mūsų nenužudo – padaro stipresnius. O Alfredas Astikas – gyvas to pavyzdys. Politikas ne sykį susidūrė su neteisybe, tačiau tai nepalaužė jo tikėjimo, kad širvintiškiai gali sukurti miestą ir rajoną, kuriame jie galėtų bei norėtų gyventi. Gyvenimo išbandymai A. Astiką užgrūdino bei suteikė jėgų per porą mėnesių atkurti ir užauginti Darbo partijos Širvintų skyrių.

Su Darbo partijos Širvintų skyriaus pirmininku A. Astiku kalbamės apie problemas gimtajame Širvintų krašte ir nuostabiai drąsius į Partiją stojančius žmones.

Gimėte ir užaugote Širvintose. Kaip keitėsi Jūsų gimtasis miestas?


Lietuvoje šiuo metu dauguma miestų auga kokybine prasme. Taip ir Širvintos – gražėja, plečiasi, tiesiami šaligatviai, renovuojamos aikštės ir gatvės. Tačiau visa tai – tik miesto fasadas. Didžiasalyje infrastruktūra juk taip pat sutvarkyta, tačiau žmonių nėra, mieste stūkso tušti daugiabučiai. Pasaulyje tokių pavyzdžių yra nemažai. Todėl turime suvokti, kad kur kas svarbiau yra žmonės. Labai gaila, tačiau, kaip ir visoje Lietuvoje, Širvintose gyventojų skaičius mažėja. Mes gana ryškiai jaučiame emigracijos pasekmes.

Maždaug prieš 50 metų Širvintų rajone buvo apie 27 000 gyventojų, tuo tarpu šiandien, oficialiais duomenimis, teliko apie 16 000. O kiek iš jų yra tokių, kurie čia registruoti, bet dirba ir gyvena užsienyje. Gyventojų skaičiaus mažėjimas – labai rimtas rodiklis, kad gyvenimas mūsų šalyje ir rajone negerėja.

Tik gilindamiesi į šią problemą galime suvokti jos mastą ir kokios liūdnos yra emigracijos pasekmės. Maža to – tai lyg užburtas ratas. Daugiausia emigruoja jauni, darbingo amžiaus žmonės. Taigi darbdaviams vis sunkiau rasti darbuotojų, o valstybei – surinkti pakankamai mokesčių, kad mokėti pensijas procentaliai vis didėjančiam pensinio amžiaus žmonių skaičiui.

Statistika rodo tikrą situaciją ir jos nereikia iškraipyti. Reikia atsižvelgti ir skubiai imtis priemonių padėčiai taisyti.

Per pastaruosius 8 mėnesius iš Lietuvos emigravo 30 tūkstančių žmonių, 600 tūkstančių gyvena žemiau skurdo ribos. Tiesioginės užsienio investicijos Širvintose vienam gyventojui – 136 Eur, kai tuo metu Vilniaus apskrityje – 12 984 Eur vidutiniškai vienam gyventojui.  

Maža to, pastaraisiais metais, netgi dešimtmečiais, Širvintų rajone yra pastebimas darbo vietų ir įmonių bei įstaigų naikinimas (oficialiai tai vadinama „taupymu“). Žmonės tyliai stebi rajono naikinimą ir paslapčia džiaugiasi, kad šiandien „evakuojasi“ ne jie, o jų kaimynai ar artimieji. Jie vis tiki, kad jeigu garsiai neišsakys savo nuomonės - tai gal dar ir rytoj juos priglaus savivaldybėje, savivaldybės įstaigoje ar įmonėje.

Taip Širvintos gyvena šiandien. Ir iš to galima spėti kaip gyvens rytoj. Rajono ateitis priklauso nuo rinkėjų sąmoningumo.

Kaip manote, kokie galėtų būti šios problemos sprendimo būdai?

Pagrindinis mūsų rinkiminės programos punktas – sudaryti žmonėms Širvintose gyventi tokias sąlygas, kad jie čia liktų, o išvykę – grįžtų. Esame numatę ne vieną priemonę šiam tikslui pasiekti, tačiau svarbiausia – pritraukti investicijas ir kurti darbo vietas. Kalbu tiek apie savivaldybę ir jai pavaldžias institucijas, tiek ir apie verslo pritraukimo į rajoną iniciatyvas. Juk kiekvienas iš mūsų mylime savo gimtąjį kraštą, išvykę – jo ilgimės. Ne iš gero gyvenimo žmonės emigruoja. Didžioji dauguma su mielu noru gyventų ten, kur gimė, jei tik galėtų pakankamai užsidirbti. Naujos darbo vietos padėtų gerinti žmonių gyvenimo kokybę ir motyvuotų rinktis gyvenimą Tėvynėje. Mes mylime Širvintas ir norime, kad jos augtų ne tik kokybiškai, bet ir kiekybiškai.

O juk ir Širvintų krašto klimatinė bei geografinė padėtis – labai dėkingos. Esame prie pat automagistralės Vilnius – Ryga. Netoli – Lietuvos sostinė. Maždaug per valandą pasiekiami tiek Vilniaus, tiek Kauno oro uostai. Iki Lenkijos ir Baltarusijos – nepilni pora šimtų kilometrų. Strategiškai – viskas puiku.

Ar Darbo partijos Širvintų skyrius jau pradėjo aktyviai ruoštis artėjantiems rinkimams?

Rinkimai – tai natūralus procesas, tad jiems ruošiamės nuosekliai. Mūsų komanda turi daug gyvenimiškos ir politinės patirties, todėl ruošiamės labai aktyviai ir netgi kiek netradiciškai. Proveržio mes sieksime ne nuvalkiotais žodžiais ir trumpalaikiais šou elementais ar dalindami pažadus. Mes keisime širvintiškių gyvenimo kokybę ir vertę, sieksime permainų tęstinumo.  

Drįsčiau teigti, kad Darbo partijos Širvintų skyrius – dar visai jaunas. Juk tik šių metų gegužės mėnesį pradėjome viską nuo pradžių. Pradėję nuo nulio, šiandien galime džiaugtis, kad mūsų jau 150. Na, o atsižvelgiant į mūsų rajono kitų partijų skyrių skaitlingumą – esame vieni didžiausių. Noriu pabrėžti, kad skyrius susiformavo ekstremaliomis sąlygomis, gal todėl ir žmonės susirinko drąsus ir nebijantys ne tik išsakyti nuomonę, bet ir imtis drąsių veiksmų. Skyriuje turime skirtingų profesijų žmonių su įvairia patirtimi. Ir aš galiu garantuoti, kad visi jie, atėję į valdžią, nepataikaus iš baimės ar dėl asmeninės naudos, o drąsiai dirbs dėl mūsų krašto.

Ar pats kandidatuosite į merus?

Taip. Skyrius manimi pasitiki ir iškėlė kandidatu į Širvintų rajono merus.

Kai būsite išrinktas Širvintų rajono meru, kokius darbus esate nusimatęs atlikti pirmiausiai?

Mūsų rinkiminė programa sudaryta ir dar pildoma atsižvelgiant į gyventojų pasiūlymus ir poreikius. Bendraujame su visais Širvintų rajono gyventojais – nuo vaiko iki senjoro, nuo bedarbio iki verslininko. Taip surinkome daug informacijos.  Vienas svarbiausių darbų – investicijų pritraukimas ir naujų darbo vietų kūrimas. Kalbantis su gyventojais yra labai akivaizdu, kad tai – aktualiausias jų lūkestis. Todėl nuo pirmųjų kadencijos dienų daugiausiai dėmesio skirčiau būtent tam. Tačiau tai tik vienas iš daugybės rinkimų programos punktų.

Kaip ir pats jau minėjote, Darbo partijos Širvintų skyriui visai neseniai teko atsikurti iš pagrindų. Ši tikrai nelengva užduotis atiteko būtent Jums. Taigi, kokie didžiausi iššūkiai ir kuo labiausiai didžiuojatės, ko skyrius pasiekė per šiuos pusę metų?

Labiausiai aš didžiuojuosi komanda. Ji susibūrė per trumpą laiką ir yra vieninga, ryžtinga bei veržli. Turiu įvairios gyvenimiškos patirties ir būtent jos dėka išmokau greitai pažinti ir įvertinti žmones, todėl neabejoju, kad ši komanda susitvarkys su visais iššūkiais. Nuo 2003 metų einate Širvintų rajono savivaldybės tarybos nario pareigas. Taigi – 4 kadencijas. Papasakokite apie tai plačiau.
Taip, 4 kadencijas eiti šias pareigas mane išrinko žmonės. Tačiau, deja, ne visada žmogaus balsas ir jo nuomonė yra svarbūs. Šioje kadencijoje tarybos nariu aš išbuvau maždaug metus. Tačiau mandatas iš manęs buvo atimtas. Dėl ko? Dėl to, kad visuomet turiu savo nuomonę ir nebijau jos išsakyti, o juo labiau išsakyti teisybės. Tačiau siauri pavienių asmenų interesai yra, deja, kartais daug svarbiau už tiesą ar teisingumą.

Politinis susidorojimas mūsų valstybėje – ne toks jau ir retas fenomenas. Štai, kad ir mūsų Darbo partijos lyderis – Viktoras Uspaskich. 10 metų jis buvo tampomas, šmeižiamas, kiek laidų apie jį parodyta ir visos – neigiamame kontekste. Teismai pasibaigė, pasirodo – neblogas ir nekaltas. Bet argi dabar, po šitiek metų, žmonės tai begirdi? Ir tai – ne vienintelis atvejis, kai susidorojimui panaudojama teisėsauga. Žmonijos istorijoje yra daug tokių lyderių, kuriuos persekiojimai ir kaltinimai sustiprino, užgrūdino. Juk tik stiprūs žmonės gali apginti save ir atstovauti kitus. Negalima pasitikėti bailiais, prisiplakėliais ir veidmainiais, nes jie parduos bet ką ir bet kokia forma.

Esate dirbęs vicemeru. Kaip vertintumėte šią patirtį?

Dirbdamas vicemeru aš labai daug sužinojau apie rajono žmones ir patį rajoną. Tai – neįkainojama patirtis, kurią nuolat pritaikau šiandien ir tikrai pritaikysiu ateityje.

Turite ekonomikos bakalauro ir teisės magistro laipsnius. Tai yra tos išsilavinimo kryptys, kurios yra svarbiausias politikui. Kaip manote Jūs?

Negaliu Jums nepritarti. Ekonomika ir teisė – politikos pagrindas. Visko žinoti - neįmanoma, tačiau teisė ir ekonomika yra valstybės valdymo pagrindas. Todėl politikui, turinčiam teisinį ar ekonominį išsilavinimą, yra paprasčiau susiorientuoti priimant svarbius sprendimus ir išvengti visiems skaudžių klaidų.

O ką veikiate laisvalaikiu? Kokie Jūsų hobiai?

Ne tiek ir daug to laisvo laiko turiu... Laisvalaikį stengiuosi leisti su šeima. Man patinka aktyvus gyvenimo būdas ir ekstremalūs pojūčiai. Rudenį draugai pakvietė į ekstremalų bėgimą pelkėje. Apie tai seniai svajojau, tačiau dėl laiko trūkumo vis atidėdavau. Ekstremalaus bėgimo metu gerai praleidome laiką, o, kadangi vanduo buvo tik šiek tiek šiltesnis nei dešimties laipsnių, tai ne tik išbandėme save, bet ir užsigrūdinome prieš žiemą. Beje, aštrūs pojūčiai ne tik grūdina kūną, bet ir stipriną charakterį!