V. Uspaskich: „Sprendžiant migrantų krizę reikia ne ieškoti kaltų šalies viduje, o pasiųsti aiškų signalą Lietuvos žmonėms“

Komentuodamas vykusį politinių partijų lyderių susitikimą su šalies Prezidentu, kuriame buvo aptartas klausimas dėl gilėjančios migrantų krizės, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich teigia, kad svarbiausia užduotis šiuo metu yra tinkamai apsaugoti sieną ir užtikrinti Lietuvos žmonių saugumą.

„Nelegalios migracijos didėjimo fone Lietuvoje vyksta daug politinio šurmulio, tačiau svarbiausi šioje situacijoje yra Lietuvos žmonės, kuriems turi būti pasiųstas aiškus signalas, kad valstybė juos saugo. Šiuo metu visuomenėje yra daug baimių, kurios turi būti išsklaidytos. Valdžia turi užtikrinti Lietuvos piliečių saugumą“, – sako V. Uspaskich.

Partijos pirmininkas įvardijo konkrečias priemones, kurių reikėtų imtis kovoje su nelegalia migracija.

„Pirmiausia, buvau vienas iš tų, kurie pasisakė už tai, kad kariuomenei būtų suteikta galimybė saugoti sieną nuo migrantų, jeigu jie turi visus reikiamus pajėgumus, jie turėtų tai daryti. Kertant sieną nelegaliai vyksta nusikaltimas, nes tarp migrantų gali būti mūsų valstybei pavojingų žmonių. Antra, reikia fiziškai sutvarkyti sieną, kuri šiuo metu yra neapsaugota. Jeigu norime ramiai gyventi, turime kalbėti su Europos Sąjunga tiek dėl finansavimo, tiek dėl pajėgumų didinimo, nes tai, kas vyksta šiuo metu nėra tik mūsų problema, tai yra visos Europos problema“, – kalbėjo V. Uspaskich.

Pasak Darbo partijos pirmininko, jis nepastebi gresiančių ženklų, pasirinktam Lietuvos užsienio politikos kursui, tačiau nededa daug vilčių į pasiūlymus plėsti dialogą su kaimyninės šalies lyderiu.

„Lietuvos užsienio politikos kryptis ir strategija yra aiški ir niekas jos nekvestionuoja. Tačiau svarbiausia šiuo metu yra krizės sprendimo būdai. Kalbėtis su Minsku galima ir, ko gero, reikia, nes būtina maksimaliai išnaudoti turimus diplomatinius ryšius, bet šiuo metu turime labai aiškią problemą – kiaurą sieną, todėl pirmiausia turime apsaugoti savo žmones, išspręsti sienų saugumo klausimą, o paskui galima kalbėtis su Lukašenka, nes turiu tokią nuojautą, kad po visko, kas įvyko Baltarusijoje, Lukašenka turi ne per daugiausiai derybinių galių ir kelio atgal jam nėra“, – sako V. Uspaskich.

Darbo partijos pirmininkas pabrėžia, kad Prezidento iniciatyva sukviesti politinių partijų lyderius yra sveikintinas dalykas, nes tokiu būdu valstybė siunčia signalą visuomenei ir pasauliui apie bendras nelegalių migrantų klausimo sprendimo paieškas, tačiau pripažįsta, kad artimiausiu metu Lietuvoje gali būti įvesta nepaprastoji padėtis.

„Į Lietuvos reakciją žiūri tiek Europos Sąjunga, tiek Baltarusija, todėl mūsų prioritetinė užduotis artimiausiu metu tinkamai ir efektyviai atsakyti į šią krizę ir sustabdyti emigracijos srautą. Kita pusė mus provokuoja ir žiūri kaip mes reaguojame, todėl mes tikrai turime reaguoti, nes jeigu reakcijos nebus, migracijos mastai tik didės, todėl nereikia ieškoti kaltų šalies viduje ir nereikia trukdyti pasieniečiams vykdyti savo darbo. Galima protestuoti prieš valdžios veiksmus prie Vyriausybės, tačiau neturime apsunkinti mūsų pasieniečių ir kitų tarybų darbo, kurie šiomis dienomis atlieka labai svarbią užduotį“, – sako V. Uspaskich.