V. Uspaskich: G. Nausėda ar I. Šimonytė? Šalies lyderis – kas tai?

Darbo partija pirmajame rinkimų ture į šalies prezidento postą oficialiai neišreiškė savo nuomonės, nes tokio prašymo nebuvo. Nors spauda bandė pateikti taip, lyg premjeras Saulius Skvernelis prašė Darbo partijos palaikymo. Maža to, aš asmeniškai dar prieš susitikimą paklausiau premjero – jei bus partijos tarybos narių daugumos palaikymas, ar reikia padaryti viešą pareiškimą? Į ką premjeras atsakė „tai jau kaip jūs nuspręsite“. Tuo ir baigėsi jo prašymas. Todėl buvo nemalonu skaityti melą.

S. Skvernelis atėjo į tarybos posėdį pagal mūsų Darbo partijos kvietimą, nes tą dieną partijos tarybos posėdžio tema buvo regioninė politika. Aišku, buvo planuotas artėjančių rinkimų ir dviejų referendumų aptarimas, tačiau premjeras daugiausiai kalbėjo būtent apie regionų politiką. Neslėpsiu, tikėjausi, kad premjeras ateis, nes ant nosies buvo pirmas prezidento rinkimų turas, o jis buvo vienas iš kandidatų, tad kiekvienas balsas yra svarbus, o jo pasirodymas padėtų daugumai apsispręsti.

Pabaigoje premjeras pasakė – „jeigu priimtina, ateikite į rinkimus ir balsuokite, nes aš esu šitoje vietoje geriausias variantas“. Visi paplojo ir išlydėjo premjerą. Po jo išvykimo trumpai padiskutavome, matėsi, kad yra nemažas S. Skvernelio palaikymas, nors buvo vardijami ir kiti kandidatai. Taryboje nusprendėme, kad agituosime partiją ir savo gerbėjus aktyviai dalyvauti rinkimuose bei savo nuožiūra išreikšti savo valią.

Bet šitą straipsnį mane paskatino parašyti kitas momentas iš debatų, kuriuose dalyvavo trys kandidatai: S. Skvernelis, G. Nausėda ir I. Šimonytė. Visi lyg tai pasirodė neblogai, bet vienu momentu I. Šimonytė paklausė S. Skvernelio: „jūs vakar kreipėtės į Darbo partiją, kuri yra susijusi su teisėsaugos inicijuotomis bylomis dėl tam tikrų, mūsų politikų nepuošiančių dalykų, paramos“. 

Ką pasako toks klausimas iš žmogaus, kuris siekia būti šalies lyderiu? O pasako tai, kad jau rinkimų metu ji siunčia signalus, kad skaldys savo tautą ir skirstys žmones į savus ir nesavus. Ji, gyvendama Lietuvoje pagal Konstituciją, puoselėjančią demokratiją, žmogaus bei nekaltumo prezumpcijos teises, sako, kad nereikia bendrauti su dalimi savo šalies žmonių. Ir tai kalba žmogus pretenduojantis tapti šalies lyderiu. Šalies, kuri save laiko giliai tikinčia, krikščioniška. O šitas tikėjimas propaguoja atlaidumą, atjautą, pagalbą, nesmerkimą ir rankos ištiesimą paslydusiam žmogui, tautai. Šiuo savo klausimu ji iš karto perbraukė pakantumą kitaip mąstantiems, perbraukė visas šitas krikščioniškas vertybes, nors pati vaikšto į bažnyčią, veidmainiškai nustačiusi susirūpinusį veidą.

Tad vienas klausimas visiems – ko galima tikėtis iš tokio lyderio?


Šiandien pilnai įrodyta – jei žmonės, valstybė ar valstybės vadovai gyvena praeitimi, jie nieko nepasiekia ir valstybė tampa atsilikusi.

Tad esu įsitikinęs, kad šalis gali padaryti proveržį tik su tikru lyderiu. O tikro vadovo, lyderio vardą gali užsitarnauti tik tas žmogus, kuris pasakytų: „AŠ ŠALIES LYDERIS IR MAN SVARBŪS VISI LIETUVOS PILIEČIAI. Nesvarbu, ar tu turtingas, ar mažiau pasiturintis. Ar tavo giminystės ryšiai kilmingi, ar tu iš paprastų žmonių. Ar tu mokslininkas, inteligentas, direktorius, savininkas, ar paprastas samdomas darbuotojas. AŠ NORIU BŪTI LYGUS VISIEMS. Ar tu valkata, benamis, bedarbis ir esi priverstas prašyti išmaldos su kepure prie parduotuvės, ar turintis priklausomybę nuo žalingų įpročių, ar tu suklydai ir pagal teisinės valstybės principus buvai nubaustas. AŠ ESU LYDERIS IR TAU IŠTIESIU RANKĄ, DUODU TAU ŠANSĄ PASITAISYTI, PASITEMPTI IR BŪTI GERBIAMAM. AŠ VISKĄ DĖL TO PADARYSIU, NES TU ESI MANO LIETUVOS PILIETIS. Ir aš būsiu tų žmonių prezidentas, kurie turi kitokią nei mano nuomonę ir požiūrį, nes aš noriu būti demokratinės santvarkos prezidentas, kurioje vyrauja pakantumas kitaip mąstantiems“.

Štai koks turėtų būti vienijantis tautą, visų Lietuvos žmonių prezidentas. O ne toks, kaip dabartinė valdžia ir kai kurie politikai, kurie vis žvelgia į praeitį, ieško kaltų, dalina Lietuvos žmones į savus ir nesavus – myliu nemyliu, kuria intrigas, nesantaiką ir nustatinėja vienus prieš kitus. 

Todėl nepriimti legaliai veikiančios politinės organizacijos ar kokios nors kitos asocijuotos struktūros neturtinės paramos, reiškia atsisakyti dalies visuomenės, rėmusios šias organizacijas, palaikymo. Tai reiškia vadovautis blogos, stereotipinės, kažkieno primestos logikos. Ko galima tikėtis iš tokio vadovo? Reiškia ir toliau viskas vyks stereotipiškai, po senovei, o tai nežada nieko gero, nes niekas nesikeis.

Bet iš kitos pusės, remdamasis jūsų žodžiais „susijusių su teisėsaugos inicijuotų bylų dėl tam tikrų, mūsų politikų nepuošiančių, dalykų“, noriu paklausti, ar puošia kandidatus į šalies vadovus parama partijos, kuri Seimo komisijos buvo įvardinta kaip susijusi su terorizmu? Organizavusi pasikėsinimą į Lietuvos prezidentą Algirdą Mykolą Brazauską, sprogdinusi tiltus, organizavusi armijos nepaklusnumą šalies vadovui ir t.t. Siūlau pažiūrėti, kad atgaivintumėte savo atmintį:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2308221605903049&id=100001456951315.

Ar puošia partiją ir kandidatę
į prezidentus tai, kad jie pridarė milžiniškus nuostolius valstybei. Vien „Mažeikių naftos“ padovanojimas ir dar primokėjimas?

Ar puošia jus tai, kad būdama ministre skolinotės pinigus keturis kartus brangiau iš komercinių institucijų valstybės vardu ir ant Lietuvos žmonių kupros pakabinote apie 2 mlrd. papildomos naštos, kai iš TVF buvo galima skolintis keturis kartus pigiau?

Ar puošia jus tai, kad būdama ministre per 4 metus praskolinot Lietuvą tris kartus daugiau, nei per 20 metų iki jūsų buvę ministrai?

Ar puošia jus tai
, kad padalinusi kvotas tarp savo chebros supirkinėjote saulės energiją už 1,2 mlrd. – 350 proc. brangiau nei rinkos kaina?

Ar puošia jus tai, kad suskystintų gamtinių dujų terminalas, toks pat, pagamintas toje pačioje gamykloje, kartu su jūsų nuomos sutartimi ir išpirkimu, kainuoja 3 kartus brangiau, nei stovintis kitoje Baltijos jūros pusėje? Ir t.t.

Paskaitykite ką komentuoja generalinės prokuratūros prokurorai apie jūsų partiją ir dabartinę prezidentę, kurie vertė luošinti žmonių likimus, dirbtinai kurti bylas ir žlugdyti savo oponentus.

Tad, mažų mažiausiai ne jums uždavinėti tokius klausimus. Nes Darbo partija, neteisingai apskaičiavusi buhalteriją ir nepadariusi jokios žalos valstybei bei žmonėms, palyginus su jumis yra švarus angelas Lietuvos politinėje arenoje.

Aš esu Lietuvos pilietis, čia gimė ir gyvena mano vaikai LIETUVIAI, čia aš noriu sutikti senatvę ir man ne vis tiek, kas čia dedasi. Todėl noriu, kad Lietuva būtų demokratiška, teisinė, žydinti ir patraukli valstybė visomis prasmėmis.

Tad siūlau visiems nesimurkdyti praeityje, tarp prietarų, tarp „savų“ ir „nesavų“, o eiti į priekį, į platų žmonių vandenyną ir pasaulį, kviesti diskusijai ir vienyti visus Lietuvos žmones bendram tikslui. Tikiuosi, p. I. Šimonyte, būtent toks yra jūsų konkurentas į šalies vadovo postą.

Su pagarba
V. Uspaskich