V. Fiodorovas: Tiesioginiai merų rinkimai valdantiesiems neparankūs, ar Seimas įveiks jų statomas kliūtis?

Seimo Darbo partijos frakcija neabejoja, kad savivaldybių merai turi būti renkami tiesiogiai ir tikisi, kad parlamentarai prieš antrą svarstymo balsavimą bent jau pamatys įstatymo projektą, kurio valdantieji iki šiol nesugebėjo pateikti.

Pasak Darbo partijos frakcijos seniūno V. Fiodorovo, įstatymas, nubrėžiantis merų rinkimų tvarką, stringa, kaip ir visi projektai, kurie valdantiesiems nepatogūs.

„Kyla abejonių, ar galima palaikyti Konstitucijos straipsnius dėl tiesioginių merų rinkimų, kai vis dar nėra bendro sutarimo dėl merų funkcijų ir atsakomybių. Regis, kai kurie specialiai siekia sukelti abejones dėl merų. O kol kas vyksta tik žaidimas, kai tarsi ieškoma sprendimo, bet iš tikro ieškoma tik galimybių, kad tiesioginiai merų rinkimai nespėtų būti įteisinti. Apie tai kalbėjome prieš balsavimą rudenį.

Vis dar nežinome, kaip atrodys mūsų miestų ir rajonų merai jau po metų vyksiančiuose rinkimuose. Žaidime dalyvauti nenorime, bet taip pat nenorime, kad būtų užkirsta bent teorinė galimybė, kad po metų merai būtų renkami tiesiogiai.  Raginsime visus kolegas, dirbančius darbo grupėje dėl šio įstatymo, kuo greičiau – dar iki paskutinio balsavimo Seime – pristatyti projektą. Žinoti – tai ne tik Seimo narių, bet ir teisėtas Lietuvos gyventojų lūkestis“, - teigia parlamentaras.

Jis pastebi, kad žmonės nepasitiki tokiais valdančiųjų sprendimais, nes nežino, kodėl tos įstatymo pataisos taip stringa, klausimas vis nukeliamas, atidedamas.

„Kiek laiko valdantieji žais katę pelę su žmonėmis ir opozicija – nežinia, matyt, tol, kol tai bus naudinga. O, kaip žinia, tiesioginiai merų rinkimai valdantiesiems yra kaip rakštis patys žinote kur. Kiek daugiau nei po metų Lietuva vėl rinks merus. Tik ar Lietuva – jos žmonės – rinks, ar politikai, paskaičiavę, kaip kam naudingiau?“, - klausia V. Fiodorovas.
Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa, vykdyta praėjusiais metais, rodo, kad didžioji dauguma žmonių pasisako už tiesioginius merų rinkimus.

Ir tai nestebina – gyventojai mato daug didesnę prasmę rinkti konkretų politiką, su jo vizija ir siūlymais, tą, kuriuo tiki ir jį pažįsta.  

„Kai žmonės jaučia, jog tiesiogiai dalyvauja savivaldybės valdyme, natūralu, kad didėja ir pasitikėjimas vietos valdžia. Tačiau tai, panašu, neparanku valdantiesiems. Kol kas vyksta žaidimas stumk trauk arba slėpynės, kai tarsi ieškom sprendimo, bet išties tik statome kliūtis“, - mano Darbo partijos frakcijos seniūnas.