V. Fiodorovas: „Esame už tiesioginius mero rinkimus, bet ne už fantazijų merą“

Seimo Darbo partijos frakcija pasisako už tai, kad merai savivaldos rinkimuose ir toliau būtų renkami tiesiogiai, tačiau neslepia, kad už Seime svarstomą Konstitucijos pataisą, numatančią įteisinti tiesioginius merų rinkimus, balsavo avansu.

Valdančiųjų teikiamu projektu siūloma Konstituciją keisti minimaliai, numatant, kad savivaldybių tarybų narius ir savivaldybių merus ketveriems metams renka Lietuvos piliečiai, tačiau pagal šiuo metu Seime svarstomą valdančiųjų projektą mero statusas neapibrėžiamas. Jis būtų nustatytas įstatymuose.

Tai, anot Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, yra tas pats, kas siūlymas balsuoti už tai, kas nematoma. Nors pataisas Darbo partijos frakcija ir palaikė, tačiau kritikuoja valdančiuosius už paliktas jose spragas.

„Vieni balsavo už tai, ką jie įsivaizduoja, kiti nebalsavo, nes bijojo, kad kolegų vaizduotė gali pasirodyti labai laki. Ir visa tai tik todėl, kad nematome projekto. Lyg ir gerai tokiu pasiūlymu įtvirtinti tiesioginius mero rinkimus, tačiau dar pateikimo metu prašėme valdančiųjų kartu su šiuo projektu pateikti ir vietos savivaldos įstatymo projektą. Į tai atsižvelgta nebuvo. Buvo žadamos diskusijos dar iki svarstymo, bet vietoje to girdime tik konservatorių fantazijas, kurios iš esmės skiriasi nuo didesnės daugumos Seimo narių nuomonės, koks turėtų būti meras“, - teigia parlamentaras, neabejojantis, kad neapibrėžus tiesiogiai renkamo mero funkcijų ir statuso laukia daug painiavos.

„Yra skirtumas tarp mero – tarybos pirmininko ir mero – administracijos direktorius, kaip tai mato valdantieji. Tai būtina apibrėžti, žinoma, įsiklausant į visų nuomones, nes kol kas diskusijų šiuo klausimu labai trūksta“, - pastebi Seimo narys.

Pasak jo, sunkiai rastume žmogų, kuris norėtų, kad jo miesto ar rajono meras vėl būtų renkamas pagal sąrašą, todėl tiesioginiai mero rinkimai turi išlikti.

„Tokios patirties jau turėjome daug – kai žmonių interesus nustelbdavo politiniai žaidimai, o rinkėjai, galima sakyti, rinkdavo katę maiše, su kuria turėdavo gyventi ne vienerius metus. Todėl vakar frakcija balsavo avansu. Avansu, nes tikime, kad Seimo Pirmininkė įsiklausys į visų Seimo narių nuomones, o ne tik tenkins didžiųjų koalicijos partnerių užgaidas. Tikiuosi, kad iki priėmimo stadijos matysime projektą, nes kitu atveju balsuoti dar kartą už merą iš fantazijų srities negalėsime“, - sako V. Fiodorovas.

Konstitucinis Teismas balandį paskelbė, kad Lietuvoje vykstantys tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai. Taigi Seimas ėmėsi spręsti situaciją, buvo parengtos Konstitucijos pataisos, kurios tiesioginius merų rinkimus įteisintų.

Šį projektą palaikė 124 Seimo nariai, 4 susilaikė, balsavusių prieš nebuvo.

Norint Seime priimti Konstitucijos pataisą, už ją du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai iš 141. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė nei trijų mėnesių pertrauka.