Susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministre aptarta pensijų reforma: pokyčių bus, bet ar jie – teisingi?

Ar bazinė pensija gali būti vienoda tiems žmonėms, kurie dirbo 32-ejus ir tiems, kurie darbavosi 15 metų? Šiuos ir kitus svarbius pensijų reformos klausimus Seimo Darbo partijos frakcija aptarė susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene.

Seimo narys Valentinas Bukauskas domėjosi, kaip pensijų pokyčiai palies tuos, kurie užsiima individualia veikla. Jis pabrėžė, kad būtina atskirti pajamas ir darbo užmokestį.

„Jei žmogus visąlaik dirbo, ieškojo galimybių, bet jo verslo apimtys nepasiekė reikalaujamų 12 MMA. Čia stažas ir įmokos visai skirtingi dalykai, ar tik nebūtų tai prieštaravimas, jei kreiptumėmės į Konstitucinį Teismą? Juk stažas nuo įmokėtų įmokų nepriklauso, žmogus dirbo tiek pat ir gal net daugiau. O dabar gi užsiėmę individualia veikla gauna beveik tokias pačias pensijas kaip tie, kurie išvis nedirbo“, - sako parlamentaras V. Bukauskas.

Anot jo, pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlomą formulę, individualia veikla užsiimančiam žmogui reikėtų dirbti 32 metus, kad būtų gauta minimali stažo bazė (dirbantiems ji siekia 15 m.). O tai, kad žmonės, individualia veikla besivertę 40 metų, prilyginami tiems, kurie dirbo tik 20 metų yra tiesiog vagystė.

Šiemet į pensiją išėjęs žmogus turi turėti 32 metus būtinojo stažo. Tad Seimo narys Vytautas Gapšys domėjosi, kaip skirsis pensijos tų, kurie neturi šio būtinojo stažo. „Kiek pensija skirsis tam, kuris turi 32 metus stažo ir tam, kuris dirbo tik 20 metų?“

Pasirodo, kad bazinė pensijos dalis tiems, kurie, šiemet išeidami į pensiją, turi 20 ar 15 ar 32 metus stažo, bus visiškai identiška. Taigi, jei žmogus dirbo 15 metų, jo bazinė pensija sieks 215 Eur, tiek pat ši pensijos dalis sieks ir tam, kuris dirbo 20 ar 32 metus.

„Mūsų manymu, yra didžiulis skirtumas tarp to, kuris dirbo 15 ir to, kuris dirbo 30 metų, o jų pensijos dydžiai beveik nesikeičia. Trūksta aiškumo, kiek pensijos skirsis suskaičiavus visas papildomas priemokas, kurias iki šiol turėjo mažiausių pensijų gavėjai”, - sako Seimo narė Ieva Kačinskaitė – Urbonienė.

Pasak jos, stažas turi daryti įtaką pensijai ne tik nuo 32 metų, bet ir iki jų. „Tvarka būtų logiška, jei spartesnis indeksavimas būtų skaičiuojamas nuo aukštesnės bazinės pensijos ir su metais iki būtinojo stažo. Juk žmogus, dirbęs 32 m. dirbo dvigubai daugiau už tą, kuris dirbo tik 15 metų. Mes norėtume didesnio pensijų pokyčio tarp tų asmenų, kurie dirbo daugiau“.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas pabrėžia, kad pensijos, be jokios abejonės, turi kilti ir net greičiau bei daugiau, nei tai siūlo ministerija. Tačiau svarbu išlaikyti teisingumo principą, kurį frakcijos nariai akcentavo susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministre.

„Vienas svarbiausių dalykų – teisingumas. Atlygis už viso gyvenimo ar jo dalies darbą turi būti deramas, kad žmonės galėtų oriai gyventi ir, žinoma, nejausti skriaudos, kad išdirbę visą gyvenimą gauna tokią pačią pensiją kaip tas, kuris dirbo vos 15 metų“, - mano parlamentaras V. Fiodorovas.