Sprendimas verslui, kaip dėl menkaverčių pažeidimų nepatekti į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašus jau yra

Šiuo metu viešojoje erdvėje daug diskutuojama apie atvejus, kai visiškai mažareikšmius ir nepiktybinius pažeidimus padariusios įmonės patenka į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą.  Šimtams įmonių VMI „priklijuoja“ nepatikimųjų etiketę: paprasta klaida virsta bauda ir prarasta valstybės parama. Ši tendencinga situacija šį pirmadienį buvo apžvelgta ir vieno pagrindinių šalies tinklapių vedamajame straipsnyje. Tuo tarpu Seimo Darbo partijos frakcija turi sprendimą, kaip išvengti tokių nesusipratimų ir yra Seime užregistravusi Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo projektą, jis praėjęs pateikimo stadiją, tereikia, kad valdantieji padėtų išspręsti problemą balsuodami už jį.

„Šiuo metu dalis įmonių negali pretenduoti į valstybės pagalbą, nes nėra laikomi atitinkančiais minimalius patikimų mokesčių mokėtojų kriterijus, nors jų nusižengimai buvo mažareikšmiai. Tapti nepatikimu labai paprasta – užtenka keliomis dienomis pavėluoti pateikti deklaraciją. Štai daugiau nei pusė, arba 352 iš 708 įmonių, sąraše atsidūrė už ataskaitų, deklaracijų ar kitų mokesčių administratoriaus funkcijoms įgyvendinti reikalingų dokumentų ir duomenų pateikimo tvarkos pažeidimus. Todėl projektu siekiama patikslinti reglamentavimą kas yra laikomi atitinkančiais minimalius patikimo mokesčių mokėtojų kriterijus“, sako Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimus inicijavęs Seimo narys Vytautas Gapšys.

Kaip teigia VMI, kas antra įmonė patekusi į nepatikimų sąrašą vėlavo su ataskaitomis. Ir tokioje situacijoje atsidūrusios įmonės susiduria su didelėmis problemomis – tokios įmonės nebegali gauti paramos ar valstybės pagalbos, negalima dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Nukentėjusiems verslams VMI aiškino, kad vienintelis būdas išvengti patekimo į nepatikimųjų sąrašą – nepadaryti nusižengimo, už kurį taikoma atitinkama sankcija. O jau patekus į sąrašą – kito būdo, be pasibaigusio termino, iš jo ištrūkti nėra.

„Mūsų projektu siūloma nustatyti, kad tik tuo atveju kai už pakartotinį nusižengimą buvo skirta didesnė nei 300 eurų bauda, asmuo nebūtų laikomas patikimu mokesčių mokėtojo kriterijus atitinkančiu. Priėmus įstatymo pakeitimus, asmenys padarę mažareikšmius nusižengimus nebūtų traukiami į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašus. Taip daug mažų verslų galėtume išgelbėti nuo bankroto“, - įstatymo pakeitimo projekto esmę apibūdina Seimo narys V. Gapšys.

Darbo partijos frakcija pažymi, kad efektyvus sprendimas susiklosčiusiai situacijai jau yra. Todėl tikisi, kad valdantieji greičiau reaguos į problemą ir balsuos už Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo projektą.