Seimo valdantieji pagaliau pribrendo projektui, kurį Darbo partija siūlė dar prieš 13-ą metų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad Konstitucijos pataisą, kuria siūloma į parlamentą kandidatuoti nuo 21-erių metų, Seimas turėtų svarstyti dar pavasario sesijoje. Šios Konstitucijos pataisos dėl galimybės į Seimą kandidatuoti asmenims nuo 21-erių metų jau praėjo pateikimo stadiją.

„Seimo valdantieji po 13 metų pagaliau pribrendo šiam projektui. Toks Darbo partijos projektas buvo  pateiktas dar 2008-ais metais. Tuomet jo du trečdaliai konservatorių nepalaikė, todėl įstatymas nebuvo priimtas. Prie šios mūsų idėjos Seimas sugrįžta tik dabar ir šią seną idėją lyg ir norėtų savintis dabartiniai valdantieji. Tačiau vėliau yra geriau nei niekada, todėl šį siūlymą Darbo partijos frakcija būtinai palaikys“, sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Siūlymą keisti mūsų šalies Konstitucijos 56-o straipsnio pirmą dalį dar 2008 metais teikė Seimo narys Vytautas Gapšys. Tuometiniame projekte buvo skelbiama, kad Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21-erių metų bei nuolat gyvena Lietuvoje.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, 21-erių sulaukęs asmuo jau gali būti renkamas į Europos Parlamentą, o 25 metų riba renkant asmenis į nacionalinius parlamentus yra didžiausia visoje Europos Sąjungoje. Tokį cenzą taiko tik dar trys šalys: Italija, Graikija ir Kipras. „Valdantieji pagaliau imasi spręsti svarbius klausimus. Žinoma, parodyti jauniems žmonėms, kad jais pasitikime, galėjome jau prieš 13-ą metų, kai Darbo partijos politikai buvo parengę analogišką siūlymą. Galimybė kandidatuoti į Seimą nuo 21-erių metų, paskatintų jaunimą aktyviau dalyvauti mūsų šalies politiniame gyvenime. Juo labiau, kad šiuo metu būtent nuo tokio amžiaus galima kandidatuoti į Europos Parlamentą, o į savivaldybių tarybas – ir nuo 18-os“,- sako Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.