Seimo Darbo partijos frakcija siūlo į kompensuojamų vaistų sąrašą įtraukti daugiau preparatų

Seimo Darbo partijos frakcija pateikė siūlymą, kurį priėmus kompensuojamųjų vaistų sąraše atsirastų daugiau vaistinių preparatų ir jų tiekėjų, tad būtų užtikrintas sklandesnis vaistų tiekimas. Pagal šiuo metu galiojančią kompensavimo tvarką, gamintojai, norėdami patekti į kompensuojamųjų vaistų kainyną, turi pasiūlyti ženkliai mažesnę nei paties vaisto gamybos išlaidos kainą. Vaistų gamyba tampa nebepelninga, tad su vaistų tiekimo problema susiduria vis daugiau žmonių, kurie negali rasti jiems reikalingų preparatų.

„Mūsų pateiktas pasiūlymas leis žmonėms rinktis iš didesnio vaistų sąrašo. Be to žmogus, su savo priemoka, galės pasirinkti labiau jam tinkamą vaistą ir nepraras paciento teisės į vaistinio preparato dalies kainos kompensaciją“, - teigia Seimo Darbo partijos frakcijos narė Vaida Giraitytė-Juškevičienė.

Pasak parlamentarės, vaistų patekimo į kompensavimo sistemą galimybių padidinimas, nedidinant PSDF išlaidų, leistų didinti vaistų prieinamumą, o gydytojams suteiktų daugiau galimybių parinkti tinkamiausius ir kokybiškiausius pacientui vaistus.

Konkurencijos tarybos nuomone, siekiant analogiško poveikio vaistinių preparatų kainų mažėjimo, reikėtų ne riboti vaistinių preparatų patekimą į kompensuojamų vaistų kainyną, o atvirkščiai – skatinti patekimą į jį.

Tai, kad būtina užtikrinti bei gerinti vaistų įtraukimą į kompensaciją bei gerinti paciento teisę rinktis, ne vieną kartą atkreipė dėmesį ir pacientus vienijančios asociacijos.
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pateikė informaciją, kad šiuo metu už receptinius kompensuojamus vaistinius preparatus pacientai prisimoka 22 mln. eurų, o už receptinius nekompensuojamus vaistinius preparatus pacientų sumokama suma siekia 127 mln. eurų.

„Pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenis Lietuva vos ne dvigubai atsilieka nuo OECD organizacijai priklausančių šalių vidurkio pagal tai, kokia dalimi valstybė prisideda prie pacientų išlaidų padengimo šiems įsigyjant vaistinius preparatus. Priėmus valdančiųjų siūlomą Farmacijos įstatymo projektą, apie 400 šiuo metu kompensuojamų vaistinių preparatų iškris iš kompensavimo sistemos, o apie 1000 vaistinių preparatų į ją nepateks. SAM pateikti duomenys akivaizdžiai parodo, kad įstatymo projekte siūlomi nauji vaistinių preparatų kainodaros pakeitimai kelią didelę riziką vaistiniams preparatams nepatekti į kompensavimo sistemą. Tai lemtų, jog pacientai bus priversti už vaistinius preparatus susimokėti visą kainą“, - sako Seimo narė.

Atsižvelgusi į tai Darbo partijos frakcija siūlo:

➢ į kompensavimo sistemą įtraukti vaistinius preparatus, kai paciento priemoka neviršija 25 proc. vaistinio preparato bazinės kainos ir praėjusių metų 15 proc. vidutinės kompensuojamųjų vaistų recepto kainos ir yra ne didesnė kaip 5,87 Eur už vaistinio preparato pakuotę.

➢ tuo atveju, jeigu vaistinis preparatas neatitinka aukščiau nurodytų priemokų reikalavimų, įtraukti į kompensavimo sistemą, jeigu jis atitinka šiuos reikalavimus – paciento priemoka neviršija 100 proc. vaistinio preparato bazinės kainos ir praėjusių metų 30 proc. vidutinės kompensuojamųjų vaistų recepto kainos ir yra ne didesnė nei 11,74 Eur už vaistinio preparato pakuotę. Pacientui pasirinkus šios grupės nurodytą vaistinį preparatą, jam kompensuotinos bazinės kainos daliai taikomas 0,75 koeficientas, taip užtikrinant tiek PSDF biudžeto lėšų valdymą ir taupymą, tiek ir išlaikant paciento teisę į jo pasirenkamo vaistinio preparato dalies kainos kompensaciją.

➢ jei nė vienas vaistinis preparatas neatitinka nei įstatymo projekte nustatytų reikalavimų, tada siūloma įrašyti po vieną vaistinį preparatą į kompensavimo sistemą pagal skirtingą stiprumą.