Reaguoti į didžiausią duomenų vagystę Lietuvos istorijoje turime kuo skubiau, asmenų duomenų saugumas privalo būti užtikrintas

Trečiadienį Seimo Darbo partijos frakcija kartu su Nacionalinio kibernetinio saugumo centro bei Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovais aptarė situaciją, susiklosčiusią nutekinus automobilių dalijimosi paslaugos „CityBee“ klientų asmeninius duomenis.

Susitikimo metu paaiškėjo teisinio reglamentavimo spragos, kurias taisyti frakcija imsis nedelsiant. Prarastų duomenų, anot Seimo nario Vytauto Gapšio, nesusigrąžinsime, bet ši duomenų vagystė - didžiausia Lietuvos istorijoje, apie kurią žinoma oficialiai – parodė, kad problemas reikia spręsti nedelsiant.

„Nacionalinis kibernetinio saugumo centras neturi teisinio pagrindo tokiose situacijose aiškintis padėtį, tai nėra jų kompetencija pagal įstatymus, todėl mes prarandame galimybę greitai reaguoti valstybiniu mastu“, - pastebi parlamentaras Vytautas Gapšys. „Duomenų ir jų apsaugos auditai Lietuvoje atliekami nesertifikuotų auditorių, todėl jų reikšmė ir nauda yra abejotina. „Citybee“ auditus atlikinėjo, bet panašu, jog niekas nepastebėjo, jog slaptažodžiai šifruojami pasenusiu būdu, tad nusprendėme diskutuoti su teisingumo ministre dėl reikiamų pataisų“.

Parlamentaras apgailestauja, kad į šią situaciją reaguojama pernelyg lėtai, žmonėms nėra paaiškinama, suteikiama per mažai informacijos, kaip tokioje situacijoje elgtis.

Frakcijos nariai susitikimo metu pabrėžė, kad svarbu rasti efektyviausius būdus tokioms situacijoms ateityje užkardyti, juk nėra jokių garantijų, kad kitos įmonės, įstaigos tinkamai saugo savo klientų asmeninius duomenis. Darbo partijos frakcija pabrėžia, kad nėra nesvarbių ar mažiau svarbių asmens duomenų – visos juos renkančios įmonės ar įstaigos privalo užtikrinti absoliutų tokių duomenų saugumą.

„Šis įvykis yra smūgis ne tik tiems, kurių duomenis nutekino, bet ir visai šaliai bei verslui todėl čia labai svarbus greitas ir skaidrus bendradarbiavimas. . Naujausiais duomenimis, šio įsilaužimo metu galimai buvo nutekinta duomenų bazė, kurioje yra net 114253 klientų informacija. Taigi, daugybė mūsų šalies piliečių atsidūrė pavojingoje situacijoje ir mums svarbu, kad jie būtų laiku ir tinkamai informuoti,“ - sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna, apgailestavęs, kad į susitikimą kviesti „CityBee“ atstovai neatvyko.

„Vertinant šią krizę, užkliuvo vakarykštis teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos pastebėjimas. Teisingumo ministrė sako, kad rizika dėl nutekintų duomenų panaudojimo yra, bet ji žema. Darbo partijos frakcija situaciją vertina labai rimtai ir mes manome, kad tai didelė bėda ne tik finansinių nusikaltimų, bet ir nacionalinio saugumo, asmenų privatumo ir kitais aspektais. Ne veltui, asmeniniai duomenys yra vienas iš pagrindinių naujausių laikų nusikaltėlių taikinių. Tad tiek verslas, tiek valstybinės institucijos turi tinkamai tvarkyti ir apsaugoti savo klientų asmeninius duomenis,“ – sako Seimo narys Viktoras Fiodorovas.

Nukentėję asmenys, susiję su šiuo duomenų saugumo incidentu, gali kreiptis į asmens duomenų apsaugos priežiūros instituciją Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija bendru elektroniniu paštu ada@ada.lt, tyrimo laukelyje nurodydami raktinį žodį „CityBee“.