Seimo Darbo partijos frakcija palaiko svarbius ateinančių metų valstybės biudžete numatytus pasiūlymus

Seimui atmetus itin svarbius ateinančių metų valstybės biudžeto pasiūlymus, Darbo partijos frakcijos sprendimas nepalaikyti biudžeto tik pasitvirtino. Tačiau neskaitant to, frakcija palaiko svarbius pasiūlymus, galinčius didinti priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo specialistų darbo užmokestį. Frakcijos palaikymo sulaukė ir biudžete suplanuotos priemonės švietimui, galinčios mažinti švietimo netolygumus ir didinti jo prieinamumą, bei siūlymai sporto ir jaunimo projektams, teisės aktų leidybos procesui tobulinti.

Darbo partijos frakcijos narės Ievos Kačinskaitės – Urbonienės teigimu, švietimo kokybės netolygumai skirtingose Lietuvos dalyse yra viena didžiausių ir opiausių švietimo problemų, tačiau, jei Vyriausybė nieko nesiims, didžiausiu galvos skausmu taps švietimo įstaigų prieinamumas. Vienas svarbiausių pasiūlymų - pergrupuoti valstybės investicijas į ikimokyklinį ir bendrąjį ugdymą, numatant specialią investicinę programą, kuri, pagal objektyvius vaikų skaičiaus pokyčio kriterijus, kofinansuotų savivaldybių vystomus investicinius projektus švietimo srityje.

„Akivaizdu, kad gyventojų skaičius savivaldybėse yra labai netolygus, didžiuosiuose miestuose, augant gyventojų skaičiui, labai trūksta naujų ugdymo įstaigų. Jau ne pirmus metus tėvai miestuose priversti sukti galvas, kur ugdyti savo ikimokyklinio amžiaus vaikus – valstybinių darželių čia nepakanka. Natūralu, kad didėjant gyventojų skaičiui didmiesčiuose, problema tampa ir mokyklos, tad valstybės investicijų pergrupavimas, numatant specialią investicinę programą, gali būti tas gelbėjimosi ratas, kurio dabar žūtbūt reikia“, - teigia Seimo narė.

Parlamentarė atkreipė dėmesį ir į Seimo Švietimo ir mokslo komiteto iniciatyvą skirti nuotolinio mokymosi priemonėms daugiau lėšų, juk investicijos į švietimą, anot jos, turi tęstis ir sunkiais laikais, o jų skyrimas, žinoma, turi būti pagrįstas objektyviais kriterijais.

„Džiaugiamės, kad Vyriausybė palaikė Švietimo ir mokslo komiteto iniciatyvą užtikrinti nuotolinio mokymosi priemonių prieinamumą, papildomai tam skiriant 11 mln. Eur. Šios lėšos bus skirtos kompiuteriams, moderniam skaitmenizuotam turiniui sukurti (vadovėliams, pratyboms) bei kitiems būtiniems dalykams, kurių poreikis iškilo atsiradus nuotoliniam mokymui“, - teigia parlamentarė I. Kačinskaitė – Urbonienė.

Seimo narys Vytautas Gapšys yra pateikęs siūlymą skirti 100 tūkst. Eur Seimo kanceliarijai teisės aktų projektų ekspertiniam vertinimui. Seimas jau yra pritaręs V. Gapšio Statuto pataisų projekto pateikimui, kuriuo siūloma frakcijoms suteikti galimybę užsisakyti ekspertų vertinimus, o kartu taip kelti ir teisės aktų leidybos kokybę.

Biudžete siūloma numatyti papildomas lėšas priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo specialistų konkurencingam darbo užmokesčiui užtikrinti tiek savivaldybių, tiek valstybės mastu. Anot Darbo partijos frakcijos nario Valentino Bukausko, šis pasiūlymas yra pagrįstas ir racionalus, nes jau ilgą laiką priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo komandos dirba iš pašaukimo, tačiau jiems nėra sąžiningai atlyginama, dėl to neretai trūksta darbuotojų priešgaisrinėje tarnyboje.

Darbo partijos frakcijos narys Viktoras Fiodorovas akcentuoja, kad frakcija palaiko pasiūlymus dėl jaunųjų sportininkų rengimo, trenerių darbo užmokesčio, aukšto rango varžyboms bei aukšto meistriškumo sporto programoms, projektams finansuoti, vaikų plaukimo ugdymui. Apie šiuos siūlymus buvo plačiai diskutuojama Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje, tokius pasiūlymus palaiko jaunimo ir sporto bendruomenė.