Seimo Darbo partijos frakcija: Milijardinių investicijų naudą turi pajusti ir regionų žmonės

Pirmadienį, balandžio 19-ą dieną, Darbo partijos frakcijos iniciatyva Seime vyko susitikimas su ministerijų atstovais dėl Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonių Lietuvai ir vyriausybės plano „Naujos kartos Lietuva“.

„Nuo šio plano priklauso daug galimybių mūsų valstybei. Tai sritis, kur operuojama tikrai didžiulėmis finansinės paramos sumomis, tačiau dar nėra galutinio aiškumo bei tikslumo dėl lėšų skirstymo ir panaudojimo. Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės, arba vadinamojo RRF plano tikslas svarbus valstybės raidai – teikti didelio masto finansinę paramą viešosioms investicijoms ir reformoms. Bendra RRF lėšų suma – 2,225 mlrd. Eur. Tai bus itin svarbu ir popandeminiu laikotarpiu. Šie ES skirti pinigai  turi būti panaudoti taip, kad sukurtų galimai didesnę pridėtinę vertę visiems Lietuvos žmonėms. Tačiau būtina, kad vykdant šį planą būtų išlaikytas principas „iš apačios į viršų“ ir nebūtų pamirštas savivaldos lygmuo. Tad dėl šios priežasties turėjome daug klausimų", - sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Susitikime su Darbo partijos frakcija dalyvavo Finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė, Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abromavičius,  Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

RRF – tai papildomas finansinis instrumentas Lietuvai, kaip ir kitoms ES šalims. Jam bus taikomas tiesioginio valdymo principas, tai reiškia, kad visi veiksmai, atsiskaitymai, rodikliai bus derinami su Europos Komisija.

„Socialinių ir ekonominių partnerių įtraukimo procesas yra formalus, plano dokumentai viešumoje pasirodė vos prieš keletą dienų. Todėl itin sudėtinga laiku reaguoti ir teikti konstruktyvius pasiūlymus. Be to, mūsų pašnekovai aiškiai taip ir neatsakė, kas būtų jei vienos ar kitos priemonės planas nebūtų įgyvendintas pagal pirminius tikslus. Galimai atsirastų įsipareigojimas mūsų valstybei, mūsų mokesčių mokėtojams, kompensuoti iš ES gautas finansines lėšas“, - pastebi Seimo narys Vytautas Gapšys.

Savivaldybių asociacijos direktorė R. Žakaitienė pokalbio metu pastebėjo, kad numatant RFF plano priemones, horizontalūs prioritetai turėtų būti ekonominė, socialinė ir teritorinė sanglauda, bei regioninių skirtumų mažinimas. Tačiau reali diskusija su socialiniais partneriais šiuo klausimu, galima sakyti, praktiškai nevyko.

„Europos Sąjungos parama – visos Lietuvos žmonėms teikiama dovana, kurios dėka galime išlyginti esamus netolygumus. Todėl tik nuo mūsų visų diskusijų ir bendrų sprendimų priklausys, kaip tai įgyvendinsime. Tačiau žvelgiant į pristatytą planą ir įgyvendinimo rodiklius, kyla klausimas, kokiu principu tai paskaičiuota ir kaip to pasieksime. Ar tikrai turime visus reikiamus instrumentus? Atsiranda didelė rizika, kad atotrūkis tarp regionų ir didžiųjų miestų tik dar labiau didės. Nes būtent ta Lietuvos dalis, kuriai pagalbos reikia labiausiai, yra pamirštama. Mums, kaip ir kiekvienam piliečiui, labai svarbu, kaip lėšos iš visų minėtų šaltinių bus panaudotos šalies gyventojų labui“, - reziumuoja  Seimo narys Valentinas Bukauskas.