Seimo Darbo partijos frakcija kreipėsi į Prezidentą prašydama neleisti užkrauti ant žmonių pečių finansinės naštos dėl COVID-19 testų

Iki šiol taikytos Vyriausybės priemonės kovai su pandemija buvo netaiklios, o kai kurios – net pražūtingos. Pavyzdžiui, galimybių pasas, kuris ne tik sumažino verslų apyvartas, bet ir lėmė tai, kad Lietuva pirmauja pagal susirgimų ir mirčių nuo COVID-19 skaičių. Darbo partijos frakcija siūlo imtis efektyvesnių priemonių ir prašo Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą vetuoti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą arba įtraukti į jį pataisas, numatančias, kad visiems darbuotojams, besimokantiems ir studijuojantiems atliekami testai bei sveikatos patikrinimai būtų finansuojami valstybės lėšomis.

Įsigaliojus šiuo metu tik valdančiųjų balsais priimtam įstatymui, testai dėl COVID-19 taptų apmokami darbuotojo arba darbdavio lėšomis, išskyrus atvejus, kai darbuotojai negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų. Pasak Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, toks įstatymo pakeitimas, kuriuo atsakomybė ir finansinė našta už sveikatos patikrinimus perkeliama darbuotojui, galimai prieštaraus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) ir Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymams.
 
„Šiuo metu Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatyta, kad sveikatos patikrinimai atliekami PSDF arba darbdavio lėšomis. Argumentus, kad Skandinavijos šalyse, Lenkijoje, Vengrijoje testavimas tiek darbuotojams, tiek kitiems žmonėms yra kompensuojamas, ir tai laikoma efektyvia COVID-19 pandemijos suvaldymo priemone, valdantieji ignoravo. Pasisakome už pozityvias priemones, skatinant Lietuvos gyventojų vakcinaciją ir atkreipiame dėmesį, kokias pasekmes gali sukelti nepakankamai pagrįsti sprendimai“, - teigiama kreipimesi į Prezidentą.

Darbo partijos frakcija taip pat atkreipia Prezidento dėmesį į įtemptą dėl darbuotojų trūkumo situaciją šalies rinkoje. Šiuo metu trūksta apie 40 tūkst., darbuotojų, o profesinių sąjungų, asociacijų ekspertai po šio pakeitimo įsigaliojimo prognozuoja 10 proc. nedarbo augimą.