Seimo Darbo partijos frakcija: Galimybių pasą turėtų gauti visi pakankamai antikūnų turintys žmonės

Seimo Darbo partijos frakcijasiekdama nors minimaliai taisyti politinę priemonę (Galimybių pasą), kuri kaipmatome yra nelogiška, neduoda jokio efekto ir greičiausiai yra neteisėta,kreipėsi į Vyriausybę siūlydama artimiausiame Vyriausybės posėdyje persvarstytigalimybių paso gavimo sąlygas, kad jį galėtų gauti visi pakankamai antikūnųturintys asmenys, taip pat būtų praplėstos testavimo galimybės valstybėslėšomis ir tikisi, kad bent jau tokios sąlygos įneštų nors šiek tiek logiškumoir veiksmingumo.

Pasak Seimo Darbo partijos frakcijos narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės, Vyriausybės sprendimas nuo sausio 10 d. nebeišduoti Galimybių paso atlikus serologinį tyrimą, yra nelogiškas.

„Yra žmonių, kurie po dviejų skiepų, praėjus daugiau nei pusmečiui, turi pakankamai antikūnų. Yra tokių, kurie persirgo patys to nežinodami ir tyrimai aiškiai tai rodo – antikūnų daugiau nei reikia. Tad kam versti tokius žmones skiepytis, norint gauti Galimybių pasą? Juk tikslas – saugi visuomenė, o ar žmogus saugus moksliškai parodo būtent antikūnai “ – stebisi parlamentarė.

Anot jos, įtampa visuomenėje dėl skirtingų sąlygų norint dirbti, mokytis, apsipirkti, dalyvauti kultūrinėse veiklose jau pasiekė kritinę ribą, o vieno ir teisingo plano, kaip suvaldyti COVID-19 pandemiją, o kartu išlaikyti ekonominę ir socialinę veiklą aktyvią –  nėra.

„Vertiname tai, kad Vyriausybė išgirdo argumentus dėl Galimybių paso taikymo paaugliams ir bent jau laikinai sustabdė jo įsigaliojimą. Manome, kad prieš tai galiojusi tvarka, kai buvo galima gauti Galimybių pasą visiems gyventojams, kurie turi pakankamai antikūnų ar yra atlikę greitąjį antigenų testą buvo socialiai teisingesnė ir padėjo geriau valdyti situaciją.

Tad kreipėmės į Vyriausybę prašydami dar kartą pagalvoti apie savo sprendimą ir suteikti galimybę gauti Galimybių pasą persirgusiems, serologinį tyrimą atlikusiems žmonėms“, - teigia parlamentarė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Frakcija kreipimesi taip pat prašo Vyriausybės atidaryti daugiau testavimo punktų ir artimiausią mėnesį sudaryti žmonėms daugiau galimybių atlikti įvairių rūšių testus dėl COVID-19 valstybės lėšomis.

„COVID-19 Omikron atmaina sparčiai plinta, o Lietuvos pajėgumai atlikti PGR testą yra riboti. Todėl labai svarbu sudaryti žmonėms kuo daugiau galimybių testuotis, nes taip, tikėtina, mažės perteklinių užsikrėtimų, o kartu ir sunkių susirgimų, mirčių skaičius“, - mano Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.