Seimo Darbo partijos frakcija atkakliai gina Lietuvos žmonių teises ir LR Konstituciją

Šiandien didžioji dalis LR Seimo narių, kurie kažkada padėję ranką ant LR Konstitucijos prisiekė gerbti pagrindinį šalies įstatymą, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai ir Lietuvos žmonių gerovei, atmetė Seimo Darbo partijos frakcijos nario Aido Gedvilo inicijuotą nutarimo projektą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą dėl Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimų.

Nors TS-LKD atstovai ir norėjo šį klausimą pašalinti iš darbotvarkės, tačiau pirmą kartą šioje kadencijoje persvara buvo opozicijos pusėje. A. Gedvilas buvo surinkęs 50-ies Seimo narių parašus, vietoje 29 būtinų, kreipimuisi į KT. Artimiausiu metu dokumentai bus išsiųsti Konstituciniam teismui per Seimo kanceliariją.

„Deja, šiandien valdančiosios partijos eilinį kartą parodė begalinę aroganciją ir nenorą prisiimti atsakomybę už savo pačių sprendimus. Manau, kad jie tiesiog bailiai, pasislėpę už balsavimo mygtukų ir nepanorėję pripažinti savo klaidų. Valdančiosioms partijoms buvo suteiktas šansas pademonstruoti solidarumą ir vienybę su Lietuvos piliečiais, tačiau jiems to nereikia. Todėl vietoje to, kad į KT kreiptųsi visas Seimas, į jį kreipsis tik Seimo narių grupė“, – balsavimo rezultatus komentavo Seimo narys Aidas Gedvilas.

„Mes turėjome reaguoti į neišdiskutuotus sprendimus, ribojančius žmogaus laisves ir piliečių lygiateisiškumo principą ir, svarbiausia, prieštaraujančių pamatiniam šalies įstatymui – Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Šiuo atveju mūsų valdantieji sukūrė precedentą, kuriuo paminami konstitucinės demokratijos principai. Dėl šios priežasties ir kreipiamės į Konstitucinį teismą“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

„Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo priėmimas suskaldė Lietuvos visuomenę ir sukėlė žmonių nepasitenkinimo bangą. Manau, kad valdančiosioms partijoms atėjo laikas paklausti savęs, ar tame apribojimų ir draudimų sūkuryje, kuriame sukasi mūsų valstybė jau beveik pusę metų, jie neperžengė raudonosios linijos, už kurios prasideda konstitucinių žmogaus teisių pažeidimai? Ar visi apribojimai ir draudimai buvo būtini ir logiški siekiant suvaldyti klastingą virusą? Ar pasiteisino kaukių nešiojimas lauke, ar pasitiesino judėjimo apribojimai, ar pasiteisino viešojo gyvenimo apribojimai ir t.t.? Didėjantys susirgimų skaičiai jau senokai signalizuoja, kad kažkas daroma ne taip. Pavojingiausia, jog jeigu būsime taip užsižaidę su draudimais ir apribojimais, galime nepastebėti, kad pradėjome nepagrįstai riboti žmonių teises ir laisves. Kad to neatsitiktų, reikia pasitikrinti ar nėra pažeidžiamas aukščiausias šalies teisės aktas – LR Konstitucija, – sako A. Gedvilas.

Seimo Darbo partijos frakcijos įsitikinimu, skubos tvarka priimtos Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 18 straipsnio nuostatos, leidžiančios nušalinti testuotis nesutinkančius darbuotojus nuo darbo, nemokant jiems darbo užmokesčio, galimai prieštarauja LR Konstitucijos 18, 29 ir 48 straipsniams.