Š. Birutis ir V. Bukauskas: Kultūros ministerija netęsia mūsų pradėtų darbų – darbuotojai protestuoja

Rugsėjo 17 d., pirmadienį, sostinės V. Kudirkos aikštėje kultūros darbuotojai surengė protesto akciją „DEKLARACIJŲ LAIKAS BAIGĖSI – KULTŪROS DARBUOTOJAI NORI GYVENTI ORIAI!“.  Kultūros bendruomenė taip norėjo atkreipti dėmesį, kad nevykdomas Lietuvos Respublikos XVII Vyriausybės programos pažadas suvienodinti kultūros ir švietimo sektorių atlyginimų vidurkius. Atlyginimai kultūros ir meno darbuotojams nedidinti nuo 2016 metų ir yra mažiausi visame viešajame sektoriuje Lietuvoje, o vidutinis kultūros srities darbuotojų DU yra trečias mažiausias visoje Europos Sąjungoje (ES). 

Palaikyti kultūros darbuotojų atvyko ir buvęs LR kultūros ministras, darbietis Šarūnas Birutis bei Darbo partijos Seimo narys Valentinas Bukauskas.

Eidamas Kultūros ministro pareigas Š. Birutis sistemingai dirbo kultūros darbuotojų atlyginimo kėlimo klausimu – darbo užmokestis jiems augo tris metus iš eilės. Jo kadencijos metu valstybės biudžeto dalis kultūrai išaugo 87 mln. Eur., o tai sudaro net 61 proc. augimą palyginus 2013 m. ir 2016 m. 

„2012 metais savivaldybėse vidutinis kultūros darbuotojo atlyginimas buvo 371 euras. Įgyvendinus mūsų programą 2016 metais jis paaugo iki 559 eurų. Regionuose, t.y. savivaldybių bibliotekose, kultūros centruose ir muziejuose atlyginimai pakilo vidutiniškai po 188 eurus arba daugiau nei 50 proc. nei buvo prieš pradedant atlyginimų kėlimo programą“, - sako Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Š. Birutis. Po 2016 m. atlyginimai kultūros darbuotojams nebekilo.

Pasak buvusio LR kultūros ministro, šiandien LR kultūros ministerijos vykdomoje veikloje jis pasigenda tęstinumo. 

„Ministrė priklauso valdančiajai partijai, kuri be kita ko turi dar ir Kultūros komiteto pirmininką Seime, kuris yra ir LVŽS partijos lyderis. Taigi, ministrė turi visus įrankius, visas galimybes sudaryti sąlygas, kad kultūros darbuotojams algos būtų keliamos. Kuomet ėjau ministro pareigas, juk man nebuvo viskas ant lėkštutės padėta. Pats turėjau ieškoti galimybių, kad finansavimas kultūros sričiai būtų didinamas. Ir jis buvo didinamas. Galimybės buvo surastos. Tereikėjo tęsti pradėtus darbus“, - teigia Š. Birutis.

Protesto akcijoje dalyvavęs Darbo partijos Seimo narys Valentinas Bukauskas sako, kad pabendravus su protesto dalyviais tapo akivaizdu, jog nėra dialogo tarp ministerijos ir kultūros darbuotojų atstovų. Galimai tarpusavio nesupratimas ir iššaukė dabartinę situaciją. V. Bukauskas taip pat sako, kad viso to būtų buvę galima išvengti, jei atlyginimai po 2016 metų nebūtų sustoję kilti, o Kultūros ministerija skirtų didesnį dėmesį kuruojamos srities atstovams.  „Kultūros sritis šiuo metu yra viena mažiausiai finansuojamų. Tokia situacija yra nesuvokiama. Aiškiai matoma, kad trūksta tęstinumo, mat po 2016 m. algos kultūros darbuotojams nebekilo. Kas buvo sistemingai daroma iki tol. Numatyta, kad 2019 metais atlyginimai kultūros darbuotojams pakils 21 euru. Pasakyti, kad tai yra nepakankama – per silpnas žodis. Nes per dvejus metus, kuomet atlyginimai buvo nekeliami – infliacija šį skirtumą jau suvalgė. Be to, kultūros darbuotojams buvo pažadėta, kad jų atlyginimai kils kur kas labiau“, - sako Darbo partijos Seimo narys Valentinas Bukauskas.

Š. Birutis pabrėžia, kad „valstybė prasideda nuo kultūros. Nuo kultūros plačiąja prasme – nuo kalbos, tradicijų, išsilavinimo ir t.t. Tai yra bet kurios valstybės pamatas. Todėl dėmesys kultūrai turi būti didesnis. Kultūra formuoja mūsų valstybės imunitetą, garsina mūsų šalies vardą ir skatina bendruomenei reikšmingus procesus. Tinkamos sąlygas kūrybai ir kuriantiems – tai ir tinkamos socialinės garantijos“.