Rimvydas Podolskis: mintys viešai

Vasara, kuomet mums labiau rūpi poilsis, o ne darbai, baigėsi. Prasidėjo rudens darbymetis, tad apžvelgsiu rajono vadovų priimtus sprendimus, jų reikalingumą, kai kurių būtiniausių darbų neatlikimą bei atidėliojimą juos padaryti.

Vienas iš aktualiausių klausimų yra rajono keliai bei jų būklė. Deja, bet čia pasigirti nelabai yra kuo. Žinoma, vienas kitas kelias palopytas. Yra net naujai paklotų kelio atkarpėlių, kas tikrai džiugina, bet, deja, vieni iš pagrindinių Zarasų miesto sopulių taip ir lieka nesutvarkyti. Vienas iš jų - Vytauto gatvės kapitalinis remontas. Dėl neveiklumo jis nepradedamas jau eilę metų, nors rezultatą pasiekti buvo galima jau prieš kelerius metus. Šiemet pavasarį girtasi, kad pinigai jau gauti. Deja, bet rezultato nesimato. 

Noriu tikėti, kad viešinant šį neveiklumą nebus dangstomasi, neva „tai ne mūsų kelias ir mes čia bejėgiai“. Tikiuosi, kad rajono vadovai, o ne tik specialistai, imsis aktyvių veiksmų, o ne tuščių žodžių, kad pagaliau šis ypač daug eksploatuojamas kelias būtų iš tiesų sutvarkytas. Ne ką mažesnis eismo intensyvumas yra ir Šaltupės gatvėje. Jei šiuo metu šis kelias dar nėra itin blogas, tai šaltuoju sezono metu ten susidaro sušalusio vandens kalnai, ant kurių užvažiavę vairuotojai laužo savo automobilius, aplinkiniai gyventojai kenčia nuo automobilių dardėjimo ir druskos, barstomos bandant ištirpdyti ledą, debesų. Jei dėl Vytauto gatvės bandoma teisintis, kad čia bloga yra Lietuvos automobilių kelių direkcija, tai dėl Šaltupės gatvės taip pasiteisinti negalima, nes dar vasario mėnesį, svarstant rajono biudžetą, tam buvo skirtos lėšos. Deja, bet rezultato ir vėl nesimato. Na, bet laiko dar šiek tiek yra, tad tikiu, kad nuo kalbų bus pereita prie darbų ir šie ruožai bus sutvarkyti dar šiemet.

Nuo kelių temos noriu pereiti prie projektų, kurie vykdomi ar planuojami vykdyti. Jau anksčiau esu rašęs apie, mano nuomone, nereikalingus projektus. Kalbu apie mažosios estrados saloje rekonstrukciją, kuri peraugo į grandiozines statybas, visų pamėgtos erdvės sudarkymą, pinigų iššvaistymą ir, kas blogiausia, “amžiaus” statybas, kurioms trūksta nemažai pinigų, o rajono biudžetas jau nepajėgus jų skirti. Gal kažkam pasirodys, kad aš sutirštinu spalvas, tad visus kviečiu nueiti į mūsų pasididžiavimą - Zaraso salą - ir patiems žvilgtelti, kas ten vyksta. Manau, besidžiaugiančių atsiras nedaug. 

Ne ką geresnis rezultatas ir su pasažu (dengtu turgeliu), kuris planuojamas statyti senosios policijos kieme. Statybos dar neprasidėjo, pirkimas dar net neįvyko, bet papildomi pinigai, prie suplanuotų 600 tūkstančių, jau nuimti nuo pakrantės tvarkymo ir dar 200 tūkstančių pridėta pastatui, kuris iš esmės nereikalingas. Mes turėtume sutvarkyti turimus pastatus, o tik paskui, jei matysime, kad reikia, galvoti apie naujų statybas. Manau, pirma reikia sugalvoti, kaip sutvarkyti ir panaudoti patį senosios policijos pastatą, o ne jo kieme statyti naują. Tiesa, šiuo metu galvojama, kad šiame pastate reikia įamžinti mūsų krašte gyvenusių žydų atminimą bei įkurti dailininkų Saukų galeriją. Bet norom nenorom kyla klausimas - ar tai geriausia, ką mes galime sugalvoti? Ar tai padarę mes pritrauksime daugiau turistų? Ar tai nebus tik bereikalinga našta biudžetui? O juk biudžetas nepriklauso merui ar kitiems vadovams. Juk tai yra visų rajono gyventojų pinigai. Ir jei jie bus leidžiami neapgalvotai - tai tada neliks iš ko remontuoti kelių, išlaikyti biudžetines įstaigas ir iš viso - bus kur kas kuklesnės galimybės užtikrinti būtiniausius rajono gyventojų poreikius, kurie finansuojami iš biudžeto. Manyčiau, jei patiems neužtenka kompetencijos ir fantazijos ką daryti, tai galima būtų kreiptis ir į visuomenę. Gal atsirastų naudingų minčių ir patarimų. 

Pabaigai - šiek tiek sarkazmo ir “pletkų”. Gal mažai kas ir pastebėjo, kad šiuo metu buvusio “univermago” pastate su savivaldybės palaiminimu, o gal ir tam tikru finansavimu, veikia meno paroda, kuri pavadinta “Menas kitokiose erdvėse” ar kažkaip panašiai. Rajono vadai vietoje to, kad reikalautų iš savininko, kad šis pastatas, darantis gėdą Zarasams, būtų tvarkomas, skatina, dalina padėkas už puikų verslą ir, galbūt, net pinigus jam moka. Na, bet gal aš ko nors nesuprantu? Tai tada siūlau tą “meno parodą” eksponuoti ne apleistos buvusios universalinės parduotuvės patalpose, bet apleistame buvusios policijos pastate. Tada bent jau niekam už tai nereikės mokėti. Beje, paskutiniame tarybos posėdyje buvo pritarta projektui, kuris neva internetinėje erdvėje populiarins Zarasų kraštą. Sakoma, kad bus padaryta daug gražių nuotraukų, bus sukurtas net vaizdo siužetas. Puiku, tik tam planuojama apie 230 tūkstančių eurų. Nežinau, kas ten per nuotraukos ir koks puikus turi būti tas internetinis puslapis už tokią sumą. Na, bet juk aš pamiršau paminėti, kad į turizmo centrą populiarinti Zarasų rajoną, rajono vadovų nurodymu įdarbintas buvęs administracijos direktorius Ramūnas Keršys, kuris tikrai pamokins ir kitus, kaip “įsisavinti” pinigus. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu, kai matai, kas statomas reprezentuoti rajono ir kas “įsisavins” visų mūsų lėšas bei kokie tikslai bus pasiekti įgyvendinus minėtus, o ir kai kuriuos kitus projektus.

Rimvydas Podolskis, Zarasų rajono savivaldybės Tarybos narys, Darbo partijos Zarasų skyriaus pirmininkas