Darbiečiai: „Valstybės kontrolės išvados konstatavo Švietimo susitarimo pažeidimus“

„Valstybės kontrolės išvados patvirtina, kad švietimo susitarimas buvo pažeistas“, – įsitikinusi Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Ketvirtadienį paskelbtose Valstybės kontrolės išvadose yra skelbiama, kad net ir padidinus mokytojų darbo užmokestį nuo rugsėjo mėn. dar 10 proc., kaip numatyta, gali nepavykti įgyvendinti valstybės įsipareigojimo – pasiekti, kad šiais metais mokytojų ir šalies vidutinio darbo užmokesčio santykis būtų 130 proc. Šis įsipareigojimas buvo įrašytas į Susitarimą dėl Lietuvos švietimo politikos (2021–2030), kurį 2021 m. buvo pasirašiusios visos parlamentinės partijos.
„Neįgyvendinamos švietimo susitarimo nuostatos buvo ta priežastis, dėl kurios Darbo partija buvo pasitraukusi iš Švietimo susitarimo. Mes teikėme pasiūlymus Seimui dėl mokytojų algų didinimo, tačiau valdančiųjų jie buvo sistemingai atmetami. Mūsų inicijuotas kreipimasis į Valstybės kontrolę patvirtino, kad buvome teisūs – švietimo susitarimo nuostatos dėl mokytojų atlyginimų didinimo yra neįgyvendinamos ir pats susitarimas valdančiųjų partijų yra pažeistas. Už tai tiesiogiai yra atsakinga dabartinė Vyriausybė ir valdančioji dauguma“, – sako I. Kačinskaitė-Urbonienė.
2023 m. pabaigoje premjerė Ingrida Šimonytė žadėjo, kad tuo atveju, jei vidutinis šalies atlyginimas augs greičiau nei prognozuota ir paaiškės, kad mokytojų atlyginimai nepasieks pažadėto 130 proc. vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio, biudžetas bus peržiūrėtas ir įsipareigojimas įvykdytas.
„Raginame tiek premjerę, tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovybę prisiminti duotus ir pasirašytus įsipareigojimus bei įgyvendinti susitarimo nuostatas, ženkliai padidinant pedagogų algas nuo rugsėjo“, – sako politikė.