V. Gapšys: „Būsto paskolų palūkanos šauna į aukštumas – Vyriausybė tyli, tačiau išeitis yra“

Vidutinė būsto paskola Lietuvoje  siekia nuo 92 tūkst. iki  105 tūkst. Eur, o vidutinė įmoka šiemet kiek viršija 600 Eur per mėnesį. Tai tikrai nemažai, ypač turint galvoje, kad  paskolas ima jauni žmonės ar jaunos šeimos.

Drastiškai išaugusios paskolų palūkanos jau ne vienai šeimai sukėlė tikrą galvos skausmą, ypač turint galvoje tai, kad krizės pabaigos nematyti, o valdantieji arogantiškai numoja ranka, neva, turėjote žinoti, ką pasirašote. Tačiau ar paskolų turėtojai turi žinoti ir tai, kad išsirinks neveiksnią valdžią, kuri vėluos kovoti su infliacija? Dar daugiau, ta valdžia nieko nesiėmė, jog bankai siūlytų paskolos laikotarpiui fiksuotas palūkanas, tokias, kurias gauna vokiečiai ar prancūzai.

Bankai siūlo gyventojams, jau turintiems būsto paskolas susidūrus su finansiniais sunkumais, nedelsti ir kreiptis į paskolos davėją, kuris individualiai įvertinęs situaciją turi pasiūlyti galimus sprendimus. Tačiau dažniausia tai tiesiog paskolos mokėjimo atidėjimas, reiškiantis, jog po kelių mėnesių pertraukos turėsite sumokėti viską – tiek paskolą, tiek ir per atostogas susikaupusias palūkanas.

Vyriausybė tyli


Vyriausybė atkakliai tyli. Negana to, valdantieji visais būdais Seime bando užkardyti kelią opozicijos siūlymams gelbėti žmones iš krizės. Į juos ne tik, kad neatsižvelgiama, bet ir nesivarginama teikti savų siūlymų.

Neapsikentusi tokio abejingumo, matydama rekordinius bankų viršpelnius, kuriuos, beje, ir suneša tie patys paskolų turėtojai, Darbo partijos frakcija kartu su kitomis opozicinėmis Seimo frakcijomis ėmėsi veiksmų.

Seimo valdančioji koalicija blokuoja opozicijos iniciatyvas dėl mokesčių, todėl siekiame surinkti daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų parašų ir pateikti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projektą kaip piliečių iniciatyvą. Todėl kiekvieno parašas yra labai svarbus.

Pasirašydami  žmonės pritaria tam, kad palūkanas už būsto paskolas mokantys žmonės dalį sumos galėtų susigrąžinti deklaruodami pajamas ir atimdami už būsto paskolą sumokėtas palūkanas iš apmokestinamos sumos.

Lietuvoje nemaža dalis nekilnojamojo turto perkama be kreditų, todėl turtingiausiems tai neaktualu. Bet ši lengvata labai aktuali šeimoms, turinčioms vaikų ir būsto paskolas. 2022-aisiais ir 2023-iaisiais Europos Centriniam Bankui didinant palūkanų normas, kartais išaugo EURIBOR, nuo kurio priklauso palūkanos už didžiąją dalį paskolų, todėl šeimoms tai dažnu atveju reikš daugiau nei 1000 eurų didesnes metines išlaidas. Tai – mokesčius mokantys piliečiai, todėl manome, kad turime jiems padėti, nes valstybė neužtikrino sąlygų gauti paskolas su visam sutarties laikui fiksuotomis palūkanomis.

Būsto paskolos turėtojas, deklaruodamas pajamas iš sumos, nuo kurios moka mokesčius, galės atimti sumokėtų palūkanų dydžio sumą. Susidariusi mokesčių permoka žmogui bus grąžinta. 2022 m. paskolos turėtojas per metus vidutiniškai sumokėjo 1038 eurus palūkanų (2023 m. šis vidurkis augs), nuo šios sumos asmuo galėtų atgauti daugiau nei 200 eurų.

Dar daugiau, Vyriausybė pati pasiūlė bankams solidarumo įnašą, kuriuo bus papildytas biudžetas, to įnašo pakaktų tiek kompensuoti negautas pajamas iš gyventojų pajamų mokesčių, tiek sustiprinti Lietuvos saugumą.

Tokios piliečių iniciatyvos ignoruoti valdantiesiems nepavyks. Apsimesti, kad viskas gerai ir nieko nevyksta – taip pat. Todėl dar kartą kviečiu visus pasirašyti už minėtą projektą ir padaryti tai, ko valdantieji nesugeba.