Opozicinėje Seimo darbotvarkėje – PVM tarifo vaistams mažinimas, rezoliucija dėl visuotinio NT mokesčio atsisakymo, pedagogų kelionės į darbą kompensacija

Į antradienio Seimo posėdžio darbotvarkę įtraukti svarbūs Darbo partijos frakcijos projektai, kuriais siekiama mažinti PVM tarifą vaistams, kompensuoti pedagogų kelionės į darbą ir atgal išlaidas. Tarp projektų – ir rezoliucija „Dėl visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio atsisakymo“.

Ši rezoliucija parengta atsižvelgiant į tai, kad Finansų ministerija planuoja apmokestinti visą žmonių nekilnojamąjį turtą, nepriklausomai nuo jo vertės ir kiekio. Mokestis būtų skaičiuojamas nekilnojamo turto objektui, o ne bendrai objektų vertei, kaip yra dabar. Turto mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą būtų siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu.

„Metinė infliacija Lietuvoje artėja prie 19 proc. rodiklio ir smarkiai viršija euro zonos vidurkį, o   nekilnojamojo turto kainos Lietuvoje pastaraisiais metais augo daugiau kaip 20 proc. Negana to,  bankai ketina didinti būsto paskolų palūkanų normas ir standartinės būsto paskolos artimiausiais metais gali didėti trečdaliu.

Dėl prastėjančios ekonominės situacijos papildomų mokesčių našta dar labiau apsunkins Lietuvos gyventojų padėtį, todėl kategoriškai nepritariame Finansų ministerijos planams įvesti Lietuvoje visuotinį nekilnojamojo turto mokestį ir raginame Vyriausybę atsisakyti planų ateityje įvesti naujus mokesčius arba plėsti šiuo metu galiojančią mokesčių bazę“, - teigia Darbo partijos frakcijos narys Aidas Gedvilas.

Jau šį antradienį Seime numatytas Mokesčių administravimo įstatymo pataisų priėmimas. Už smulkius nusižengimus įmonės nebebus  įtraukiamos į nepatikimų mokesčių mokėtojųsąrašą – patikima mokesčių mokėtoja bus laikoma įmonė, jei juridinio asmensvadovui ar kitam atsakingam asmeniui arba individualia veikla užsiimančiamasmeniui per paskutinius vienus metus iki jo vertinimo dienos nebuvo paskirta 1500 eurų ar didesnė bauda už padarytą administracinį nusižengimą, numatytą tamtikruose Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksostraipsniuose.

„Taigi padarę mažareikšmius nusižengimus nebus  traukiami į nepatikimų mokesčių mokėtojųsąrašus. Taip daug mažų verslų galės  išgelbėti nuo bankroto“, - įstatymo pakeitimoprojekto esmę apibūdina jo iniciatorius Seimo narys Vytautas Gapšys.

Darbo partijos frakcijos nariai taip pat siūlo nustatyti lengvatinį 5 procentų PVM tarifą nereceptiniams vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms. Šiuo metu tokie vaistai gyventojams parduodami su 21 procento PVM tarifu.

Tarp projektų – siekis, kad mokytojams ir kitiems ugdymo procese dalyvaujantiems asmenims būtų apmokėtos kelionės į darbą ir atgal išlaidos.    

„Problema aštrėja – pastaruoju metu mokyklose trūksta pedagogų dalykininkų, kurie dėstytų tiksliuosius dalykus ir jie yra priversti keliauti iš vienos mokyklos į kitą, kad mokykloje būtų galima užtikrinti nenutrūkstamą švietimo procesą.  Todėl kelionės išlaidų privalomas kompensavimas palengvintų pedagogams finansinę naštą“, - sako Seimo narė Ieva Kačinskaitė–Urbonienė.

Seimo Pirmininkės pavaduotojas Andrius Mazuronis, parengęs Lietuvos Respublikos statybos įstatymo pakeitimo projektą, teigia, kad jį paruošti paskatino rengti nelogiška šiuo metu galiojanti nuostata, leidžianti ekspertizės paslaugas teikti tik atestuotiems juridiniams asmenimis.

„Statinio statybos techninės priežiūros rangovais gali būti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, statinio projekto vykdymo priežiūrą gali atlikti tiek fiziniai, tiek juridiniai, atitinkamą kvalifikaciją, turintys asmenys, o ekspertizes paslaugas išimtinai gali teikti tik juridiniai asmenys. Taigi reikalinga atsisakyti perteklinių reikalavimų ekspertizės paslaugoms, numatant galimybę jas teikti ir atestuotiems fiziniams asmenims. Taip būtų sukurta sąžininga konkurencija, ekspertų paslaugas galėtų teikti savo srities profesionalai, o ne dažnai pigią darbo jėgą samdančios atestuotos įmonės“, - sako parlamentaras.