Paaiškėjo, kokiuose komitetuose dirbs Seimo Darbo partijos frakcijos nariai

Šiandien paaiškėjo, kokiuose Seimo komitetuose dirbs Darbo partijos frakcijos nariai. Iš viso partijos atstovų bus 11-oje komitetų, o trijuose iš jų užims komitetų pirmininkų pavaduotojų pareigas.

Seimo narys Valentinas Bukauskas bus Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko pavaduotojas, Antanas GuogaUžsienio reikalų, o Mindaugas PuidokasEuropos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas.

Darbo partijos frakcijos vadovas, buvęs žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna dirbs Kaimo reikalų komitete. Anot jo, kaimo žmonių, ūkininkų problemos jam puikiai žinomos ir suprantamos – juk visa darbinė veikla nuolat būdavo susijusi su žemės ūkiu, jo politika.

„Tiek būdamas ministras, tiek dirbdamas akademijoje ar vadovaudamas moksliniam centrui esminę savo laiko dalį skyriau kaimo žmonių, ūkininkų problemoms spręsti. Aktyvi profesinė ir visuomeninė veikla leido sukaupti didelę patirtį, bendraujant su žmonėmis ir sprendžiant įvairius klausimus, todėl gerai žinau regionų, kaimo, žemės ūkio problemas ir matau, kaip jas spręsti. Manau, kad mano indėlis į komiteto veiklą bus svarus“, - teigia parlamentaras.

Žemės ūkis vis dažniau persipina su aplinkos apsauga – ypač turint galvoje naująjį Europos Sąjungos bendrosios žemės ūkio politikos laikotarpį ir sparčiai augantį dėmesį žaliajam kursui, tad parlamentiniame Aplinkos apsaugos komitete dirbsiantis Aidas Gedvilas sieks įgyvendinti vieną esminių Darbo partijos siekių – kad aplinkos apsauga taptų Vyriausybės prioritetu.

Biudžeto ir finansų komitete dirbs Seimo narys, teisininkas Vytautas Gapšys, Seime dirbsiantis jau trečią kadenciją.

„Visada girdime tuos pačius pasiteisinimus – pinigų nėra. Tačiau akivaizdu, kad labiausia trūksta ne lėšų, o gero ūkininkavimo, protingo valdymo, valstybės pajamų ir išlaidų racionalaus tvarkymo, sąžiningos mokesčių ir finansų politikos ir rūpinimosi žmonėmis. Valstybės finansai turi būti valdomi ir naudojami efektyviai, tad labai atsakingai žvelgiu į savo pareigas Biudžeto ir finansų komitete“, - teigia parlamentaras.

Tam, kad valstybė – tai ne tik skaičiai, bet ir žmonės, pritaria ir Ekonomikos komitete darbą pradėsiantis Seimo narys Viktoras Fiodorovas. Anot jo, pribrendo laikas valdžiai suvokti, kad Lietuva nėra vien tik pigių darbininkų kraštas, kad ekonomikai reikia stiprių ir racionalių impulsų.

„Savo programoje esame įsipareigoję visomis valstybės išgalėmis skatinti ekonomikos augimą, saugoti ir kurti naujas darbo vietas. Žinoma, tenka pripažinti, kad dirbant opozicijoje siekti užsibrėžtų tikslų yra kur kas sunkiau, tačiau dirbdamas Ekonomikos komitete tikrai dėsiu visas pastangas, kad Darbo partijos siekis, jog Lietuva atsidurtų tarp geriausių pasaulio šalių penketuko, būtų išgirstas valdančiųjų“, - sako Seimo narys V. Fiodorovas.

Europos reikalų komitete dirbs net du Darbo partijos frakcijos nariai - Andrius Mazuronis ir Mindaugas Puidokas, kuris bus šio komiteto pirmininko pavaduotojas. Seimo narys A. Mazuronis dirbs ir dar viename - Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Tiek Europos reikalai, tiek nacionalinio saugumo tema parlamentarui nėra naujos – jau ketvirtą kadenciją Seime dirbantis A. Mazuronis ir anksčiau yra dirbęs šiuose komitetuose.

Seimo narys, docentas, socialinių mokslų daktaras M. Puidokas taip pat dirbs ir dar viename - Socialinių reikalų ir darbo – komitete.

„Ši sritis man be galo svarbi. Sistemingai dirbau gindamas silpnesnius mūsų visuomenės narius – vaikus, vyresnio amžiaus žmones ir kitus, neretai liekančius politikos užribyje. Kartu su Darbo partijos komanda inicijavome 120 eurų ir 200 eurų vienkartinių išmokų projektą šeimoms, auginančioms vaikus, sustabdžiau Stambulo konvencijos priėmimą Seime – apsaugojau visuomenę nuo pasakų apie dviejų princų meilę ugdant vaikus LGBT ideologija darželiuose ir mokyklose, tad ir toliau tęsiu darbus tų, kuriems to labiausiai reikia, labui“, - teigia parlamentaras M. Puidokas.

Sveikatos reikalų komitete darbą pradėsianti Vaida Giraitytė kaip prioritetinį darbą mato profesionalų pandemijos valdymą, visokeriopą pagalbą žmonėms, sergantiems ir kitomis ligomis, o ne tik koronavirusu.  Seimo narė neabejoja, kad sveikatos apsaugos sistema turi būti nukreipta į ligų prevenciją, efektyvų gydymą.

„Atėjo laikas užkirsti kelią nepamatuotiems eksperimentams sveikatos sistemoje, kurie išvargino ir supriešino visuomenę. Sveikatos sistemą laikysime sisteminiu procesu – sveikatai skirti pinigai nėra išlaidos – tai investicija į Lietuvos žmonių ateitį, jos išsaugojimą ir stiprinimą“, - pastebi Seimo narė.

Švietimo ir mokslo komitete dirbsiančiai Seimo narei Ievai Kačinskaitei–Urbonienei ši sritis nėra svetima – dirbdama Vilniaus miesto taryboje daug dėmesio ji skyrė švietimui.
„Džiaugiuosi, kad galėsiu dirbti švietimo ir mokslo politikos srityje, kuri yra visos visuomenės pagrindas, tačiau iki šiol buvo nepelnytai apleista. Jau anksčiau esu pabrėžusi didžiausias sistemos ydas, kurias būtina nedelsiant spręsti. Tai - Lietuvoje klestinti socialinė nelygybė ir ugdymo netolygumai, švietimo kokybės priklausymas nuo vietovės, ugdymo turinys, neatliepiantis XXI a. aktualijų, švietimo sistemos administravimas, požiūris į mokytoją ir, žinoma, pedagogų atlyginimų klausimas“, - teigia Seimo narė I. Kačinskaitė – Urbonienė.

Užsienio reikalų komitete pirmininko pavaduotoju dirbsiantis parlamentaras Antanas Guoga planuoja vykdyti tęstinę užsienio politiką, užtikrinančią gerus santykius su visomis pasaulio valstybėmis, pagrįstus demokratijos, lygiateisės partnerystės, savitarpio pagalbos ir abipusės naudos principais. Anot jo, svarbu didžiausią dėmesį skirti mūsų tarptautinio saugumo ir gerovės pagrindui – Europos Sąjungai, NATO ir gerų kaimyninių santykių vystymui.

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete jau ne pirmą kadenciją dirbs Valentinas Bukauskas, sukaupęs šioje srityje didelę patirtį ir žinių.

„Į rinkimus ėjome su aiškiu tikslu – siekti valstybės valdymo skaidrumo, kuris leistų gyventojams pasitikėti valdžios ir savivaldos institucijomis bei gauti profesionalią ir efektyvią valstybės tarnautojų teikiamą paslaugą. Svarbu spręsti ir viešojo administravimo problemas, įtraukti piliečius į sprendimų priėmimą. Problemų apstu, tad darbą būtent šiame komitete vertinu kaip labai prasmingą ir, be abejo, labai nelengvą, juk dirbant opozicijoje vykdyti partijos programą yra kur kas sudėtingiau“, - teigia komiteto pirmininko pavaduotojas V. Bukauskas.