Nors SRDK komitete pasiektas nedidelis kompromisas, tačiau šeimų galimybės dirbti ir užsidirbti Lietuvoje bus ribojamos

Trečiadienį vykusiame Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) posėdyje buvo grįžtama prie daug prieštaringų vertinimų sulaukusių Ligos ir motinystės draudimo įstatymo pataisų, pagal kurias numatomi vaiko priežiūros atostogų trukmės ir išmokų pokyčiai.

Posėdyje dalyvavusi Seimo „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė tikina, kad nors ir pavyko pasiekti, kad antraisiais metais išmokos riba siektų praktiškai dabartinę – ne 31 proc., o 30 proc., vietoje ministerijos siūlytos 25 proc. ribos, taip pat įstatymo įsigaliojimo terminą pavėlinti ir nukelti į 2023 m. sausio 1 d., tačiau valdantieji kartu su socialdemokratais bei demokratais „Vardan Lietuvos“ sutarė riboti žmonių galimybes užsidirbti antraisiais vaiko priežiūros metais.

„Nors nauju pakeitimu leidžiama užsidirbti tik iki buvusio darbo užmokesčio (DU) lygio ir taip siekiama, kad faktiškai vaiką prižiūrintis žmogus gautų išmoką, tačiau jokio valstybinio priežiūros mechanizmo nenumatoma, kad asmuo, kuris prižiūri vaiką, tai dažniausiai būna motinos, ir gautų išmoką. Šeimos skaičiuos, kaip joms finansiškai palankiau, taigi ir toliau išmoką galės gauti tėčiai, seneliai ar kiti šeimos nariai, o mamos dažniau faktiškai prižiūrės vaikus. Kadangi uždedamas ribojimas joms užsidirbti, todėl tikėtina, kad moterys ir toliau nedirbs arba dirbs mažiau, situacija dėl to nesikeis“, - sako parlamentarė.

I.Kačinskaitė-Urbonienė sveikina pasiektą kompromisą dėl vaiko priežiūros išmokos dydžio, tačiau ketina ateityje inicijuoti pakeitimus, kurie atlieptų šiuolaikinių šeimų poreikius. Taip pat Seimo „darbietė“ ragina atskirti Ligos ir motinystės draudimo išmokas nuo vaiko priežiūros išmokų ir leisti šeimoms pačioms spręsti, kas ir kaip prižiūrės vaikus, neribojant galimybių dirbti ir užsidirbti Lietuvoje.