Marijus Velička: Konstitucinis Teismas įvertins, ar galėjo Vyriausybė įteisinti galimybių pasą

Kauno apygardos teismo 3 teisėjų kolegija, siekdama išsiaiškinti, ar galimybių paso reikalavimai buvo priimti teisėtai, patenkino Darbo partijos pirmininko pavaduotojo, advokato Marijaus Veličkos prašymą ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

„Lietuvos Konstitucinis Teismas (KT) turės išnagrinėti mano pateiktą prašymą ir atsakyti į klausimą, ar galimybių pasas, įvestas Lietuvos Vyriausybės nutarimu, buvo teisėtas. Džiaugiuosi šia pergale. Kelionė siekiant teisingumo dar tik prasidėjo ir tikiu,  jog   bus sėkminga.

KT turės išnagrinėti bylą ir pasakyti, ar galima Lietuvoje apriboti žmogaus teises tik Vyriausybės nutarimu, bet ne Seimo įstatymu. Ar gali viso labo 14 Vyriausybės narių nuspręsti tokius dalykus?“, - teigia advokatas M. Velička.

Trijų teisėjų kolegija apygardos teisme sutiko su advokato M. Veličkos pozicija ir nurodė, kad šis reguliavimas yra ypač aktualus žmonėms, kurie jau nubausti, nuteisti, susimokėjo baudas, siekiančias 500 eurų ir daugiau. Todėl svarbu išsiaiškinti, ar baudžiamoji atsakomybė, baudos ir kitos sankcijos  buvo taikomos pagrįstai.

„Norėčiau pateikti vieną pavyzdį – byloje, kurią vedžiau, asmuo buvo sulaikytas,   ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn todėl, kad nuvyko į didesnį prekybos centrą nupirkti trijų mėnesių kūdikiui pieno mišinio, nes mažesniuose prekybos centruose, į kuriuos jam buvo leidžiama įeiti, tokio mišinuko nebuvo. Žmogus buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, jo telefonas konfiskuotas, jo laukė  500 eurų bauda bei teistumas.  Laimei, man pavyko tą žmogų atleisti  nuo baudžiamosios atsakomybės,   grąžinti konfiskuotą telefoną, o bylą nutraukti.

Viliuosi, kad KT, vadovaudamasis savo praktika, priims sprendimą, kuris leis mums patikėti, kad Lietuvoje teisinė sistema yra sąžininga“, - sako M. Velička.