Lietuva švenčia 101-ųjų metų Steigiamojo Seimo sukaktį

Gegužės 15-ą dieną mūsų šalyje minimas modernios Lietuvos valstybės pamatus paklojusio Steigiamojo Seimo 101-ųjų metų sukaktis. 1920 m. gegužės 15 d. į pirmąjį posėdį rinkosi Steigiamojo Seimo nariai.

„Tai itin svarbus įvykis mūsų valstybės istorijoje, nes Steigiamasis Seimas nubrėžė parlamentinės respublikos pamatus. Būtent Steigiamasis Seimas deklaravo Lietuvos Respublikos, kaip valstybės, statusą. Būtent demokratijos kryptis ir taisyklės, kurias nubrėžė Steigiamasis Seimas, ir buvo svarbiausias palikimas“, - sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Tuomet, 1920 m. gegužės 15 dienos vakarą, po Seimo Pirmininko kalbos, apie 20 val. 20 min., stovint Seimo nariams ir posėdžio svečiams, buvo perskaityta vos vieno sakinio Steigiamojo Seimo rezoliucija: „Lietuvos Steigiamasis Seimas, reikšdamas Lietuvos žmonių valią, proklamuoja esant atstatytą Nepriklausomą Lietuvos Valstybę, kaip demokratinę respubliką, etnologinėmis sienomis ir laisvą nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis valstybėmis“. Tad vertinant iš 101-erių metų perspektyvos galima sakyti, kad Steigiamasis Seimas įtvirtino de facto jau sukurtos mūsų valstybės statusą.

Steigiamasis Seimas įtvirtino vakarietiškos demokratijos principus, kurių pagrindą sudarė tikėjimo, sąžinės, žodžio laisvė, tautų ir lyčių lygybė pagal įstatymą ir asmens neliečiamumas.