Kėdainiečių kelias į politiką: nuo jaunimo organizacijos iki aukščiausių postų šalies valdyme

Kėdainiai – miestas, užauginęs ne vieną žinomą Lietuvos politiką. Pačioje šalies širdyje esantį ir kiek daugiau nei 20 tūkst. gyventojų turintį miestą galima vadinti Darbo partijos namais – būtent Kėdainių verslininkų ir visuomenės veikėjų pagrindu 2003 m. ir buvo įkurta ši politinė organizacija. Apie Darbo partijos gimimą, pasitikėjimą jaunimu ir siekius šių metų Seimo rinkimuose pasakoja jos lyderis, kandidatas į premjerus Viktoras Uspaskich ir partijos Kėdainių rajono skyriaus pirmininkas Viktoras Fiodorovas.

Kodėl Kėdainiai? Viktoro Uspaskich teigimu, kurti partiją kėdainiečių pagrindu buvo palanku, mat jau tuo metu miestas galėjo pasigirti puikiomis sąlygomis ir, svarbiausia, gabiais miestiečiais. „Ne paslaptis, kad Darbo partijos idėja buvo sukurta Kėdainiuose. Taip jau išėjo, kad dauguma esamų ir buvusių partijos įkūrėjų yra kilę iš šio miesto.

Kėdainiuose turėjome gerų pavyzdžių, sėkmingų investicijų, projektų, buvo sukurta daug darbo vietų ir, žinoma, jautėme žmonių pasitikėjimą mumis ir koncernu „Vikonda“. Tuo metu buvau Lietuvos verslo konfederacijos prezidentu, šis judėjimas paplito po visą Lietuvą, daugelyje rajonų veikė konfederacijos skyriai, o tai paspartino partijos kūrimąsi“, – prisimena V. Uspaskich.

Nuo Darbo partijos įkūrimo pradžios, nemaža dalis jos narių tapo žinomais politikais, Seimo nariais bei kitais, atsakingas pareigas šalies valdyme užimančiais, asmenimis. „Nuo pat pradžių žmonės aktyviai dalyvavo šios politinės organizacijos veikloje. Viktoras Muntianas tapo Seimo pirmininku, Petras Boguška – teisingumo ministru, Vytautas Gapšys – Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju. Su Jaunimo organizacija DARBAS užaugusi Ieva Kačinskaitė-Urbonienė tapo jauniausia pasaulyje savivaldybės tarybos nare, taip pat Seimo pirmininko patarėja, o šiai organizacijai taip pat vadovavęs Viktoras Fiodorovas – jauniausias Seimo narys Lietuvos istorijoje“, – pasakoja kandidatas į premjerus.

Žalia šviesa jaunimui

Būtent tokių jaunų, tačiau jau daug patirties sukaupusių politikų kaip V. Gapšys, I. Kačinskaitė-Urbonienė ir V. Fiodorovas pavyzdžiai rodo, kad Darbo partijoje jaunimas visada buvo svarbi šios politinės organizacijos dalis.

„Mūsų partija – pirmoji politinė organizacija Lietuvoje, kuri realiai pradėjo skatinti jaunus žmones eiti į politiką, nebijoti, dalintis idėjomis ir kurti dėl šalies. Mano iniciatyva, partijoje buvo priimtas sprendimas, kad į kiekvieną sąrašo dešimtuką turi būti įtrauktas bent vienas žmogus iš Jaunimo organizacijos DARBAS. Ir ne šiaip sau įtrauktas, o užtikrinant jam pakankamai aukštą vietą. Tiek Ieva, tiek Viktoras, tiek Vytautas yra buvę šios organizacijos nariai ir esu tikras, kad jie taps Seimo nariais, ir nuo jų priklausys, kaip mes užsitarnausime visuomenės bei visos šalies pasitikėjimą“, – teigia partijos pirmininkas.

V. Uspaskich sako besidžiaugiantis, kad šiais laikais visuomenė jaunus politikus vertina gana palankiai, tačiau pastebi, jog ilgamečiai politikai nėra pasirengę taip lengvai užleisti savo postų jaunimui.

 „Tie žmonės, kurie yra mažiau susiję su politika, pakankamai gerai žiūri į jaunus žmones Seime, vyriausybėje. Visgi, tie, kurie patys dalyvauja politikoje, ypač vyresnioji karta, į jaunus, talentingus ir daug idėjų turinčius žmones, galbūt, žiūri su šokiu tokiu pavydu, nes jaučia, kad jaunoji karta stumia juos iš postų“, – sako Darbo partijos lyderis.

Jo teigimu, Seime yra tikrai ne vienas politikas, kuris nors ir yra neefektyvus priimant sprendimus ir sprendžiant šalies problemas, vis dar laikosi įsikabinęs savo pozicijos.

„Esu tikras, kad jei žmogus per dvi kadencijas nesugeba pasireikšti taip, jog jis būtų žinomas valstybės mastu, reiškia jam tiesiog trūksta idėjų. Tai gali būti geras, ištikimas žmogus, tačiau jei jis neturi, ką pasiūlyti šaliai, laikas pasitraukti ir užleisti vietą jaunam ir pasiruošusiam dirbti politikui“, – įsitikinęs V. Uspaskich.

Vienas iš tokių jaunų, tačiau nemažą politinį portfelį sukaupęs – Darbo partijos kandidatų sąrašo dešimtuke kandidatuojantis – Viktoras Fiodorovas.

2011 m. tapęs Kėdainių rajono savivaldybės tarybos nariu, o po pusantrų metų kartu su Darbo partija laimėję rinkimus į Seimą, V. Fiodorovas, partijos lyderio teigimu, yra jauno, motyvuoto ir dėl šalies pasiruošusio dirbti politiko pavyzdys.

„Viktoras yra gana aukštai įtrauktas mūsų rinkimų sąraše, o tai rodo didelį mano ir partijos pasitikėjimą juo. Jis turi galimybę parodyti, ką valstybės mastu gali pasiūlyti ir nuveikti, bei tapti žmogumi, kurio sprendimai teigiamai paveiks visą šalį. Esu įsitikinęs, kad tie žmonės, kurie tampa patikimi partijos komandos nariai, gali pasiekti puikių rezultatų, sukurti iniciatyvų ir įveikti visus iššūkius“, – teigia Darbo partijos pirmininkas.

Pačio V. Fiodorovo teigimu, kalbant apie jaunimą politikoje, jaunatviškas maksimalizmas ir idėjos turi sąveikauti su politine patirtimi.

„Negalime sakyti, kad Seime turi būti tik jaunimas ar tik patyrę politikai. Politikoje turi būti visokių žmonių, o jaunimas – ne išimtis. Seime esame pasisakę už tai, kad būtų jauninamas Seimo narių amžius, jauni žmonės galėtų aktyviau įsitraukti į politiką. To bijoti tikrai nereikia, nes tik tokiu būdu mes galėsime leisti augti ateities lyderiams“, – įsitikinęs kandidatas į Seimą.

Dar 2012 m. su Darbo partijos sąrašu į Seimą patekęs V. Fiodorovas prisimena keletą istorijų, kurios puikiai iliustruoja tai, kad politikoje vis dar trūksta pasitikėjimo jaunais žmonėmis.

„Prie manęs priėjo Seimo senbuvė ir klausia: „Ką tu čia, jaunuoli, darai, ne čia gal pataikei?“. Tai toks požiūris tuomet dar egzistavo. Tuo metu man buvo 25 m. ir buvau jauniausias Seime. Viena kolegė, kuri dirbo Informacinės visuomenės plėtros komitete, prieš pirmą posėdį man pasakė: „Tu jaunas, nieko čia, greičiausia, nesupranti“. Tačiau paskutinio posėdžio metu, Seimo kadencijos pabaigoje, pripažino, kad buvau bene vienintelis, kuris suprato, kokias funkcijas atlieka šis komitetas. Taigi, ne amžius, o noras dirbti ir gilintis į problemas apsprendžia, ar žmogus vertas būti valdžioje“, – teigia dar 11-oje klasėje, įstodamas į jaunimo organizaciją DARBAS, pamatus politinei karjerai padėjęs vyras.

Pavyzdys kitiems regionams V. Uspaskich teigimu, Kėdainiuose dar iki Europos Sąjungos paramos cirkuliavo investicijos, o bedarbystė ir emigracija rajone buvo itin maža.

„Per ilgus metus tiek čia veikiantys verslininkai, tiek dirbantys politikai prisidėjo prie to, kad miestas būtų toks, koks yra dabar. Žmonės džiaugiasi, kad gyvena tvarkingame, gražiame ir gerą infrastruktūrą turinčiame mieste. Todėl savo partijos programoje ir sakome, kad vienas iš svarbiausių valstybės uždavinių yra stiprinti regionus, pritraukiant naujas investicijas ir kuriant gerai apmokamas darbo vietas“, – tikina Darbo partijos pirmininkas.

V. Fiodorovas, po 10-ies metų gyvenimo Vilniuje į gimtuosius Kėdainius sugrįžęs ir dabar čia su šeima gyvenantis, sako visiškai nesigailintis tokio sprendimo, mat šis miestas yra puikus pavyzdys kitiems regionams – gražiai sutvarkytas senamiestis, netrūksta darbo ir laisvalaikio praleidimo vietų.

„Kėdainiuose gyventi yra patogu, nedideli atstumai, nereikia skubėti. Žinoma, galime sakyti, kad visai skirtingos galimybės yra didžiuosiuose miestuose ir regionuose, tačiau karantinas parodė, jog dirbti galima iš bet kur. Manau, kad tikrai įmanoma sėkmingai darbuotis ir gyventi regionuose, tik tam yra reikalingas valstybės požiūris ir investicijos į mažesnius miestus bei miestelius“, – sako kandidatas į Seimą.

Visgi, kalbant apie Kėdainius, V. Fiodorovo teigimu, negalima užmigti ant laurų – politikai privalo ir toliau siekti, kad ne tik šis miestas, bet ir kiti regionai galėtų augti: į juos grįžtų žmonės, kurtųsi darbo vietos, atsirastų investicijų.

„Žinoma, problemų yra visur, ir Kėdainiai ne išimtis, čia dar tikrai yra, ką nuveikti, tačiau, kalbant bendrai, miestas yra visai gero padėtyje. Kartu su partija matome tris pagrindinius veiksnius, kurie nulemtų, jog gerai gyventi būtų galima bet kur, kad ir mažame miestelyje. Tai būstas, gerai apmokamas darbas ir tinkama infrastruktūra. Todėl turime sudaryti sąlygas, kad jauniems žmonėms įsigyti nuosavą būstą nebūtų „misija neįmanoma“, regionuose investuoti būtų patrauklu, o pats žmogus jaustųsi patogiai ir saugiai. Apie tai ir pasisakome mūsų partijos Investicijų ir regioninės politikos pakete“, – sako politikas.

Artėjant 2020 m. Seimo rinkimams, V. Fiodorovas visiems Lietuvos piliečiams primena jų pilietinę pareigą bei sako, kad tik balsuodami žmonės gali pakeisti nusistovėjusią tvarką.

„Tikime, kad Lietuva tikrai nėra dviejų miestų šalis, o būtent regionai yra valstybės stiprybė, kuria būtina pasinaudoti. Savo programoje akcentuojame, kad žmonės patys turi būti atsakingi už savo ateitį, todėl sakome, kad kiekvieno rinkėjo balsas yra ypač svarbus“, – neabejoja V. Fiodorovas.