Kad padėtų jaunimui Lenkija jau įgyvendina tai, ką Lietuvai siūlė Darbo partija

Nuo rugpjūčio maždaug dviem milijonams Lenkijos jaunuolių pradėta taikyti mokesčių lengvata - jų darbdaviai iš atlyginimo neišskaičiuoja 18 proc. pajamų mokesčio. Taip Lenkijos Vyriausybė tikisi mažinti šalį paliekančių emigrantų skaičių.

Tokį žingsnį dar 2016 m. Lietuvoje žengti pasiūlė ir Darbo partija – mes siūlome pirmą kartą įsidarbinančius jaunuolius pirmuosius du metus atleisti ne tik nuo gyventojų pajamų mokesčių, bet ir privalomojo socialinio draudimo įmokų. Jaunų žmonių į rankas gaunamas atlyginimas tokiu būdu išaugtų bent 40 proc. ir suteiktų jiems galimybes kurti ateitį čia, Lietuvoje.

Tai ypač aktualu žinant, kad pernai rugpjūtį, Tarptautinės jaunimo dienos proga skelbtos statistikos duomenimis, kas antras emigruojantis iš Lietuvos 14–29 metų amžiaus jaunuolis. 2017 m. iš Lietuvos išvažiavo 24,5 tūkst. jaunų žmonių.

Jauni žmonės, kuriems reikia kurti gyvenimą čia ir dabar, nelinkę laukti pagerėjimo „kada nors ateityje“, jų netenkina ir infliacijos greitį atitinkantis atlyginimų augimas, todėl tūkstančiai išvažiuoja ten, kur perspektyvos atrodo geresnės. 

Todėl valstybė privalo tas perspektyvas jauniems žmonėms suteikti čia, Lietuvoje.

Jaunimo atleidimas nuo mokesčių, manome, yra tas žingsnis, kuris galėtų esmingai pakeisti situaciją. Lenkijoje lengvata taikoma jaunimui iki 26 metų. Panašus ar net kiek didesnis amžiaus rėžis galėtų būti pasirinktas ir Lietuvoje.

Antroji jaunimo problema, kurią privalo padėti spręsti valstybė – tai jaunų žmonių bei specialistų aprūpinimo būstu problema. Augančios nekilnojamojo turto kainos apsunkina jaunimo galimybes įsigyti nuosavą būstą ir taip susikurti pagrindą šeimos gyvenimui. Tuo tarpu Vyriausybės programa suteikti subsidijas jaunoms šeimoms įsigyti būstą regionuose, veikia šlubuodama abiem kojomis.

Pasinaudoti ja gali beviltiškai mažai jaunų žmonių, o ir likti Lietuvoje ar kurti šeimų šios subsidijos nepaskatins – kas rinksis rizikuoti ir laukti malonės iš valstybės, kurią valdininkas gali suteikti, o gali ir nesuteikti.

Todėl mes, Darbo partija, siūlome spręsti šią problemą suteikiant kur kas daugiau galių savivaldybėms ir derinant su jomis Vyriausybės veiksmus. 

Pirmas žingsnis, kurį siūlome – plėsti savivaldybių municipalinio būsto programą ir jo statybai per 4 metus skirti apie 1 mlrd. eurų iš ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto.

Taip pat siūlome plėsti subsidijų būstui jaunoms šeimoms programą savivaldybių lygmenyje - padėti joms gaunant lengvatinį ilgalaikį kreditavimą įsigyjant būstą, kompensuoti arba padėti gauti kompensacijas palūkanoms. Savivaldybė taip pat turėtų prisidėti prie pagalbos jaunoms šeimoms, įsigyjančioms naujos statybos arba renovuotą būstą.

Pagalba jaunoms šeimoms būtina ir gimus vaikui. Ne tik finansinė, bet ir užtikrinanti vaikų ateitį, kuriant gerai funkcionuojantį, vienodas išsilavinimo galimybes suteikiantį tinklą. Todėl mes, Darbo partija, siūlome kiekviename rajone ar mieste įsteigti mokymo įstaigas, kuriose jaunimas galės mokytis asmenybės ugdymo ir lyderystės įgūdžių, siekti, kad kuo daugiau jaunų žmonių turėtų sąlygas pradėti verslą.