G. Markovičienė: Lietuvoje diskriminuojami... lietuviai

Vilniaus miesto savivaldybė rengia naują tvarką, kuriai įsigaliojus romų tautybės asmenys, gyvenantys sostinės Kirtimų rajone esančiame tabore, gautų išskirtines sąlygas, lyginant su visais kitais žmonėmis. Argumentas - esą tik taip įmanoma paskatinti romų išsikraustymą iš taboro.

Naujoji tvarka leistų suteikti kompensacijas šios tautybės atstovams, kurias jie galėtų panaudoti būsto nuomai ne tabore. Viskas būtų gerai, bet tai yra diskriminacija kitų žmonių atžvilgiu. Mat šiuo metu eilėje dėl kompensacijų laukia daugybė kitų žmonių, tačiau romams ketinama sudaryti atskirą eilę, kad jiems netektų ilgai laukti. Argi tai ne diskriminacija? Tai gal tada tik kokios nors vienos tautos atstovams panaikinkime eiles į poliklinikas, jų vaikus be eilės priimkime į darželius ir t.t.?

Aišku, Vilnius dar ne visa Lietuva, tačiau ir visos šalies mastu ketinama priimti sprendimus, tautinių mažumų atstovus kažkodėl iškeliant aukščiau kitų.

Štai Seime susibūrusi Gegužės 3-osios grupė, kurią sudaro įvairių frakcijų atstovai, teikia ne mažiau šokiruojančią idėją – mažinti barjerą Seimo rinkimuose tautinių mažumų pagrindu susikūrusioms partijoms. Jei tam būtų pritarta, visoms kitoms partijoms, norinčioms patekti į Parlamentą, būtų būtina perkopti 5 proc. barjerą, koalicijoms - 7 proc. ribą, tautinių mažumų partijoms - mažiau nei 5 proc. (konkreti riba neįvardijama, bet kaip viena galimybių įvardijamas 2 proc. Barjero nustatymas). Čia tai net ne tik diskriminacija, bet ir visiška antidemokratija. Juk visoms politinėms jėgoms turi būti sudarytos vienodos sąlygos siekti valdžios.

Vienas iš idėjos autorių - konservatorius Andrius Kubilius. Jo pateikiami motyvai - esą taip būtų sukurta alternatyva Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai, kuri šiuo metu, norėdama įveikti 5 proc. barjerą, neva privalo burkuoti su Kremliui simpatizuojančiomis rusų politinėmis organizacijomis. Šį argumentą galima kvestionuoti, galima ir nekvestionuoti, tačiau pats tikslas - iškraipyti konkurencines sąlygas - yra antikonstitucinis. Šiuo metu tautinių mažumų pagrindu sudarytoms partijoms sudarytos tokios pat sąlygos, kaip ir kitoms, todėl dirbtinų privilegijų tikrai nereikia sudarinėti. Jau ir taip keista, kad Lietuvoje, priešingai nei nemažoje dalyje užsienio valstybių, tokios partijos yra įteisintos. Pabandykite įsivaizduoti, pavyzdžiui, ar būtų leidžiama Anglijoje registruoti Anglijos lietuvių partiją, arba net toje pačioje Lietuvoje, pavyzdžiui, kokia nors Lietuvos lietuvių rinkimų akcija turbūt būtų uždrausta kaip skatinanti nacionalizmą ar diskriminaciją.

Negana to, aklai vykdydami ES nurodymus jau leidžiame užsienio piliečiais būti renkamiems į valdžią. Kas iš to išėjo - visi puikiai žinome. Pavyzdžiui, į sostinės savivaldybę su Liberalų sąjūdžiu išrinktas vienas britas, nuo kurio vėliau nusisuko net patys liberalai, iš pradžių pro pirštus žiūrėję į visokius išsišokimus. Bet kai užsienietis Lietuvą pasiuntė anglišku keiksmažodžiu iš "f" raidės, jau ir liberalai nebegalėjo neatsimerkti.

Visos tautos Lietuvoje turi būti lygios. Tačiau pas mus, baiminantis, kad Lietuva bus apkaltinta diskriminacija tautinių mažumų atžvilgiu, lazda perlenkiama į kitą pusę. Kaip matome, dabar jau diskriminuojamos nebe tautinės mažumos, o dauguma. Arba bent jau siūloma tai daryti. Ir po to stebimės, kodėl tautiečiai emigruoja iš tėvynės. Aišku, emigruoja ne vien dėl minėtų faktų, tačiau tai pasitikėjimo Lietuva tikrai neprideda.