Darbo partijos Vilniaus atstovai: reikalauja (VVT) generalinio direktoriaus pasitraukimo iš užimamų pareigų, svarsto dėl politinės atsakomybės

Š.m. gruodžio 7 d. Vilniaus miesto savivaldybės Paslaugų ir miesto ūkio komiteto pirmininkas, „darbietis“ Rikantas Aukškalnis, į eilinį komiteto, kuris kuruoja transporto klausimus Vilniaus mieste, posėdį pakvietė UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) generalinį direktorių Darių Aleknavičių atsakyti į konkrečius klausimus dėl susiklosčiusios situacijos keleivių pervežimo sektoriuje. Nors buvo sudarytos visos sąlygos dalyvauti skirtingu laiku, nuotoliniu būdu, tačiau direktorius nerado laiko dalyvauti nei pats, nei įpareigoti kitą asmenį atsakyti kuruojančiam komitetui į klausimus, paaiškinti nesutampančią įmonės ir profesinės sąjungos teikiamą informaciją dėl darbuotojų darbo užmokesčio ir kitų klausimų.

„Matome, kad streikas vyksta jau trečią dieną, tačiau jokio pasistūmėjimo derybose su profsąjunga nėra. Dar daugiau VVT vadovybė padavė profesinę sąjungą į teismą ir taip gilina konfliktą. Todėl pakvietėme komitetui atskaitingą vadovą atsakyti į klausimus dėl susiklosčiusios situacijos, kas privedė VVT darbuotojus prie streiko, siekiant atkreipti dėmesį į teisėtus jų lūkesčius, tačiau vadovas pabūgo ir komitete nepasirodė, o kuruojantis vicemeras T. Gulbinas į pusę klausimų apie darbuotojų reikalavimus, esamą padėtį, atsakyti negalėjo”-  sakė R. Aukškalnis.

Anot Darbo partijos frakcijos seniūno Vilniaus savivaldybėje Manto Stulgaičio, praėjusio tarybos posėdžio metu taryba įvykdė neeilinį biudžeto perskirstymą ir skyrė papildomus 5,5 milijonus eurų VVT darbuotojų darbo užmokesčiui kelti, tačiau įmonės vadovas nesugebėjo net normaliai informuoti vairuotojų, kokie, kokio dydžio darbo užmokesčio pokyčiai laukia. Vietoje to, viešojoje erdvėje pateikė netikslią informaciją apie esamą darbuotojų darbo užmokestį ir tai galimai dar labiau paaštrino situaciją.

Š.m. gruodžio 5 d. susirinkusi Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus taryba svarstė atsakomybės klausimą dėl streiko VVT, bendravo su streikuojančiais ir dirbančiais vairuotojais, stengėsi išsiaiškinti tikslią ir realią situaciją įmonėje, nes iki šiol viešojoje erdvėje pateikiama informacija nesutampa su ta, kuria dalinasi patys vairuotojai.

„Esu įsitikinusi, kad šito streiko priežastis yra arogantiškas, nelankstus, neskaidrus vadovo darbas, todėl mes manome, kad jis nedelsiant turėtų palikti šias pareigas. Girdėjome darbuotojų liudijimus, kad jis ne kartą pirmas palikdavo derybas su profsąjunga, nesugebėjo iškomunikuoti darbuotojams aiškios informacijos apie darbo užmokesčio pokyčius, grasino, kad bus panaikinti priedai už stažą ir kitus dalykus, neišplėtė poilsio namelių tinklo, sanitarinių sąlygų vairuotojams. Taigi, akivaizdu, kad net su rekordiniu VVT biudžetu jis nemoka susitvarkyti efektyviai, o koją kiša ir netinkamas vadovavimo, derybų stilius”, - teigė Seimo narė, Darbo partijos kandidatė į Vilniaus miesto merus Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Be VVT klausimų, neabejotinai kyla ir politinės atsakomybės klausimai. „Darbiečių“ manymu, nors ir sudėtinga apskaičiuoti, kiek ši situacija VVT jau padarė žalos miestui ir vilniečiams, bet tai yra svarbus politinės atsakomybės klausimas. Atrodo, kad dabartinis vadovas nejaučia atskaitomybės savivaldybės komitetams, miesto vadovybei, o tai yra menko politinio kuravimo pasekmė.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Darbo partijos frakcijos vadovas M. Stulgaitis išsiuntė „darbiečių“ reikalavimą koalicijos partneriams ir administracijos direktorei nedelsiant imtis veiksmų keičiant VVT vadovybę ir imtis politinės atsakomybės kuo greičiau išspręsti viešojo transporto krizę mieste.