Darbo partijos frakcija: vyriausybė nesuvaldo AB "Ignitis grupės"

Pirmadienį, vasario vasario 22-ą dieną, opozicinė Seimo Darbo partijos frakcija pokalbiui į posėdį kvietė LR Energetikos ministrą Dainių Kreivį ir Finansų ministrę Gintarę Skaistę. Frakcijos nariai norėjo išgirsti ministrų atsakymus dėl valstybės kontroliuojamų įmonių teikiamų paslaugų kokybės ir vadovų skatinimo, kadangi atsiranda prielaidų, jog vyriausybė tiesiog nesuvaldo valstybės kapitalo akcinės bendrovės "Ignitis grupė" veiklos bei plėtros prioritetų.

„Tai sritys, dėl kurių darbo turime nemažai klausimų. Valstybės kapitalo AB “Ignitis grupė” valdo Energijos skirstymo operatorių, kuris teikia ypač svarbias paslaugas vartotojams. Todėl prašėme paaiškinti, kodėl AB ESO neužtikrino tinkamo paslaugų teikimo vartotojams šią žiemą. AB "Ignitis grupė" tikrai daug investuoja, tačiau ji išneša kapitalą iš Lietuvos investuodama užsienyje ir nepakankamai investuoja į savo lietuvišką verslo dalį, kad ir tą patį "ESO". Pasekmės - po žiemos snygių gausybė Lietuvos namų ūkių buvo be elektros energijos", – susitikimo su ministrais akcentus apibūdino Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Kaip teigė Finansų ministerijos atstovai, dėl 2021 m. sausio mėnesį šalį užklupusio gausaus šlapio snygio su elektros tiekimo sutrikimais AB "Ignitis grupė" teigimu iš viso susidūrė apie 290 tūkst. unikalių klientų. Pagrindinė didžiosios dalies elektros tiekimo sutrikimų priežastis – dėl gausiai iškritusio drėgno sniego išvirtę medžiai ar nulūžusios jų šakos, kurios nutraukė elektros oro linijas. Finansų ministerija, kaip pagrindinis Grupės akcininkas, šių metų vasario 17 d. atnaujintame Lūkesčių rašte akcinei bendrovei akcentavo elektros skirstomojo tinklo patikimumo - gyvybiškai būtinos paslaugos tiek gyventojams, tiek verslui didinimo svarbą. Pasak ministerijos, 2020-2023 metų laikotarpiu investicijos į elektros skirstomąjį tinklą sudarys apie 40-45 procentus visų AB "Ignitis grupė" investicijų. Tačiau Finansų ministrė taip ir neatsakė, ar investicijos bus didinamos keliant tarifą vartotojui, ar atriekiant didesnę įmonių pelnų dalį.

Seimo Darbo partijos frakcija energetikos srityje įžvelgia ne vieną alogizmą. Vienas iš pagrindinių - monopolininko AB „Ignitis grupė“ strateginis tikslas – didinti įmonės vertę, o ne užtikrinti konkurencingas energijos kainas Lietuvos verslui ir piliečiams

"Mes pastebime, kad pelnas nėra investuojamas į problematinius tinklus, o tinklų tvarkymas galimai perkeliamas į tarifą. Mūsų akimis, pirmiausia derėtų užtikrinti mažiausią galimą kainą mūsų gyventojams, t.y. vartotojams ir daryti viską, kad elektros kaina nekiltų. Tuo tarpu pašnekovai tik argumentavo, kad Lietuva yra tarp žemiausias kainas ES mokančių šalių už energijos resursus", - pastebi Seimo narys Vytautas Gapšys.

V. Gapšys akcentavo ir Energetikos ministro nekonkretumą dėl atsinaujinančios energijos.

"Ministras kalba apie vieną GW elektros energijos gaminamą iš Saulės. Pasak ministro, nemenką dalį viso šio kiekio rinkai teiks gaminantys vartojai. Mes tikrai nematome realios galimybės pasiekti tokių kiekių iki 2025 metų. Ministras labai gražiai piešia paveikslą, kaip ši energetikos sritis galėtų atrodyti 2050 metais, bet po penkių metų to tikrai nebus. Juolab, vyriausybė visiškai nesusitvarko su kainomis energiją gaminantiems vartotojams. Tai tik gražios vizijos. Tad gal, jei jau yra šešėlinė vyriausybė, šią ironizuojant būtų galima vadinti Saulės vyriausybe?" - pastebėjimais dalinasi Seimo narys Vytautas Gapšys.

"Pokalbyje aptartos sritys yra vienos iš svarbiausių sėkmingai valstybės raidai. Juolab, kad priemonių visuma ir valstybinis požiūris, kuriais siekiama vystyti integruotą energetikos rinką, užtikrinti saugų energijos tiekimą ir tvarų energetikos sektorių, yra itin svarbi ne tik Lietuvos, bet ir visos ES energetikos politikos dalis", - reziumavo Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.