Darbo partijos frakcija: Vyriausybė ieško būdų, kaip dar labiau apmokestinti Lietuvos žmones

Šiandien prasidedančią pavasario Seimo sesiją Darbo partijos frakcija pasitinka su nerimu – Vyriausybė žada pateikti mokesčių reformą, tačiau būsimi pokyčiai laikomi paslaptyje, o didžioji dalis projektų dar apskritai neparengti.

Tuo, kad mokesčių pertvarka reikalinga, Darbo partijos frakcija neabejoja, bet valdančiųjų ir frakcijos požiūriai kardinaliai skiriasi.

„Mes matome poreikį mažinti darbo jėgos apmokestinimą, didinti mūsų verslo konkurencingumą, gerinti investicinę aplinką. Tačiau finansų ministrė eilinį kartą žada akcizų kėlimą, visuotinį nekilnojamojo turto apmokestinimą, kas neabejotinai virsta mokesčiais žmonėms, o dar prisiminkime, kokios dabar būsto palūkanų normos... Vyriausybė užsimena ir apie įvairių gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinimo lengvatų naikinimą“, - apie nerimą keliančius Vyriausybės užmojus kalba Seimo Darbo partijos frakcijos vadovas Viktoras Fiodorovas.

Pasak frakcijos seniūno, nors Lietuvoje yra didžiulė infliacija, o maisto produktų kainos auga bene sparčiausiai Europoje, apie tai Vyriausybė tyli. Milžiniškas energetikos rinkos nestabilumas, karas stabdo didesnių investicijų pritraukimą, lėtina šalies ekonomiką, o kartu ir atlyginimų augimą. Šiuos ženklus pastebi visi, kurie mato ir nori matyti. Tačiau ne Vyriausybė.

„Galima daryti išvadą, kad ten, kur labiausiai gyventojams skauda, t.y., dėl didelio pajamų apmokestinimo ir mokesčių būtiniausiems maisto produktams ir paslaugoms, pokyčių daryti neplanuojama, atvirkščiai, bandoma dar labiau apmokestinti tuos, kurie ir taip yra pažeidžiami -  gyvena nuo algos iki algos, augina vaikus, globoja senelius. Vargu, ar gyventojai šito tikisi, todėl mes kategoriškai reikalaujame kuo skubiau registruoti projektus ir pradėti diskusiją su visuomene“, - sako V. Fiodorovas.

Darbo partijos frakcija pastebi, kad Lietuvos gyventojai tampa šios Vyriausybės įkaitais. Praėjusią savaitę Ministrė Pirmininkė pripažino, kad tam, jog Lietuva įgyvendintų visus Europos Komisijos iškeltus reformų rodiklius ir gautų pilną Europos Sąjungos (ES) finansavimą, Seimas turi pritarti Vyriausybės parengtiems mokestiniams pakeitimams.

„Akivaizdu, kad kažkas už mūsų visų nugaros pakišo Seimą ir pasakė: turite pritarti Vyriausybės mokestiniams siūlymams arba neteksime ES investicijų. Tai pasityčiojimas iš Seimo ir Lietuvos gyventojų, tai brutalus Lietuvos atsparumo didinimo ir investicijų į šalies regionus stabdymas. Mes kategoriškai nepritariame tokiai diskusijos formai ir, jei prireiks, dėl to kreipsimės į Europos Komisiją“, - teigia frakcijos vadovas V. Fiodorovas.

Nėra atsakymų ir dėl energetikos kainų

Žvelgiant į pavasario sesijos darbų programą, nematyti atsakymo ir dėl energetikos kainų bei visų išlaidų kompensacijų. Kompensacijos elektrai galioja iki liepos 1 d., todėl natūralu, kad pavasarį reikia priimti reikalingus sprendimus, jei poreikis kompensuoti išlaidas gyventojams išlieka. Todėl Darbo partijos frakcija ragina Vyriausybę kuo skubiau pateikti prognozes ir paaiškinti gyventojams, ko jie gali tikėtis už kelių mėnesių.

„Pokyčiai po pokyčių, bet ar iš jų yra kokia nauda? Ši Vyriausybė vienu metu atidarė daug reformų frontų. Praktiškai visus visuomenės narius palietė viena ar kita valdančiųjų vykdoma ar inicijuojama reforma. Nuo mokyklų, profesinių ugdymo įstaigų, kolegijų iki sveikatos įstaigų, nuo policijos pareigūnų iki valstybės tarnautojų. Tai kelia daug nerimo, nestabilumo ir taip neramiais laikais, bet svarbiausia – nėra aišku, kokią tai naudą atneš Lietuvai ir jos piliečiams. Svarbiausių socialinį gyvenimą užtikrinančių įstaigų naikinimas regionuose tikrai neprisideda prie jų stiprinimo ir gyvybės kūrimo.

Todėl vertėtų peržiūrėti, ar judama tikrai gera linkme. Dažnai apsiribojama aritmetika, kiek ko turime aptarnauti per tam tikrą laiką, tačiau ar bandoma sustiprinti kokybinius parametrus, ar skaičiuojamas ilgalaikis poveikis? Darbo partijos požiūriu ne, todėl raginame ne skubėti, o atidžiai peržiūrėti siektinus rezultatus, užtikrinti tolygų, visus gyventojus siekiantį ir kokybišką svarbiausių švietimo, sveikatos, socialinių, viešosios tvarkos užtikrinimo tinklą visoje Lietuvoje“, - sako Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.
Nors sesija prasideda, vis dar nėra aiški didžioji dalis svarbiausių Vyriausybės projektų – jie dar nėra paruošti.

Todėl Darbo partijos frakcija ragina valdančiuosius ne ieškoti praeities šmėklų ir priešų, o susikoncentruoti į savo tiesioginį darbą, registruoti, pateikti viešam svarstymui Vyriausybės projektus ir kurti gerovę šalyje.