Darbo partijos frakcija siūlo valdantiesiems liautis ignoruoti signalus apie galimai artėjančią ekonominę krizę

Praėjusiais metais infliacija pasiekė aukščiausią tašką per daugiau kaip 30 metų, skaudžiausiai tai atsiliepė dirbantiesiems. Nors darbuotojų pajamos per metus augo 13 proc., bet darbo užmokestis atsiliko nuo infliacijos tempų. Infliacija drastiškai apkarpė realųjį darbo užmokestį, išaugo darbo santykiams taikoma mokesčių našta, o vaikų turinčios šeimos nukentėjo labiausiai. Tačiau, pasak Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, kol žmonės suka galvas, kaip išlaikyti šeimas, būstus, valdantieji į tai niekaip nereaguoja, tik mąsto apie naujus mokesčius.

Darbo partijos frakcija, matydama tokį valdančiųjų abejingumą, į pokalbį kvietė Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę, tačiau ji pranešė kol kas neturinti ką kalbėti apie BVP, nes skaičiai dar ne galutiniai. Nors pirmojo ketvirčio skaičiai nėra pilnas vaizdas, bet, frakcijos narių manymu, būtina pradėti diskusijas ir paskatinti valdančiuosius nedelsti sprendžiant šaliai gyvybiškai svarbias problemas.

„Apie būsimą pajamų augimą girdime jau treti metai, kasmet, tvirtinant valstybės biudžetus, premjerė vis sakydavo, kad mes auginsime pajamas, tiek, kiek infliacija pakels žmonėms išlaidas. Ir mes ne kartą sakėme, kad Vyriausybė atėjo su per daug optimistišku planu, panašu, kad to nebus šiais metais. Akivaizdu, kad ne viskas gerai – mums yra atsakoma, kad neateisime, kol negausime 2-ojo ketvirčio įverčio, nes dar per anksti kažką pasakyti. Tačiau nėra ko laukti, reikia diskusijas pradėti jau dabar. Galbūt tie pasiūlymai dėl mokestinės reformos keliamų akcizų, mokesčių dirbantiems individualiai, nekilnojamojo turto mokesčiai yra klaidingas kelias, kurį pasirinko Vyriausybė. Reikia diskutuoti ir pasižiūrėti ką galime padaryti, kad žmonės šiuos ir kitus metus galėtų sutikti šiek tiek patogiau“, - teigia V. Fiodorovas.

Toks valdančiųjų abejingumas, anot parlamentaro negali būti pateisinamas. Infliacija, smukęs Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP), kaip ant mielių augančios būsto paskolų palūkanos palietė kiekvieną, o labiausiai – šeimas.

„Tačiau Vyriausybė nedaro nieko, kad šią situaciją pakeistų ar bent sušvelnintų. Įjungę ignoravimo funkciją valdantieji ne tik nesiūlo išeičių, bet ir užkerta kelią realiems, galintiems padėti sprendimams, nes jie ateina iš opozicijos“, - teigia parlamentaras V. Fiodorovas.

Seimo Darbo partijos frakcija yra teikusi ne vieną pasiūlymą, galintį pagerinti šalies žmonių gyvenimo sąlygas, tačiau valdantieji nė nesiteikė jų svarstyti. Smarkiai išaugus palūkanoms už būsto paskolas, kurios namų ūkiams tampa nepakeliama našta, frakcija siūlė, kad nuolatiniai Lietuvos gyventojai, apskaičiuodami ir  deklaruodami pajamas už 2023 metus, galėtų iš jų atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą, taip sumažindami išaugusių paskolų palūkanų poveikį namų ūkiams.  

Frakcijos nariai taip pat yra pateikę daugiau pasiūlymų, galinčių padėti Lietuvos žmonėms, tarp jų ir  grąžinti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį už kiekvieną auginamą vaiką (įvaikį) visiems nuolatiniams Lietuvos gyventojams (tėvams arba įtėviams), auginantiems vaikus (įvaikius) iki 18 metų. Taip pat vyresniems, jeigu jie mokosi mokyklose pagal bendrojo ugdymo programas grupinio mokymosi forma kasdieniu, nuotoliniu mokymo proceso organizavimo būdais, pavienio mokymosi forma savarankišku, nuotoliniu mokymo proceso organizavimo būdais.

„Įstatymo projektą paskatino rengti auganti infliacija, kylančios dujų, šildymo ir elektros kainos bei nuolat brangstantis būtiniausių maisto produktų krepšelis. Šiuo projektu siekėme bent iš dalies kompensuoti kainų šuolį prasidėjus šildymo sezonui ir apsaugoti vieną iš ekonomiškai jautrių grupių, t. y. šeimas, auginančias vaikus. Už kiekvieną auginamą vaiką (įvaikį) siūlėme taikyti 200 eurų papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį ir tokiu būdu sumažinti augančią kainų naštą šeimoms, auginančioms vaikus. Deja, į mūsų siūlymus nebuvo įsiklausyta“, - sako Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Valdantieji ignoravo ir Darbo partijos frakcijos siūlymą padidinti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį, kuris būtų teigiamai palietęs daugelį Lietuvos žmonių.

„Tai tik dalis mūsų idėjų, kurias valdantieji lengva ranka atmetė, nes jos atėjo iš opozicijos. Tačiau mielieji, jei patys nesugebate – bent pasinaudokite mūsų siūlymais, juk svarbiausia yra ne politiniai žaidimai ir ambicijos, o Lietuvos žmonės. Šiuo metu renkami žmonių parašai už įstatymo projektą, kuriuo gyventojai, mokantys drastiškai išaugusias palūkanas už būsto paskolas, galėtų atgauti dalį pinigų, sumokėję gyventojų pajamų mokestį. Tautos balso, tikiuosi, valdantieji nesugebės ignoruoti“, - sako V. Gapšys.