Darbo partijos frakcija: iš Gedimino Šimkaus tikimės lyderystės pokyčiams

Seimas ketvirtadienį pritarė siūlymui Gediminą Šimkų paskirti naujuoju Lietuvos banko  valdybos pirmininku.

Dar po trečiadienio diskusijų Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje G. Šimkus atkreipė dėmesį, kad Lietuvos bankas imsis aktyvesnio vaidmens, reaguojant į gyventojų ir verslo nepasitenkinimą dėl kai kurių bankų paslaugų prieinamumo ir įkainių.

„Iš naujojo Lietuvos banko vadovo tikimės profesionaliomis kompetencijomis grįsto požiūrio, konkurencijos šiame sektoriuje didinimo ir pastangų užtikrinant bankų sektoriaus stabilumą bei tvarumą. Taipogi tikimės, kad G. Šimkus tesės savo pažadą sukurti sąlygas, kad kooperatinė bankininkystė galėtų sparčiau išaugti į nacionalinės lygos žaidėjus“, - sako Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vigilijus Jukna.

„Niekas neabejoja naujojo Lietuvos banko vadovo kompetencijomis, tačiau svarbiausia tikimės lyderystės, įgyvendinant laukiamus pokyčius bankų sektoriuje. Svarbiausi uždaviniai - bankinių paslaugų prieinamumas, perteklinio reguliavimo atsisakymas ir didesnės konkurencijos sektoriuje užtikrinimas. Dažnas atvejis - įmonės ir privatūs asmenys skundžiasi, kad neatnaujinus klientų duomenų anketų, net neperspėjus, bankai leidžia sau blokuoti sąskaitas, apriboti naudojimąsi asmeninėmis lėšomis. Dėl to turime atvejų, kai verslas įmones net iškelia iš Lietuvos. Pinigų plovimo prevencija būtina taip pat, kaip savalaikis klientų informavimas. Taipogi pasigendame bankinių paslaugų prieinamumo, ypač regionuose. Neišnaudotos Lietuvos pašto galimybės, nepakankamas dėmesys šiai problemai, atriboja šalies žmones nuo asmeninių lėšų ir reikalingų paslaugų“, - pastebi Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Darbo partijos frakcija naujojo vadovo prašys periodiškai pateikti informaciją apie tai, kaip sekasi įgyvendinti parlamentinės kontrolės pokyčius.