Darbo partija: vienkartinės išmokos iš pensijų fondų neturi būti apmokestinamos pajamų mokesčiu

Seime svarstant Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo numatoma, kad pensijų fondų dalyviai galėtų gauti vienkartines išmokas iš pensijų fondų, Darbo partija atkreipia dėmesį, kad pagal dabartinį teisinį reglamentavimą tokios išmokos būtų apmokestinamos pajamų mokesčiu, todėl gyventojams atsirastų reikšmingos mokestinės prievolės ir taip būtų paneigtas projektu numatomas tikslas leisti žmonėms disponuoti pensijų fonduose sukauptais pinigais įvykus nenumatytiems įvykiams.

Siekdami ištaisyti šią situaciją, Seimo Darbo partijos frakcijos nariai posėdžių sekretoriate užregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma įstatymo 17 str. 1 dalį papildyti nauju punktu, nustatančiu, kad pensijų fondų dalyvių vienkartinės išmokos pagal Pensijų kaupimo įstatymą yra neapmokestinamos. Gavus tokią išmoką visa suma atitektų išmokos gavėjui.

„Nors valdančiųjų pateiktos Pensijų kaupimo įstatymo pataisos Seime bus svarstomos tik sulaukus Konstitucinio teismo išvadų, kuris turi atsakyti, ar Pensijų kaupimo įstatymo 29 straipsnis tiek, kiek jame nustatyta, kad dalyviams, atsižvelgiant į jų vardu pensijų fonde sukauptą pensijų turtą, gali būti mokamos skirtingos pensijų išmokų rūšys, neprieštarauja Konstitucijos 23 ir 29 straipsniams, mūsų pataisos leidžia nelaukti šių išvadų ir jos jau gali būti svarstomos Seime. Taip būtų greičiau išspręstas klausimas dėl žmonių galimybių naudotis savo pinigais“, – sako projekto iniciatorius Vytautas Gapšys.

Pasak Darbo partijos pirmininko Andriaus Mazuronio, Darbo partija palaiko idėją leisti žmonėms išsiimti pensijų fonduose sukauptus pinigus ir yra pateikusi ne vieną su tuo susijusį siūlymą.

„Nors pasiūlymas yra teikiamas valdančiųjų, tačiau mes jį palaikome, kaip visada palaikydavome racionalius, žmonėms naudingus sprendimus. Anksčiau Darbo partija yra pateikusi kelias pataisas, leidžiančias žmonėms disponuoti pensijų fonduose sukauptais pinigais: nustatyti galimybę pačiam žmogui pasirinkti, kokią pensijų išmokos rūšį jis nori gauti, nepriklausomai nuo sukaupto turto. Taip pat siūlėme pensinio amžiaus žmonėms, turintiems pilnamečių vaikų, nuo kiekvieno jų gaunamų metinių apmokestinamųjų pajamų mokėti papildomą 5 procentų dalį prie gaunamos pensijos. Turime užtikrinti, kad senatvėje žmonės gyventų oriai, o prireikus – galėtų išsiimti pinigus ir nesulaukę pensijos, nes tai yra jų uždirbti pinigai“, – sako A. Mazuronis.