Darbo partija: Prezidento pranešimas yra teisingas, bet jis pats galėtų pradėti jį įgyvendinti

Darbo partijos vadovai, išklausę Prezidento Gitano Nausėdos metinį pranešimą pastebi, kad jame išsakytos mintys yra teisingos ir taiklios, o dauguma jų sutampa su Darbo partijos programinėmis nuostatomis, pavyzdžiui – pranešime nuskambėjusi idėja dėl referendumo įstatymo ir referendumo iniciatyvos palengvinimo, bet pats prezidentas galėtų imtis daugiau iniciatyvos, spręsdamas išvardintas problemas.

„Trisdešimt nepriklausomybės metų vis kalbama apie tai, kaip blogai gyvena mūsų skurstantys pensininkai, kaip nesutvarkyta šalies investicinė aplinka, kaip nesugebama sureguliuoti žiniasklaidos, kad vienodas objektyvus dėmesys būtų skiriamas ir vieniems, ir kitiems, tačiau visa tai netvarkoma metų metus. Gerų ir teisingų žodžių daug, bet deja jų niekas neįgyvendina ir iki šiol nė vienas prezidentas nesugebėjo imtis iniciatyvos tai padaryti. Kritikuoti visuomet lengva, bet riekia norėti ir mokėti įgyvendinti“, – sako Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich.

Pasak V. Uspaskich, Prezidentas teisingai pastebėjo, kad niekas neturi teisės monopolizuoti meilės tėvynei, atkreiptas dėmesys į tai, kad Lietuvoje dažnai mėgstama skirstyti žmones į geresnius ir netinkamus, į teisingus ir neteisius, bet, kad to nebūtų, reikia imtis iniciatyvos, juk pats Prezidentas turi įstatymų leidybos iniciatyvos teisę ir galėtų pasiūlyti tai padaryti.

„Daug ir seniai kalbama apie didesnio savarankiškumo suteikimą savivaldai, bet matome, kad kai kuriose savivaldybėse valdžią uzurpavo vietiniai karaliukai, šeimyninė ranga, neįleidžianti į savivaldą jokių „svetimų“ žmonių ir niekas nesiekia to ištaisyti. Buvo kalbėta apie iš Baltarusijos bėgančių piliečių palaikymą, bet jeigu to išties norima, reikia sudaryti jiems normalias sąlygas gauti prieglobstį Lietuvoje. Jeigu žmonės prašo prieglobsčio, nebūtina iš jų reikalauti atsisakyti savo šalies pilietybės. Tai yra neteisinga, nes jiems turi būti sudaryta galimybė grįžti į savo valstybę. Politiniams emigrantams turi būti sudarytos maksimalios galimybės patekti į Lietuvą – jeigu uždarytos Baltarusijos sienos, jie galėtų važiuoti per Turkiją ir pan. Tai reikia sureguliuoti ir objektyviau pažiūrėti, kad tas koridorius būtų ne žodinis, o realus“, – sako V. Uspaskich.

Darbo partijos pirmininkas šalies vadovo pranešime pasigedo didesnio dėmesio verslo skatinimo ir ekonomikos gaivinimo iniciatyvoms: „Pranešime buvo mažai akcentuojama tai, kad Lietuvoje nekuriamos tinkamos sąlygos investicijų pritraukimui, nebuvo kalbėta apie tai, kad per metus valstybės skola buvo padidinta 35 procentais. Pasigedome Prezidento įspėjimo, kad tokiais tempais valstybė yra varoma į skolos duobę, nes didėjant infliacijai didėja ir palūkanų norma, todėl skolos aptarnavimas vis labiau atsiguls ant žmonių pečių“. „Išgirdome daug kritikos valdantiesiems, bet tai neturėtų stebinti, juk visi prezidentai kritikuoja valdančiąją daugumą, kad atkreiptų dėmesį į save ir gražiau atrodytų visuomenės akyse. Nė vienas prezidentas savo kalboje nelinkės valstybei ir žmonėms ką nors blogo, bet eina ketvirtas nepriklausomos Lietuvos dešimtmetis ir jau šiuo atveju reikia kalbėti ne piktai, o vertinant realią situaciją – ne tik kritikuoti, bet ir daryti, o visos paminėtos iniciatyvos gali išeiti iš pačios prezidentūros“, – įsitikinęs V. Uspaskich.

„Prezidentas savo metinėje kalboje atskleidė pagrindines mūsų valstybės bėdas - politines ir socialines. Socialinės atskirties ir skurdo mažinimas – yra vienas iš svarbiausių Darbo partijos prioritetų. Todėl vertiname, kad mūsų valstybės vadovas kaip rimtą problemą įvardino karantino laikotarpiu dar labiau išaugusią atskirtį tarp skurdžiausiai ir turtingiausiai gyvenančių mūsų valstybės piliečių. Galbūt, į Prezidento žodžius įsiklausys ir dabartiniai valdantieji, kurie smagindamiesi viešųjų ryšių akcijomis pamiršta visiems žmonėms svarbius rinkiminius pažadus“- sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.