Darbiečiai reaguoja į valdančiųjų mokesčių reformą: siūlo teisingesnę alternatyvą

Artėjant rudens Seimo sesijai, Darbo partija reaguoja į valdančiųjų stumiamą mokesčių reformą, teikdama alternatyvius pasiūlymus, kurie atspindėtų realius Lietuvos žmonių poreikius.

„Gyventojai nori teisingesnių mokesčių, kurie mažintų šeimų auginančių vaikus mokestinę naštą, neapkrautų dirbančiųjų, ypač mažiausias pajamas gaunančių. Deja, bet valdantieji pasuko kitu keliu – padidinti kuro akcizai labiausiai atsilieps tiems, kurių pajamos mažos. Nekilnojamojo turto mokestis nesąžiningai guls ant besiformuojančios viduriniosios klasės regionuose, o savarankiškai užsidirbti siekiantys asmenys tiesiog tapo valdančiųjų „mokesčių audros“ aukomis. Mes nepalaikysime tokios reformos ir siūlome alternatyvas“,- sako Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

„Rengdami pasiūlymus kaip tobulinti mokestinę sistemą, akcentavome kelis pagrindinius tikslus – šeimų, ypač auginančių vaikus lūkesčiai, mažiausiai uždirbančių asmenų mažesnis apmokestinimas. Grįžtame su siūlymu taikyti mokestinę lengvatą būsto paskolų palūkanoms už 2023 metus, kad deklaruojantys pajamas asmenys galėtų susigrąžinti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, jei moka įmokas už būsto paskolas. Tai ypač svarbu šeimoms, tą jautėme ir rinkdami gyventojų parašus šiai iniciatyvai“,- sako Vytautas Gapšys.

Darbo partijos parengti siūlymai apima ir kitas sritis – siūloma nemažinti prezumpcinių išlaidų savarankiškai dirbantiems asmenims, kurių pajamos per metus nesiekia 65000 eurų. Valdančiųjų iniciatyva apkrauti didesniais mokesčiais savarankiškai dirbančius, kurių pajamos nėra didelės, sukurtų papildomą biurokratinę naštą, kurios neatpirktų gaunama nauda biudžetui.

„Taip pat siūlome laisvesnį verslo liudijimų modelį dirbantiems trumpą laiką“,- siūlymą komentavo V. Gapšys. „Asmenys dirbantys pagal verslo liudijimą trumpiau nei mėnesį, dažniausiai siekia šiek tiek užsidirbti prie ir taip mažų pajamų, todėl negalime sutikti su valdančiaisiais, kad dėl kelių darbo dienų jie būtų verčiami verslo liudijimą pirkti visam mėnesiui ir tam siūlome alternatyvą“.

Tarp siūlymų yra ir projektas didinti ribą, nuo kurios privaloma skaičiuoti ir mokėti pridėtinės vertės mokestį. Darbo partija šią ribą siūlo kelti iki 65000 eurų atsižvelgdama į pastarųjų metų infliaciją ir taip siekdama padėti patiems smulkiausiems Lietuvos verslams.

„Tai tik dalis pasiūlymų, kuriuos jau registravome, tačiau rengiame žymiai daugiau. Atidžiai stebime situacija dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) ir Prezidento siūlymų dėl universalaus neapmokestinamojo pajamų dydžio šeimoms. Šią kadenciją esame siūlę teisingesnes formules NPD apskaičiuoti ir grįšime prie siūlymų, jei valdantieji nepatobulins dabartinio projekto. NPD ypač svarbus mažas ir vidutines pajamas gaunantiems, todėl tai yra ir bus vienas iš mūsų prioritetų“,- teigia Vytautas Gapšys.

Dalies valdančiųjų siūlomų projektų Darbo partijos frakcija siūlo net netobulinant atmesti. Nekilnojamojo turto mokesčių pakeitimai turi būti peržiūrėti iš esmės, dabartinis modelis yra nepalankus regionams ir Darbo partijos frakcija jo palaikyti negalės. „Projektas turi būti rengiamas iš naujo, nes mokesčiai turi būti sąžiningi, mes nerandame pateisinimo, kad už tokios pačios vertės butą Nidoje mokesčių mokėti nereikės, o būstas, pvz., Anykščiuose jau bus apmokestintas“,- sprendimą komentavo V. Gapšys

„Mokestinių įstatymų tobulinimas, nėra vienadienis procesas, todėl ėmėmės iniciatyvos dalį projektų rengti su išorės ekspertais. Tikimės, kad užsimezgantis bendradarbiavimas duos vaisių ir teisės aktų tobulinimus registruosime šios sesijos viduryje, matydami biudžeto skaičius ir galimybes. Ši sesija tikrai bus išskirtinė savo akcentais mokesčiams ir finansams, todėl tam jau ruošiamės dabar“,- rudens sesijos planus komentavo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.