Aušra Degutytė. Nežinia žlugdo ligonius

Jau praėjo mėnuo, kai švelninat karantino sąlygas šalies gydymo įstaigoms buvo nurodyta atverti duris ir pradėti veikti visu pajėgumu. Tačiau realybė tokia, kad tam pasirengę yra vos pusė gydymo įstaigų, o tuo tarpu ligoniai priversti kentėti ir skendėti nežinioje.

Praėjusią savaitę leista atnaujinti planines operacijas, tačiau, kaip pastebi asociacijos „Gyvastis“ vadovė Aušra Degutytė, Darbo partijos kandidatė į Lietuvos Respublikos Seimą, procesas vyksta taip vangiai, kad tūkstančiai ligonių tiesiog lieka už borto laukti ir kentėti, o nežinia sunkius ligonius varo į neviltį. 

„Labiausiai gąsdina nežinia, kiek reikia laukti. Tas laukimas kai kuriems pacientams baigiasi labai liūdnai. Saugome nuo vienos ligos, tačiau ligoniai, sergantys kitomis sudėtingomis ligomis yra paliekami likimo valiai. Pavyzdžiui, pacientui, kuriam reikėjo kojos piršto amputacijos, dėl karantino atidėjus operaciją kaip ne gyvybiškai svarbią, dabar tenka amputuoti visą koją. Štai kokios to laukimo pasekmės“, - teigia A. Degutytė.

Negana to, kad kasdien tokių ligonių fizinė būklė blogėja, nežinia ir laukimas kenkia ir jų psichologinei būsenai, todėl, anot asociacijos „Gyvastis“ vadovės, būtina kuo greičiau gelbėti tuos, kurie karantino metu tiesiog buvo nustumti į šoną, nes aukų turėsime daugiau, nei jų mirė nuo paties COVID-19.