Darbo partijos frakcija siūlo keisti interpeliacijos nagrinėjimo Seimo posėdyje tvarką

Seimo Darbo partijos frakcija, siekdama, kad interpeliacijų nagrinėjimas Seime būtų objektyvesnis ir aklai nepriklausytų vien nuo valdančiųjų balsų persvaros, siūlo keisti interpeliacijos projektui parengti sudaromos redakcinės komisijos narių proporcijas.

Užregistruotame Seimo statuto „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo statuto Nr. I-399 221 straipsnio pakeitimo“ projekte numatoma, kad ne mažiau kaip 2/3 komisijos narių turi sudaryti interpeliacijos pateikėjai. Šiuo metu redakcinėje komisijoje interpeliaciją pasirašiusiųjų yra tik trečdalis.

Frakcijos, kurių nariai nepasirašė po interpeliacija, į redakcinę komisiją deleguotų po vieną atstovą.

„Tokia tvarka ne tik įneštų daugiau objektyvumo, bet ir paskatintų pačius valdančiuosius pasitempti. Juk dabar, net kai ministrams teikiama interpeliacija, jie ramiai sau nesuka dėl to galvos, nes žino, kad jų pusėje balsų persvara vien dėl to, kad valdantieji gina saviškius. Esama tvarka pasmerkia bet kokią interpeliaciją ir neskatina ministrų stengtis dirbti geriau“, - mano Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Anot jo, pokyčiai taip pat nulemtų dažesnius slaptus balsavimus.

„Jei būtų Seimo nutarimas nepritarti ministro, kuriam pateikta interpeliacija, atsakymams, būtų privaloma balsuoti slaptame balsavime taip užtikrinant demokratiškumą, nes atviru balsavimu patys valdantieji užtikrina, kad nubalsuotų taip, kaip jiems reikia“, - pastebi V. Gapšys.

Projektą teikia Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Vytautas Gapšys, Andrius Mazuronis, Valentinas Bukauskas, Vigilijus Jukna, Artūras Skardžius, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Viktoras Fiodorovas, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Aidas Gedvilas, Valdemaras Valkiūnas.