Žemės ūkio ministrė: tikiuosi, kad perdirbėjai laikysis duoto žodžio

Po ilgų diskusijų, kaip užtikrinti pieno gamintojų pajamas vasaros laikotarpiu, ir  visų atsakingų institucijų pastangų perdirbėjai bei pieno gamintojai susitarė dėl pieno supirkimo kainų stabilizavimo iki rugsėjo 1 d.

„Tikiuosi, kad bent šį kartą perdirbėjai laikysis duoto žodžio ir mūsų ūkininkai galės išgyventi šį sunkų laikotarpį. Ministerija šiemet išmokės daugiau nei 60 mln. eurų, norėdama pagelbėti pieno gamintojams ir iš dalies kompensuoti supirkimo kainas “, – teigia žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Taip pat siūloma taikyti mokestines lengvatas ūkininkams ir kooperatyvams. Šiuo metu atitinkami įstatymų pakeitimai yra įregistruoti Seime.

Nuo gegužės 5 d. pradedama mokėti 18 mln. eurų parama, vėliau liepos mėnesį  bus išmokėta dar 17,2 mln. eurų (atsietųjų išmokų už kvotinį pieną – pereinamojo laikotarpio nacionalinės paramos lėšos iš valstybės biudžeto). Numatyta parama ir iš Europos Sąjungos biudžeto – tiesioginės išmokos už pienines karves – 25,3 mln. eurų (savanoriškoji susietoji parama). Šie pinigai taps savotišku priedu prie tų pinigų, kuriuos perdirbėjai moka už vieną litrą pieno. Taip pat ketinama toliau prašyti specialiosios paramos iš Europos Komisijos.