Didinamas finansavimas doktorantūrai

Siekiant kelti doktorantūros studijų kokybę ir paskatinti gabų jaunimą rinktis mokslininko karjerą didinamas finansavimas doktorantūros studijoms. Šiandien Vyriausybė patvirtino 2016 m. priėmimo į magistrantūros, doktorantūros, rezidentūros ir laipsnio nesuteikiančias pedagogines studijas valstybės finansuojamų vietų skaičius.

„Doktorantūros studijoms skiriame ypatingą dėmesį, kadangi doktorantai – tai Lietuvos mokslo ateitis, naujų pajėgų reikia mokslo ir studijų slėniams. Todėl ketvirtadaliu didiname priėmimui į doktorantūrą skiriamą finansavimą, – sako Darbo partijos deleguota švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. – Mūsų pastangos pritraukti geriausius protus į doktorantūrą – sisteminės. Nuo 2015 m. spalio 1 d. ketvirtadaliu padidintos doktorantų stipendijos, planuojame jas didinti ir toliau.“

Šiemet valstybės finansavimas priėmimui į doktorantūrą lyginant su pernai didinamas 26 proc. – 1,3 mln. eurų: jei 2015 m. jam buvo skirta 4,9 mln. eurų, tai 2016 m. – 6,2 mln. eurų. Į doktorantūros studijas 2016 m. numatoma priimti pusė tūkstančio būsimųjų tyrėjų. Didinant finansavimą ypatingas dėmesys skiriamas su mokslo ir studijų slėniuose vykdomais tyrimais susijusioms doktorantūros sritims.

„Nors doktorantūros finansavimą padidinome, priėmimo į doktorantūrą skaičius išlieka toks pats kaip pernai – 502. Mūsų papildomai skiriamą finansavimą universitetai nutarė nukreipti į kokybę. Anksčiau jie priimdavo daugiau doktorantų už mažesnę studijų kainą, tai reiškia, kad kentėjo studijų kokybė, o šiemet nutarė kainos nebemažinti. Džiaugiamės, kad universitetų požiūris į studijų kokybę keičiasi“, – pabrėžia ministrė A. Pitrėnienė.

Priėmimui į biomedicinos doktorantūrą skiriama 111, technologijos mokslams – 106, fiziniams mokslams – 97 valstybės finansuojamos studijų vietos. Socialiniams mokslams atiteks 101, humanitariniams mokslams numatyta 50, žemės ūkiui – 24, meno studijoms – 13 valstybės finansuojamų doktorantūros vietų.

Valstybė šiais metais finansuos studijas 4290 magistrantų. 2016 m. priėmimui į technologijos mokslų magistrantūrą numatyta 1358, biomedicinos mokslams – 495, fiziniams mokslams – 437, socialiniams mokslams – 1388, humanitariniams mokslams – 338, meno studijoms – 274 valstybės finansuojamos magistrantūros vietos.

Priėmimui į rezidentūrą skiriama 400 vietų: 367 iš jų atiteks medicinos, 17 odontologijos, 16 veterinarijos rezidentams.

Vyriausybė taip pat patvirtino laipsnio nesuteikiančių pedagoginių studijų vietų skaičių – norintiems gauti pedagogo kvalifikaciją po dalyko bakalauro studijų šiemet numatomos 136 valstybės finansuojamos vietos.