Ž. Pinskuvienė: "Ar tikrai naujoji valdžia nori sumažinti Seimo narių skaičių?"

Jau rytoj, sausio 12 d., Seimas pradeda svarstyti Konstitucijos pataisas, kuriomis Valstiečių ir žaliųjų sąjunga siekia sumažinti Seimo narių skaičių. Iniciatyva sveikintina, tačiau užuot gaišinę Seimo laiką vėl svarstant, diskutuojant ir ginčijantis dėl visiškai naujo įstatymo pataisų projekto, viešojo sektoriaus reformą ir valdininkų armiją žadantys mažinti "valstiečiai" galėtų tiesiog iš stalčiaus ištraukti  Darbo partijos Seimo nario Valentino Bukausko įregistruotas ir pateikimą Seime pernai rugsėjį jau praėjusias Konstitucijos pataisas, kuriomis siūloma sumažinti Seimo narių skaičių nuo dabar esančio 141 iki 111.

"Jeigu "valstiečiai" iš tiesų nori permainų ir realių darbų, jie gali imtis tų, kuriuos Darbo partija pradėjo dar praėjusioje kadencijoje. Vienas tokių - Seimo narių skaičiaus mažinimas. "Valstiečiams" nė nereikėjo rengti naujų pataisų, nes jos jau ne tik parengtos, bet ir praėjusios pateikimo stadiją Seime - naujajam Seimui tereikia sukaupti politinę valią ir nubalsuoti už V. Bukausko užregistruotas Konstitucijos pataisas - taip būtų sutaupytas ne vienas milijonas eurų valstybės biudžeto lėšų. O jas būtų galima skirti vėžiu sergantiems vaikams, kuriems valdžia nesugeba rasti taip reikalingų pinigų", - sakė Ž. Pinskuvienė.

V. Bukausko pateiktoms Konstitucijos pataisoms praeitą kadenciją po pateikimo pritarė 66 Seimo nariai, prieš balsavo 4, susilaikė 15 Seimo narių.

„Mūsų valstybėje gyventojų skaičius nuolat mažėja ir jis šiuo metu nesiekia nė trijų milijonų, tad mažėjant gyventojų skaičiui turėtų tendencingai mažėti ir juos atstovaujančių parlamentarų skaičius. Sumažinus Seimo narių skaičių iki 111, preliminariais paskaičiavimais per ketverius metus būtų sutaupyta apie 9,3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų vien iš atlyginimų ir kanceliarinių išlaidų. O kur dar komandiruočių, apgyvendinimo, darbo vietos ar kitos panašios išlaidos?“, - teigia pataisų iniciatorius V. Bukauskas.

Jei V. Bukausko siūlomos Konstitucijos pataisos būtų priimtos, jos įsigaliotų nuo 2018 m. ir būtų taikomos 2020 m. Seimo rinkimams. Tad, anot V. Bukausko, būtų pakankamai laiko pakeisti ir priimti reikalingus teisės aktus bei Lietuvos Respublikos teritoriją perskirstyti į naujas rinkimų apygardas.