V. Mazuronis: Seime vėl bandymai miškus paversti skerdyklomis

Trukt už vadžių – vėl nuo pradžių. Praėjo vos kiek daugiau nei pusmetis, o Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisos, kuriomis siekiama įteisinti naktinio matymo prietaisų naudojimą medžioklėje, vėl Seime!

Socialdemokratai nusprendė lengvai nepasiduoti ir toliau atkakliai perša mintį, kad žvėris reikia medžioti pasitelkiant „sunkiąją artileriją“ – naktinio matymo prietaisus. Iš esmės toks pat Seimo Aplinkos apsaugos komiteto Algimanto Salamakino projektas rudenį Seime jau buvo atmestas, bet tai nekliudo jo kolegoms ir toliau gaišinti Seimo darbą teikiant iš esmės vienodas įstatymo pataisas ir tikėtis, kad šįkart Seimo nariai persigalvos ir nubalsuos kitaip.

Miškus skerdyklomis paversti įsigeidę Seimo nariai nė neapsivargino paieškoti kitų argumentų ir vėl visus šiurpina afrikiniu kiaulių maru, tačiau patikina, kad prietaisai bus naudojami griežtai pagal taisykles ir kiti miško žvėrys nenukentės. Nutylima, kad paskutiniais duomenimis Lietuvoje liko tik apie 21 000 šernų – vadinasi kovojant su maru Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos iškeltas tikslas, kad jų būtų ne daugiau kaip 25 000, jau sėkmingai pasiektas.

Esu tikras, kad Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, vadovaujamas socialdemokrato A. Salamakino, nepaisantis nei Aplinkos ministerijos, nei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, nei medžioklę kontroliuojančių aplinkosaugininkų nuomonės ir pasipriešinimo šioms pataisoms, iš tiesų galimai pataikauja siauram suinteresuotų įtakingų medžiotojų klaneliui, kurio atstovų netrūksta ir Seime. Kitaip paaiškinti tokio neadekvataus noro per jėgą įtvirtinti ką tik atmestą įstatymo pataisą tiesiog nerandu.

Jau ne kartą kalbėjau apie naktinių prietaisų naudojimo medžioklėje žalą gamtai ir pateikiau ne vieną argumentą, kodėl priimti tokių pataisų negalima. Nereikia būti dideliu specialistu, jog suprastum, kad jeigu būtų leista žvėris medžioti su naktinio matymo prietaisais, visas trumpas žvėries gyvenimas tebūtų nuolatinė ir beprasmė kova už išlikimą – jis neturėtų ramybės net naktį.

Labai tikiuosi, kad Seimo nariai šiandien, priimdami Seime šias žalingas pataisas, ir vėl išliks tvirti bei principingi ir nubalsuos prieš. Taip pat belieka viltis, kad jeigu taip atsitiks, apsiramins ir tokių iniciatyvų autoriai, supratę, kad medžioklė – ne skerdynės.